Slaapziekte of Sleeping disease

Slaapziekte of Sleeping disease

Een ziekte bij koi waar het laatste jaar redelijk veel over te doen is, en in de meeste gevallen een onbekende faktor is in de koihobby is de slaapziekte. Om problemen tegen te gaan wordt dit virus normaal behandeld als de koi nog klein zijn, zodat de koi er na verkoop immuun voor zijn.

Helaas is er de laatste tijd meer en meer sprake van deze ziekte. Mijn vriend Nishikawa legt het zo goed mogelijk uit in zijn video boodschap, die ik graag opvolg, en soms zeer interessant zijn.

Bij deze aandoening, die met name in Japan en soms ook in Europa wordt gezien, zonderen de dieren zich doorgaans af en liggen en rusten zij opvallend veel. Wanneer de slaapziekte te lang aanhoudt en er niet tijdig wordt ingegrepen, kunnen getroffen dieren aan deze aandoening overlijden.

Dankzij de ingestelde therapie, waarbij de temperatuur stabiel op 20 ºC worden gehouden en er eventueel ook zout aan het water wordt toegevoegd, is genezing zeer goed mogelijk. Echter, op latere leeftijd krijgen zij vaak te kampen met een reactivatie van het virus.

Dit uit zich veelal in een pokachtige, witte bult op de huid, vinnen en/of mond. Soms betreft het slechts een enkele, ronde en wasachtige plek, soms ook groeit het over de gehele vis uit in een onregelmatige, dikke waas. Normaal gesproken hebben de vissen hier geen last van.

Wanneer de woekering echter gaat groeien op plaatsen die van levensbelang zijn voor de Koi, zoals bijvoorbeeld op de lippen of bij de kieuwdeksels, dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Immers, de ademhaling of de opname van voedsel komen hierdoor in de problemen.

Bekijk de video, het is leerzaam.

 

Laat Een Reactie Achter

14 reacties

Andrée en Ludo

Enkele jaren geleden werden onze Koi ook ziek, 2 weken na het bijzetten van een nieuwe. We hebben Maarten toen laten komen. Hij vertelde dat de nieuwe Koi de slaapziekte heeft doorgemaakt in Japan en daar dus immuun voor is, maar wel onze Koi besmet heeft omdat die al ouder zijn en nog nooit met het virus in contact geweest waren. Zijn advies was heel goed beluchten en malamix17 toevoegen (meerdere malen) om de weerstand te verhogen. Parasieten hadden ze niet en de waterkwaliteit was goed, dus dat was een pluspunt. Het heeft wel 6 weken geduurd vooraleer alles terug volledig in orde was, maar onze Koi zijn er allemaal doorgekomen. 1 pluspunt, ze zijn nu allemaal immuun hiervoor.

William William

Dit vind ik een waardevolle uitleg, niets te zien aan een koi, blijkbaar geen enkele ergernis, geen enkele stress, maar die koi kan wel het virus nog doorgeven. En deze die ' niet immuun ' zijn worden dan uiteraard het slachtoffer. Ondertussen hebben we al een beter idee denk ik wat een smeerlapperij een bepaald virus kan zijn.


The Untouchable

De conclusie uit de waardevolle ervaringsgegevens van Andrée en Ludo lijkt mij op z'n zachtst gezegd dan toch in tegenspraak te zijn met wat er in het nieuwsitem zelf verteld wordt. Ik citeer van hierboven: "1 pluspunt, ze zijn nu allemaal immuun hiervoor". En dit versus een citaat uit het nieuwsitem zelf (vierde alinea, laatste zin): "Echter, op latere leeftijd krijgen zij vaak te kampen met een reactivatie van het virus". Wie heeft er hier gelijk? Dat is moeilijk te zeggen. Ik ben zelf toch eerder geneigd om te geloven dat de zgn. behandeling van de jonge koi in Japan tegen slaapziekte helemaal niet waterdicht is en dat er van een sluitende immuniteit achteraf geen sprake kan zijn. De uitleg in het nieuwsitem zelf, de video van de getroffen kweker Nishikawa en de pijnlijke ervaringsgegevens van sommigen onder ons koikichi lijken deze visie toch sterk te ondersteunen. Maar niets kan zwart op wit bewezen worden, en ik ben ervan overtuigd dat ook onze befaamde koidokters er nog maar het topje van de ijsberg van kennen, net zoals van zovele andere vreemde koiziekten trouwens.  


Willy

Gisteren, terwijl Virgin op vrijers voeten was, de hele bende feitelijk op vrijersvoeten was, onze Dakota White Tancho verloren. Eerst plezier bij het zien van al dat natuurgeweld, nadien diepe droefheid. Ook hier enkele dagen geleden verschenen ineens de witte bultjes op het hoofd, ze kwam rustig boven liggen, een afstrijkje was dus geen kunst. Helaas niet leesbaar voor een leek als mij. Wetende dat bij een virus secundair moet opgetreden worden, hebben we gereageerd. Op het eerste zicht met succes, bultjes losten wat op, koi terug actief. Op enkele dagen tijd van hero to zero. Gezien ( helaas) de ervaring met flavo en andere infecties, dachten wij hier ook aan de slaapziekte ( rekening houdend met de symptomen). Daarbij betreft het ook hier een nieuw bijgezette koi, momenteel yonsai. Wij vrezen dat , zowel naar de mens, maar ook naar de dieren toe, het einde nog niet in zicht is qua virale infecties.

The Untouchable

Ik voel ten volle met je mee Willy bij dit spijtige verlies, en a fortiori omdat het om een prachtige pas recentelijk bijgezette Takigawa kohaku gaat, een vis waarvan je zoiets totaal niet zou verwachten. Ik heb dit seizoen al meer gehoord dat de slaapziekte schering en inslag is en zijn tol eist, ook bij nisai, sansai en yonsai (wat dus bewijst dat de ziekte bij behandelde tosai later kan terugkomen). Ontkenning hiervan omdat de ingevoerde koi als tosai tegen slaapziekte behandeld zijn, zoals Luc doet, is dan ook niet relevant. Het kan iedere koihouder nog overkomen blijkbaar, net als het veraderlijke KHV virus zomaar opeens in iedere willekeurige  vijver kan toeslaan. Dat alle ingevoerde koi tegen slaapziekte behandeld zijn zoals Luc beweert, dat wil ik graag geloven . Echter, het is blijkbaar slechts een noodzakelijke voorwaarde om de koi er op latere leeftijd van te besparen, maar GEEN VOLDOENDE voorwaarde om een terugkeer van de bewuste ziekte op latere leeftijd uit te sluiten. Nu jij dit zo openlijk vertelt Willy, respect en empathie daarvoor, maar ik denk dat ik enkele jaren terug iets gelijkaardigs heb voorgehad als jij. Ik hoop alleen maar dat men ergens begrip kan opbrengen voor onze gezamenlijke visie, en niet blijft redeneren vanuit 'dat kan niet'.      


Johan D

Weer eeuwige zonde van een mooie speciale kohaku .
Kloten zoiets

The Untouchable

@Johan D Waarom??? Dit gebeurt niet zomaar! En die uitspraak 'kloten' is in dit geval wel terecht, ook al omdat we zo machteloos staan tgo dit soort vreemde fenomenen. En in alle bescheidenheid en terughoudendheid, het zou wel eens kunnen dat jij zelf er met uw laatste bijzettingen van toch niet de minste koi een tijd geleden ook het slachtoffer van bent geweest, zonder dat we het goed en wel beseffen. Ik heb de stellige indruk dat koi die op raadselachtige/onverklaarbare wijze doodgaan, zonder uiterlijke tekenen dat er iets mis is, haast altijd het slachtoffer zijn van één of ander (vaak nog onbekend) virus. En dit zijn tot nader order nog altijd onzichtbare vijanden.


Johan D

Ik vrees dat we het antwoord hierop nooit zullen ontdekken Martin !
Hopen dat het euvel achter de rug is en nooit meer terug komt .


Wim DW

oprecht medeleven - een nieuws dat toch alles weer laat relativeren - zeer speciale kohaku  --- eeuwige zonde


Johan

Willy 😢😢😢


The Untouchable

Als ik dit droevige verhaal lees en zie, dan ben ik er haast van overtuigd dat ik zelf in het verleden al ettelijke pas bijgezette nieuwe koi, ja zelfs nisai en/of sansai, na enkele weken op aanvankelijk raadselachtige wijze aan deze vreselijke ziekte verloren heb. Ik ben daar open en oprecht in, zonder daarbij te hoeven blozen. En ik wens iedere collega koihouder dat hij hiervan gespaard mag blijven.

interkoi

Alle koi hier binnengekomen martin zijn behandeld tegen slaapziekte. Tenzij het van uw eigen kweek is....

The Untouchable

@interkoi Blijkbaar heb ik als onbenul ter zake weer een blunder begaan, al denk ik zelf toch pertinent van niet. Ik wil je graag geloven Luc dat alle koi die in Arendonk binnenkomen als tosai in Japan tegen slaapziekte behandeld zijn. Maar als je het geposte artikel (weet niet of het al dan niet van uw hand is) goed leest en begrijpt, dan zou je ook moeten begrepen hebben dat zelfs behandelde visjes de virusziekte op latere leeftijd (nisai, sansai) nog altijd opnieuw kunnen ontwikkelen. Het is net daarop dat ik doel, zonder daarom met een beschuldigende vinger naar Interkoi te wijzen. Ik accepteer overigens niet dat het van eigen kweek zou gekomen zijn, want ik spreek hier over enkele jaren geleden, toen ik in mijn koivijver nog helemaal geen eigen kweek zitten had. De eerste zin van uw reactie zegt mij dus niks en is in principe bestemd voor de prullenmand.


Johan

Heb toch het idee dat de behandeling Met zout op het filmpje geen positief resultaat heeft gehad op de slaapziekte


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur 
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74