Update van Christof

Update van Christof

Hey Luc, Ik heb vooraleer ik de kap geplaatst heb enkele koi onderzocht en gemeten. Ik heb nog nooit updates gestuurd en vond dat ik er maar eens tijd voor moest vrij maken.

Alhoewel ik de smartphone horizontaal hou, springt deze zonder dat je het kan zien, uit zichzelf naar verticaal filmen… heel vervelend. Met welke software zet jij de filmpjes van verticaal naar horizontaal ? Het is ook leuker voor mij dat ik ze juist kan opslaan.

Hierbij de commentaar en de updates:

Afgelopen jaar was geen jaar zonder problemen in de grote vijver, maar vooral de afgelopen 2 maanden hebben ze nog goed wat groei gepakt. Ik ben begonnen met enkele koi die uit de opgroeivijver komen; deze hebben een geweldige groei gekend in de serre; vandaar dat ik me afvroeg of de groei in de eerste periode zou stilvallen bij het overzetten.

Ginrin kohaku Momotaro GK-V17-12121

Ik dacht op een lengte van 27 cm naar de serre gegaan, uit de serre gekomen op een lengte van 52 cm. Ze is nu 27 maanden en heeft een lengte van 58 cm en heeft een stevige body gekregen. Zeer goed gin,hi, shiroji en heel strak afgelijnd eenvoudig patroon maar dat bij verdere groei alleen maar mooier zal worden. Zeer tevreden met de tosai-aankoop, wat toch altijd wat spannender is.
De ginrin kohaku bij aankomst Arendonk, december 2017

Yamabuki Momotaro 1710060

Naar de serre gegaan, toen een volledig witte koi (mijn dochtertje heeft deze toen WITJE genoemd) met een lengte van 40 cm en uit de serre gekomen met een lengte van 61 cm. Die is nu 28 maanden en heeft een lengte van 66 cm. Deze koi was wat minder van kwaliteit omdat de schubben niet volledig ingekleurd waren; ondertussen is dit bijna in orde. Ben benieuwd hoe groot deze zal eindigen, maar ik denk dat hij heel groot gaat worden, hoe dan ook, het is een leuke koi waar we veel plezier van hebben.
De Yamabuki februari 2018 in Arendonk

Kohaku takigawa 1802005

Op het filmpje is ze nog lichtjes verdoofd, ik heb enkele schubben aan de onderkant verzorgt en het is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken…In de vijver geen probleem; een geweldig karakter en een zeer imposante verschijning. 2 cm gegroeid; van 75 naar 77 cm, niet zo veel, maar ze heeft wel een nog stevigere spiermassa gekregen waardoor ze groter lijkt.

Ze is nu 62 maanden oud, net 5 jaar dus als ze nog 3 jaar 2 cm per jaar pakt zit ze op 83 cm wat het nog beter maakt, we zien wel. Het beni met een serieus dikke laag zit het erop, fukurin, shiroji; allemaal prima. Het beetje sachi stoort me totaal niet. Een van mijn favoriete koi ! Ik ben heel blij dat ze goed genezen is en ik wil hierbij Ben nog eens flink bedanken !
De kohaku van Takigawa bij aankoop februari 2018

Showa momotaro SH-V16-1121

De eerste koi die ik bij Interkoi gekocht heb, het filmpje gezien en was direct verkocht. De body, de backbone en het rustige patroon sprak me direct aan. Een showa met weinig, maar goed sumi, en we dachten dat het zo ging blijven, na een tijdje begon over het ganse lichaam sumi te ontstaan waardoor het bijna een kormo showa of kage showa is.

Geen idee hoe het verder gaat, maar we zien het wel, sumi kan zo onvoorspelbaar zijn. Toch wel gek als je ziet hoe goed de sumi kwaliteit is in de sumi zones. Groei gaat minder dan verwacht; bij aankoop als jonge nisai was ze 56 cm en nu net 4 jaar oud geworden meet ze 68 cm , sumi vlekken overal is jammer, maar body, backbone en fukurin en algemene uitstraling is er wel. Geen spijt van de aankoop, ik geniet met volle teugen van deze schrokkop.
De showa bij aankoop november 2016

Ginrin Karashigoi Marudo 1703000

Geboren in 2013, gekocht op 4 jarige leeftijd met een lengte van 71 cm. Een karashi wilden we, maar liever een ginrin met een citroen gele kleur, dat kregen we ! Het was een forse dame, geen beenderstructuur wat op groei zou wijzen, ik had dan ook geen verwachting dat deze nog veel zou groeien, het was dan ook nog eens een ginrin en die groeien wat minder zegt men.

Nu 2 jaar later is ze nog zwaarder geworden, maar niet alleen breder maar gegroeid naar 81 cm, niet verwacht maar wel altijd leuk natuurlijk. Haar appelwangetjes en een zeer aangenaam karakter maakt ze onmisbaar. In de vijver zo mak als een lammetje, maar in de meetbak of bowl een wildebras. Filmen was daardoor helaas niet meer aan de orde, ik heb wel een filmpje kunnen maken als ze in de vijver zit en een kijkje kwam nemen aan een luik van de overkapping.

Showa momotaro SH-V18-10229 kwam ook een kijkje nemen; die zit er nog maar een paar maanden in en heb ik nu nog niet gevangen. Je kon toen al zien dat deze een prachtige menware aan het ontwikkelen was, maar wat er nu tevoorschijn aan het komen is had ik zelfs nog niet durven hopen…machtig mooi wordt het ! Super huidkwaliteit, gekocht op aanraden en terecht !
Ginrin Karashigoi Marudo bij aankoop, maart 2017

Tancho Momotaro TA-V16-11100

De 2e koi die ik op het eerste bezoek bij Interkoi aankocht. Het was een zuivere tancho met een perfekte tancho stip, gekocht als jonge nisai. Deze groeide onverwacht in het begin ondermaats maar ze heeft zich herpakt en is het afgelopen jaar goed vooruit gegaan; nog even zuiver als in het begin en ze meet nu 73 cm.
De Tancho bij aankoop 15 november 2016

Nog wat extra cm’s zijn welkom en dan mag de body nog verder ontwikkelen. In mijn enthousiasme ben ik deze knal vergeten te filmen, idioot, maar het is zo… Wel een filmpje van enkele dagen geleden toen ze net een hap korrels aan het vermalen was samen met karashi die altijd in beeld komt.

Kohaku Sakai 1701010

Gekocht als 5 jarige koi, 72 cm. Nu 2.5 jaar later ; 1 cm gegroeid, ik had verwacht dat die nog een stuk ging groeien, maar mispoes. Enkele sumispots heeft ze helaas wel gekregen. In de vijver toch een leuke koi, persoonlijk verkies ik om jongere koi te kopen en te zien ontwikkelen, daar geniet ik veel meer van.

Maar je weet nooit, verassingen kunnen er altijd zijn. Er zwemt hier een mannetje die op 10 jarige leeftijd plots nog wat groei en een veel zwaardere body kreeg. Dat is koi, soms positief en soms negatief, anders zou het wat saai zijn.
De kohaku bij aankoop november 2016

Showa Yamaguchi SH-NA17-128

Gekocht als nisai van 52 cm op de R-collection bij Narita, na een lange zoektocht naar dergelijk patroon. Na een jaartje verblijf bij Narita en een verblijf bij Interkoi was deze 63 cm dacht ik, de kwaliteit van deze koi was verrassend hoger dan we durfden hopen. Sinds mei in de vijver geplaatst en nu 68 cm groot. Het sumi komt er goed op te liggen en het extra sumi op de neus maakt het plaatje nog completer. Volop genieten om deze te zien evolueren!
De showa bij aankoop december 2017 bij de Narita R-Collectie

Was een hele klus, toch wel wat werk aan, respect dat jij dit bijna dagelijks doet ! Ik ben alleszins blij dat ik ze allemaal niet gevangen heb.

BIJZONDER LEUK  NIEUWS:

Gisteren kreeg ik de eerste update van mijn showa van Ueno, die ik aankocht tijdens de event van Narita in april 2018. Ik kocht deze als tosai en ze waren vrij prijzig. Ze zijn ondertussen Sansai en 62-65 cm. Wat me vooral begeesterd bij deze koi is de balans tussen het shiroji, het sumi en het beni.

3 Van de 5 hebben een lakzwart sumi ontwikkeld, terwijl 2 ervan redelijk wat karig in hun sumi zijn gebleven. Is dit iets wat zich in de toekomst  nog verder zal ontwikkelen ? Voor mij een vraag, maar interessant en spannend is het wel. Het zijn volgens mij ook showa die onmiddellijk kunnen ingezet worden in eender welke show. Mijn zwak gaat toch wel uit naar deze showa SH-NA18-46, ik kan er niet genoeg van krijgen om ernaar te kijken. 28 november komen ze binnen.

Ze hebben een enorm moderne uitstraling, waarbij vooral het shiroji de hoofdtoon steelt, geflankeerd door intens sumi dat de showa een bepaald chachet meegeeft. Ik vind ze gewoon fantastisch mooi, maar wil of kan er nog geen prijs op plakken. Ik wil ze eerst even live zelf zien. Ik ben er in ieder geval bijzonder blij mee, en het is voor mij moeilijk om te begrijpen dat  hier zo goed als geen interesse voor is.

Wat ik nu wel mooi vind is dat je telkens het filmpje bij aankoop ook kan terugvinden onder het detail van de koi, het geeft het  leven van de koi een bepaalde betekenis, een meerwaarde om de evolutie van koi te leren begrijpen. Het is nog maar in de beginfase, maar binnen enkele jaren zal het een enorme bibliotheek van kennis en wijsheid worden.

 

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

15 reacties

Matthijs

Goed bezig Christof! Genieten hè zo een hobby!


The Untouchable

Als het spreekwoord \"iemand de baard afdoen\" op iemand van toepassing is Christof, dan is het wel op jou en op uw vijver en koi bedoeld. Wat een hoogkwalitatief bestand seg, en wat een mooi en verzorgd nieuwsitem. Luc gaat je zeker nog meer kansen hiertoe geven 😁😄

Wim DW

ja segg, je hebt weer gelijk - alleen ik wist niet dat luc een baard had -- 


Christof

Dat spreekwoord (na even googelen, haha) vind ik zeker niet van toepassing, ik heb hier al meerdere updates gezien waar dit wel van toepassing was en zeker op gebied van koi-keeping. Maar zeker bedankt voor de felicitatie, wordt geapprecieerd. Ik kijk uit naar uw volgende update, ik ga me alvast op voorhand scheren... 😃

Wim DW

@Christof als je nu je al gaat scheren, en we lezen het spreekwoord van Che - dan denk ik dat je - om het met een spreekwoord te zeggen- jezelf in de voet aan het schieten bent

The Untouchable

@Christof en Wim: verfijnde, sarcastisch-humoristische opmerkingen mannen. Naar verluidt was dat ook een persoonskenmerk van Che himself . . . 😁😐😄


ben.

proficiat Cristof ,mooie update ziet er goed uit en er komt nog meer moois aan.

Christof

Thanks, Master! 😉


Christof

Knappe Ueno ontwikkelingen, lakzwart ‘ueno’ sumi zal wel komen zeker. Hoewel het kage op de 46 vind ik op zich al mooi.


Niels W

Dat is een beste update Christof . Zit heel wat werk in. Mooi om te zien. Ik mis wel de goshiki😉

Christof

Bedankt Niels. De goshiki zwemt hier nog niet zo lang, die is voor deel 2 volgend jaar. 👍🏼


Peterken

Met zo een collectie kun je inderdaad trots zijn. De showa van Yamaguchi vind ik prachtig! Ik vind dit een unieke koi.  ❤️

Christof

Bedankt Peter. Je ziet weinig vissen van die kleinere kweker uit het noorden. Op de veiling van Niiagata zaten er enkele kohaku tussen maar geen showa. Luc moet er maar eens iemand langssturen. 😉


Wim DW

mooie updates Christof - en je oprechte commentaar die heel duidelijk weerspiegelt wat de koihobby eigenlijk meebrengt - euforische momenten maar ook een ontgoocheling.-- je opmerking ivm het bowlen .... ja ... luc zal nu in zijn vuistje lachen 

Christof

Bedankt Wim - klopt helemaal, als altijd alles makkelijk en naar wens gaat, zou het een saaie boel zijn. Wat het bowlen betreft: dat valt best mee, maar die nrs opzoeken en tekst schrijven is een aardig werkje; dat bedoelde ik vooral. Maar ik wou het Luc-san wat makkelijker maken...


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137