Vijver Makeover (3)

Vijver Makeover (3)

Het weer is behoorlijk wisselvallig. Vrijwel alle werkzaamheden vinden nu buiten plaats en koude regenbuien maken dat de voortgang regelmatig hapert.

Toch ben ik op die paar lekker aanvoelende lentedagen wel iets opgeschoten. Prioriteit had de aanleg van de plantenbak. Zodra die er zou staan, kon ik pijpleidingen afwerken, de plaats egaliseren en opnieuw bestraten. Dat was wel nodig want de tuin zag er zo langzamerhand uit als een verlopen bouwplaats. Geel zand was al gestort en het betongaas op maat geknipt. Ik had plavuizen gelegd ter extra versteviging en rondom afgebakend met mdf stroken.

In een vlaag van ongebreideld optimisme besloot ik de vloer zelf te storten met kant en klaar beton in zakken. Wel wat duurder, maar het bespaarde me een hoop heisa met de aanlevering van zand, cement en kiezel. Wist ik veel hoe intensief je dat moet mengen. Nou, een kwart kuub beton met het handje en een troffel mengen, is veel, heel veel! Met zo'n beetje een lamme arm als gevolg. Maar na een paar uur mocht het resultaat er toch zijn: een strak, 10 cm dik vloertje dat me vriendelijk tegemoet glom. Niettemin besloot ik het metselen toch maar uit te besteden. Alles wat voor het oog is, moet toch dat puntje op de i hebben, in mijn beleving.

Inmiddels had ik 30 meter Portugees granieten stenen op maat laten knippen door een bouwbedrijf. Deze stenen zouden de afwerkrand vormen van de vijver, die daarmee 8 cm dieper werd. Een paar extra kuub water voor de dikke dames en de brede heer en dat is mooi meegenomen. Jac, de metselaar, kon dit gelijktijdig opmetselen.

Intussen hield ik me bezig met de afbraak van een van de oude skimmers. Dat bleek nog een heel karwei want het vermaledijde ding was in beton gegoten tegen de vijverwand aangeplakt. Grof geweld kon ik niet toepassen, al had ik wel die neiging, maar de kans op scheuren in de wand was te groot. Met een slijptol, een beitel en hamer en drie slagen op mijn beurse hand is het karwei geklaard en kon ik de nieuwe skimmer hangen.

Dat is een breedbek-skimmer uit de zwembadindustrie. Goed functionerende skimmers zijn een groot goed op een koivijver. Ze onttrekken de oppervlakte van een hoop vuil, dat anders op de bodem terecht komt. Hoe meer je afvangt, hoe beter derhalve. Zeker in mijn situatie. Mijn tuin is omringd door hoge lindebomen en dergelijke. Vanaf de lente tot en met de herfst valt er constant troep in de vorm van bloesem, bladeren etc. op de waterspiegel neer.

Een skimmer moet naar mijn opvatting een flinke afzuiging hebben, wil ie goed werken. De meeste skimmers zijn klein en geven max. 6 kuub aan. Ik vind dat nogal weinig. Bij mij trekt ie 15 kuub. Beide aansluitingen worden benut via 63 mm buizen, die bij de pomp samenkomen en een bakki aandrijven. Er zijn nog twee skimmers voorzien op de toekomstige 14 meter lange vijver, waarvan eentje de nieuwe proteïne skimmer gaat aandrijven. Ik heb in Arendonk de werking van deze Clarity kunnen observeren en net als Luc heb ik een heel goed gevoel bij deze vuilopruimer.

Rini Groothuis

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml