Voorjaarsperikelen

Voorjaarsperikelen

We hebben ondertussen een lange kwakkelige winter verwerkt, met ups en downs. Velen onder U zijn al goed beginnen te voeren, ondanks het feit dat ik denk dat dit de verkeerde beslissing is.

Blijf in het voorjaar voorzichtig met voeren, niet te sterk voer en hou het voorlopig nog op spring autumn voer in kleine hoeveelheden. Veel van de koi die in een onverwarmde vijver hebben gezwommen zijn verzwakt uit de winter gekomen, hebben veel van hun reserves opgebruikt en dikwijls hebben hun afweersystemen het laten afweten.

Volgende week wordt het schijnbaar bijzonder warm en zou het wel eens kunnen dat de vijvers naar een bijzonder hoge temperatuur oplopen, ik denk daarbij aan de magische 20°. Blijf je koi goed observeren, want ondanks het feit dat de meeste koi al redelijk rondzwemmen blijven dit toch de gevaarlijke periodes.

De laatste week is de temperatuur van mijn buitenvijvers tot 15° gestegen. Het enige negatieve is dat ze nogal wat op en neer gaan in de temperatuur. Dan weer 13°, dan weer 15° graden, het zijn heel onstabiele temperaturen waar de koi niet gelukkig mee zijn.

Bovendien worden we geteisterd door serieuze regenbuien met veel wind, waardoor de koi alweer een ander gedrag gaan vertonen. Soms zie je ze onderaan in de vijver zwemmen, dan weer bovenaan, het blijven vervelende toestanden. Ik heb het gevoel dat het verleden jaar niet zo was, maar ik kan me vergissen.

Stabiliteit, rust en geen stress zijn de beste remedies voor koi, dan gedijen ze het beste. Wie beschikt over controleerbare verwarmingssystemen, kan het best de temperatuur onder controle houden, weinig schommelingen laten plaatsvinden op een aangename temperatuur voor de koi.

Ik denk dat men goede resultaten kan bereiken door een constante temperatuur van 22° aan te houden. Dit gecombineerd met een licht doorschijnend groen soepje in de vorm van zweefalgen, op een manier dat je deze kan controleren. Het hoeft geen groene brij te zijn, maar zodanig dat je nog juist de bodem kan zien.

Ik weet dat er velen zullen afhaken en me verfoeien door mijn groene algengedrag, maar als je eenmaal geproefd hebt van bepaalde resultaten door het groene soepje, dan zou je best eens anders kunnen denken. Je koi verbeteren zienderogen en zullen glimmen als een spiegeltje met kleuren en glans die je zullen verblinden van emotie...maar ja, wie ben ik....

Voer tot en met juni nog steeds spring/autumn, en begin dan stilaan over te schakelen naar summer, liefst met het befaamde Chlorella voer, want dat geeft goede resultaten.

Wie Chlorella niet kent, nog even een kleine uitleg: Chlorella is een geslacht van eencellige groene algen, die tot de stam van de groenwieren behoort. Chlorella is een zoetwateralge en heeft een ronde vorm met een diameter van 2-10 micrometer. Ze groeit in grote hoeveelheden in Zuidoost-Azië en geeft rivieren en meren daar een groene kleur.

Chlorella is een van de gezondste, meest potente voedingsmiddelen die er bestaan en verdiend daarom absoluut het stempel 'superfood'. Terwijl Chlorella al langere tijd erg populair is in Japan en de rest van de Orient neemt de bekendheid en de populariteit ook in het Westen toe. En dit niet zonder reden. Naast het feit dat Chlorella het lichaam in bijna al haar voedingsbehoeften voorziet heeft chlorella een aantal opmerkelijk eigenschappen die de gezondheid positief kunnen beinvloeden.

Chlorella heeft bewezen buitengewoon effectief te zijn in het ontgiften van het lichaam en zelfs zware doses van toxinen worden verwijderd binnen ongeveer drie tot zes maanden.De onverteerbare buitenste celwand van Chlorella bindt met de pesticiden en metalen in ons lichaam. Waarom is dit zo belangrijk? Omdat een lichaam vrij van toxines een sterk immuun-systeem heeft die het lichaam vrij houdt van ziekte. Chlorella houdt kwalen op afstand.

Dit is niet mijn versie, maar de versie van specialisten. Trouwens als ik naar Japan vlieg en ik kom op de luchthaven aan, dan wordt er bijzonder veel publiciteit gemaakt over Chlorella, en dat voor menselijke consumptie.

Onderzoek door het Stanford Research Institute toonde aan dat chlorella (wanneer gekweekt in ondiep water in warme, zonnige omstandigheden) twintig procent van de zonne-energie kon omzetten in een plant die, wanneer gedroogd, circa 50% eiwit bevat en daarnaast vet, vitaminen en mineralen evenals diverse andere nutriënten. De enorme fotosynthetische capaciteit van de plant zorgt er dus voor dat de plant meer eiwit kan produceren per oppervlak dan welke andere plant dan ook. Bovendien is het een aquatisch product dat in principe beter zou moeten verteerd worden door koi.

Het blijft helaas een duur product om te produceren, zoek het maar op via google, en je leert er veel over...

Chlorella actie iedere zaterdag

Gedurende enkele zaterdagen zal ik het Chlorella voer promoten in de vorm van een bijzonder sterke campagne. Bij aankoop van 30 kg tegelijkertijd zal je een bijzondere prijs zien verschijnen. Je moet hiervoor echter wel naar Arendonk komen om deze actie te kunnen opvolgen. Koop nu je Chlorella voer zodat je ermee kunt beginnen te voeren vanaf juli/augustus.

Wat ik bijna nog zou vergeten te vermelden is dat er weer 2 koi die ik al een jaar onder mijn hoede had, gisteren naar hun thuis zijn gegaan. De eigenaar wil liever onbekend blijven, maar ik zal toch even de filmpjes tonen van de koi die vertrokken zijn:

Takigawa kohaku

Otsuka Asagi

Als deze geen verrijking van je vijver zijn, dan weet ik het ook niet meer....

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137