Waar is mijn flimpje van mijn sanke

Waar is mijn flimpje van mijn sanke

Dat is het commentaar als ik niet op tijd een filmpje toon van een koi die ze pas aangekocht hebben. Ik word onmiddellijk onder vuur genomen en de druk wordt op de ketel gezet. 

Ik kan natuurlijk niet alles tegelijkertijd tonen, ik vind al dat ik redelijk veel info geef per dag. Daarom dat ik ook af en toe iets achter hou om enkele dagen later te laten zien. 

Ik ga je eerst een filmpje laten zien toen ik de koi aankocht, een sanke van Taniguchi. Het handelt zich over de onderste maruten sanke die rustig naar rechts en daarna naar onder toe zwemt, Ze zal tussen de 15 en 20 cm zijn geweest.

Net zoals een groot deel andere koi werd deze aangekocht op de event van Taniguchi in oktober 2017. Als je goed kijkt moet je even de ontwikkeling van deze sanke proberen in te beelden. Let daarbij vooral op het sumi dat onderliggend vrij veel aanwezig is.

Prent dat in je geheugen en bekijk later de koi zoals ze nu rondzwemt. Het zijn goede leerscholen, en men zou zich meer moeten orienteren op hoe de koi zouden moeten worden in plaats van afgewerkte koi aan te  kopen, iets dat mensen toch te veel doen.

De meeste mensen kijken naar het patroon en de koi zoals hij op het ogenblik van aankoop is op jongere leeftijd. Het is in principe, althans in onze ogen, iets wat wij niet proberen te doen. Wij proberen toch altijd een toekomst te filosoferen bij een jonge koi.

Toegegeven, niet alles verloopt van een leien dakje, en niet alles ontwikkelt zoals we denken, maar toch hebben we ook dikwijls gelijk. Het maakt het koihouden interessant en ondanks de mislukkingen kunnen we ook prachtige ontwikkelingen laten zien.

Ik zal de ontwikkeling van deze sanke eventjes op een rijtje zetten, het is mooi om op te volgen.

Dit is de sanke als jumbo tosai einde maart 2018. Let vooral op het sumi en vooral hoe dat is teruggetrokken. Het beni blijft stabiel, maar sumi bevestigt zich op bepaalde plaatsen, liefst op het shiroji tegen het beni, maar er is ook onderliggend sumi dat terugtrekt. De sanke begint nu al haar vaste vorm te krijgen. Ze is toen 37 cm gemeten.

We zijn nu een seizoen later, november 2018 en we zien een sprankelende sanke in wording. Alles is nog niet volledig gestabiliseerd, maar toch ziet ze er al stralend uit. Een verschijning die een glimlach op je gelaat toont.

Dan slaat het noodlot toe bij Taniguchi San en wordt hij geconfronteerd met het gevreesde virus. De stal wordt volledig uitgemest, gecontroleerd en nog eens gecontroleerd. Alle koi die aangetast zijn door de ziekte worden geëlimineerd, een ramp die je niet snel zal vergeten.

Hij mag geen koi meer uitvoeren totdat hij volledig KHV vrij is verklaard. Vanaf april 2019 worden alle koi die niet besmet zijn in leven gelaten na conrole, de rest wordt afgevoerd in grote vrachtwagens. Ik heb de beelden gezien en geloof me, ze zijn niet plezierig om te zien. 

Ik verlies 3 sansai van klanten waar ik een oplossing voor moet vinden. Deze sanke is gelukkig gezond verklaart na intense proeven. Je mag nu eigenlijk 100% zeker zijn dat de koi volledig in orde is.

In november 2019 krijg ik de sanke voor het eerst terug te zien. Je ziet al dadelijk het verschil, en daar waar het sumi was teruggetrokken, zie je nu dat er al sumi op andere plaatsen is opgekomen. Het sumi is nog niet gerijpt, het is aan het ontwikkelen.

Je kan ook zien dat de maruten vlek ooit gesneden is geweest om de sanke mooier en kostelijker te maken. De maruten is stilaan terug aan het patroon aan het groeien. In hoeverre dit zich doorzet is moeilijk in te schatten, maar vermoedelijk zal dit nog sterker aaneengroeien.

Begin december 2019 komt de sanke binnen. Even controleren of alles goed  in orde is, want er zijn dit jaar wat problemen geweest met de verschillende transporten. Het weer in Japan was bijzonder heet, zodat de koi redelijk levendig waren tijdens het inpakken en tijdens de lange reis wat af en toe wat voor problemen zorgde.

Hier zie je de sanke zoals ze nu is. De quarantaine is nu voorbij en ik schat in dat ze voor 70% ontwikkelt is. Mijn inschatting is dat de sanke een groei kan hebben naar de 80 cm en misschien iets erover, en dat vooral het sumi zich zal versterken zodat de sanke nog meer uitstraling zal krijgen.

Ze heeft een beetje secundair hi ontwikkelt achteraan. Dit zou verwijdert kunnen worden, maar dat heeft natuurlijk een klein risico. Het beni is van uitmundende kwalteit, en het patroon is heel aangenaam. Het shiroji laat het beni en het sumi nog eens extra stralen en haar bouw, tja...zeg het zelf maar. het is in mijn ogen een sanke van hoge kwaliteit geworden.

De Rudy kon het niet laten om ze aan te kopen. Ik heb veel Rudy's als klanten, dus welke Rudy  het is laat ik in het midden. Mooi om een sanke te volgen van piepjong kuiken tot bijna volwassenheid of niet ? Ik ga ze straks ook even onder koi evolutie zetten, want het is een mooie evolutie. 

De getoonde foto is natuurlijk een natte droom, maar wat is er mooier dan nog te kunnen dromen. Als ik niet meer kan dromen, moet ik stoppen met de koihobby...

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

6 reacties

Henry

Precies mijn ding ook, mooie Sanke.. Veel succes er mee Rudy. 


Johan D

Succes met deze prachtige koi Rudy Mooi als je kan volgen van 20 cm tot ...


Polleke

Mooi om te zien deze evolutie ,succes met de koi rudy . Grtjs 


Jack

Zeer fraaie Sanke !


ThijsAcket

Laatst live gezien in de bowl en echt een goeie sanke! Mag je trots op zijn! 👍👍


rudy

Mooi verslag luc👍


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240