Wat kan kohaku mooi zijn

Wat kan kohaku mooi zijn

Het blijft een wonderbaarlijk mooi schouwspel als je kwaltitatief hoogwaardige kohaku samen in een bowl zet. Het zijn slechts 2 kleuren maar ze tarten je fantasie en doen je genieten van de schoonheid in eenvoud.

Koi houden is een groeiproces. Raar maar waar, en ik heb het zelf ondervonden. Als je begint met de koihobby en je koopt koi aan, dan zul je steevast een patroon volgen dat vrij bekend is. Oh ja, die koi heb ik nog niet, die moet ik nog vinden, oh ja, een kinki utsuri, dat heb ik ook nog niet, en deze beni kikokuryu, dat lijkt me ook wel wat !

Het is een normaal begin en het wordt door veel koikichi in het begin zo ook gedaan, tot het ogenblik komt dat je wat meer wil...Want plotseling heb je een allegaartje in je vijver rondzwemmen. Is dat fout, neen, helemaal niet, het is gewoon anders. 

Maar op een bepaald moment begeef je je in een omvormingsproces en begin je anders te denken en te voelen. Het gosanke gevoel komt naar boven. Je ga je strategie meer en meer laten bepalen door kohaku, sanke en showa, met vooral de showa in de hoofdrol.

Showa zijn mannelijke koi die kracht uitstralen, en raar maar waar, tegenwoordig vallen vrouwelijke koikichi ook op indrukwekkende showa, en dat is me wat vreemd, want ik heb altijd het gevoel dat vrouwen meer voor de subtiele koi gaan, ofwel voor éénkleurige en ginrin-achtige of blinkende modellen. Ook dat is achterhaald tegenwoordig.

Hoe meer je echter in de koibeleving zit, hoe meer je gedachtengang ook verandert. Ook bij mij hoor ! Ik heb deze evolutie ook gehad, zij het al enkele tientallen jaren geleden. Showa was ook mijn eerste hebbeding toen ik meer en meer het koivirus te pakken had.

Ondertussen ben ik op het niveau beland waar vooral mooie sanke en kohaku de voorkeur krijgen, terwijl een showa nog altijd aan bod blijft. En wat zeg je over een volledige vijver met kohaku...mooi hoor, daar kan ik momenteel niets aan toevoegen.

Gisteren was het kohaku time. Patrick kwam zijn kohaku ophalen die hij gekozen had via foto's en filmpjes. Alleen wordt het precedent geschapen dat fictie en realiteit niet altijd met elkaar overeen komen, want tenslotte moet je de koi ook in het echt zien.

De twijfel slaat dan toe, daarom dat ik over het algemeen tegen de klanten zeg dat ze nog altijd mogen wisselen, mocht de koi in de realiteit niet aan het verwachtingspatroon voldoen. De meeste klanten komen van verre en Patrick moet 2,5 uur rijden om naar Arendonk te komen. Daar moet je respect voor hebben, en dan moet je je soepel op kunnen stellen. 

Zijn keuze was kohaku 2104010, maar zekerheid over zijn aankoop was er niet. Ik vond het geschikt om hem de kans te geven om alle kohaku te bekijken, zodat hij zelf kon oordelen of hij deze kohaku zou houden of niet !  Ik besloot dus alle overblijvende kohaku in vijver 6 te bowlen.

Ik heb er dit filmpje van gemaakt, die leidde tot de uiteindelijke keuze.

Wat kan een bowl kohaku toch mooi zijn ! Let wel, het zijn niet de eerste de beste afgewerkte exemplaren ! Ik kan me niet herinneren een collectie van deze kwaltiteit en algemene uitstraling van klasse te hebben aangekocht, ik ben er nog steeds trots op, en met reden.

Het filmpje begint met de volledige selectie die nog beschikbaar is, daarna worden alle duurdere exemplaren en al verkochte exemplaren eruit genomen, want dat moet ik controleren. Nog 4 stuks waren beschikbaar Ik weet over het algemeen welke wel en niet verkocht zijn, maar ik mag geen fouten maken natuurlijk ! En op het einde van het filmjpe blijft er zijn eigen keuze over. 

Toegegeven, goedkoop zijn ze niet. Ik heb een serieuze duit in het zakje moeten doen om deze selectie aan te kopen en ik weet ook heel goed dat er bijzonder prijzige exemplaren tussen zitten, maar dat is een bewuste keuze geweest.

Wat je in de bowl ziet zijn nog altijd tosai, maar mag je ze nog tosai noemen ? Het zijn 45 cm kohaku die 10 of 15 jaar geleden nisai zouden zijn geweest ! Neen, ze zijn amper 11 maanden jong en iedere kohaku is geschilderd door een kunstenaar met klasse, een van Gogh  of iedere andere kunstenaar waardig.

Ze zijn niet enkel bloedmooi, maar zelden aan te kopen. Wat het vervolg mag zijn van deze selectie kan ik niet voorspellen, maar dat er een gouden toekomst is weggelegd voor deze kohaku is volgens mij een zekerheid die grenst aan het onmogelijke. Alles zal afhangen van de koper.

Uiteindelijk bleef Patrick bij zijn eerste keuze ! Dit bevestigt mij dat de presentatie via foto en filmpje misschien vragen opwerpt die normaal zijn, maar dat dit meestal toch grenst aan de waarheid, en dat de eerste keuze, zij het op deze manier toch de goede keuze is geweest.

 

Laat Een Reactie Achter

3 reacties

mark

ik vind die kohaku,s toch mooier dan de mango en eenkleurige koi,s🙈


Kristof_d

De gosanke-groep zijn inderdaad de mooiste om in de vijver te zien zwemmen, met daarbij een enkeling toegevoegd zoals een Shiro of eenkleurige.
Mooie bowl met kohaku en goede keuze gemaakt door de koper.


Johan

Gefeliciteerd Patrick met de Kohaku geniet van de groei en ontwikkeling


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur 
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74