We zijn verwend

We zijn verwend

Het is tegenwoordig niet meer te doen op de veilingen. Het is een ergernis die vele uren duurt. Vraag en aanbod is de leuze, maar ik ben bang dat ik het roer om moet gooien.

Er is bijzonder veel verandert in de laatste 15 jaar. Kon ik in het begin van de veilingen nog meedingen naar de betere koi, het is nu niet meer mogelijk. Ik had in eerste instantie 20 biedingen lopen op de mannelijke koi.

Ik was er niet blij mee, maar ik had verwacht dat deze misschien prijsgunstig zouden zijn. MIs poes...als je voor mannelijke koi, waarbij de foto's bijzonder mooi waren, maar de filmjpes voldoende zeiden over de kwaliteit van de koi, al bedragen moet betalen die de aankoopprijs van 5-6000 euro overschrijden, en waar je in Europa nog niet eens 1000  tot 1500 euro voor kan krijgen, dan houdt het op.

Om maar niet te praten over de prijzen voor de vrouwelijke koi, of het nu een goede kop of staart heeft, het maakt niet uit, het lukt me niet meer om iets te pakken te krijgen dat menselijk is. Daarom zal ik volgend jaar eens goed moeten nadenken en vermoedelijk moeten herbronnen.

Onder de 5000 euro krijg je zo goed als niets te pakken, om nog maar niet te praten over de waanzinnige prijzen van de koi die ik eigenlijk wel wil hebben. En dan zeggen ze dat Interkoi duur is ! Ik moet er af en toe mee lachen. Nr. 87 was mijn absolute favoriet maar ik werd veel te licht bevonden. 

Ik had er een aantal koi uit geselecteerd waar ik een serieus bedrag voor wou betalen en had enkele medekandidaten die ook een serieus bedrag wilden bieden. Het mocht helaas niet zijn, de koigekte grenst aan het waanzinnige. 

Helaas praten we niet over duizenden, maar over cijfers met 4 nullen in plaats van 3 en dan nog in het meervoud. We gaan er ons bij  neer moeten leggen, want geld uitgeven is één ding, maar het geld kunnen ontvangen is een ander ding.

Voor het eerst in mijn koibestaan zie ik het somber in. Gedurende de 15 jaar van mijn bestaan ben ik begonnen om ieder jaar de kwaltiteit van de koi te verbeteren. Dit vergde niet alleen veel tijd, maar ook veel durf. Je zou nu zeggen dat ik zowat op de subtop ben aangekomen van de mogelijkheden....ik heb zelfs de pretentie niet om te zeggen dat ik meekan met de top zelf !

Ik moet echter vaststellen dat ik momenteel de prijzenslag niet meer kan;...nee wil volgen. De online veilingen zijn een ramp en zonder de inzet van de klanten zelf is  het not done om nog een koi vast te krijgen. 

Waar ik wel bijzonder blij mee ben is het assortiment dat ik vorig jaar heb kunnen aankopen en verkopen en dat klaar staat om geïmporteerd te worden. De eigenaars mogen blij zijn met hun aankopen, want dat is momenteel niet meer mogelijk. 

Om je een voorbeeld te geven, de populaire benigoi uit super mango van vorig jaar heb ik allemaal verkocht voor 5250 euro, een onmenselijk bedrag zul je zeggen ! Ze bleven een seizoen in de mudpond en zijn nu ongeveer 73 tot 75 cm. Ik heb bewust een screenshot gemaakt van de aankoopprijs van een benigoi van 75 cm zoals deze gisteren werd aangeboden.

Deel dit getal door 130 en dan weet je wat de aankoopprijs is....maar dan heb je de koi nog niet. En geloof me, deze zijn niet beter dan degene die ik vorig jaar heb aangekocht. En ja, ik heb de duurste eruit gekozen, maar de andere 2 gingen niet voor veel minder weg.

Ik zal zoals gezegd mij moeten herbronnen, en me de vraag stellen of ik dit wel wil. Er is een tijd  van komen, en er is een tijd van gaan. Misschien is de tijd van gaan gekomen. Ik denk met heimwee terug aan mijn eerste veiling in 2007. Het was toen een andere bedoening en de leute is er ondertussen wel af. Na bijna 100 veilingen persoonlijk meegemaakt te hebben, weet ik ondertussen waar de klepel hangt.

Ik besefte wel het belang van de veilingen in. Ik denk dat ik één van de weinigen en misschien wel één van de eersten was die speciaal voor iedere veiling naar Japan vloog, tot 5x toe per jaar. Het was een hele opgave om deze reis telkens te maken, het kroop niet in je kleren, maar het was nog altijd de moeite. Nu begin ik mij echter vragen te stellen !

In bijgaande foto uit 2007 zie nog in het rood gekaderd de naam van Interkoi staan bij mijn aankopen. Mooie herinneringen uit lang vervlogen tijden....

DE KOGEL IS DOOR DE KERK

Ik heb zojuist bericht binnengekregen dat het transport zo goed als geregeld is. Eindelijk soelaas ! Maandag 29 november komt een groot gedeelte van de eerste zending binnen en  op vrijdag 17 december komt het volgende transport eraan. We houden je op de hoogte !

 

7
4
10
6
5
7
8
6

Meer afbeeldingen

We zijn verwend: afbeelding 1
We zijn verwend: afbeelding 2
We zijn verwend: afbeelding 3
We zijn verwend: afbeelding 4
We zijn verwend: afbeelding 5
We zijn verwend: afbeelding 6

Laat Een Reactie Achter

10 reacties

Peter De Clercq

Ik voel met je mee. Maar je kent mijn standpunt. Er zijn niet veel mensen meer die dat ervoor willen geven en ik heb het dan over de kenners. Enkel de rijken die het een hebbeding vinden die willen het ervoor geven, maar helaas zijn het dikwijls niet de echte kenners. Ik denk dat jou cliënteel de echte koihouders zijn en die zullen zeer zeker achter jou standpunt staan! Ik vind de suggestie van Johan zeer goed om is in het noorden te gaan zien.


Wiechert

Ik denk persoonlijk als de tijd er weer is dat je zelf weer naar Japan kan reizen en ze in de ogen aan kunt kijken,dat je wel het ene en andere voor elkaar kunt krijgen . Dit zijn althans mijn ervaringen.


rob

Ik denk dat je eens meer in het noorden moet gaan kijken daar kan je teminste nog koi kopen zonder veiling 😉

The Untouchable

Vind ik ook! Actieterrein voor een deel verleggen. Je hebt daar toch ook de nodige contactpersonen meen ik.

Zeer menselijk en realistisch geïnspireerd nieuwsitem overigens, met als voornaamste boodschap: we moeten noodgedwongen een hele stap terugzetten. Niets om over te blozen als (subtop) dealer, feiten zijn nu eenmaal feiten, en zaken zijn zaken.


Matthijs

Kans pakken wanneer t kan Luc, je hebt al goed ingekocht. Nieuwe rondes nieuwe prijzen, dat momentum valt altijd weer jouw kant op uiteindelijk!

Er komt nog voldoende moois aan, wel beter dat EINDELIJK het transport eens rond is...pff


Phil

Te veel stro mannen vermoed ik . Dit jaar niet verkocht, volgend jaar msshn beter.


Jack

Er komen nog meer veilingen Luc . Er. Is altijd nog een momentum geweest..  Vermoed dat aankomend voorjaar Japen weer meer toegankelijk is . Misschien sta je toch zomaar weer bij Momotaro op de stoep ! En anders misschien wel een speciale zending bij Narita vandaan , er is altijd wat uit de hoge hoed gekomen !

The Untouchable

Tja Jack, maar waarom zouden die opportuniteiten waar jij het over hebt zich dan aan lagere, nog haalbare inkoopprijzen afspelen? De verschillende deelmarkten en koi sales events in Japan stemmen zich immers onderling op mekaar af, dat ligt voor de hand en is nu eenmaal een harde economische realiteit.
Ik vrees dan ook dat je deze keer al te optimistisch bent, maar zo kennen we jou: optimist tot in de kist, wat uiteraard ook een positieve ingesteldheid is.


wim

kan je niet zelf gaan kweken 

The Untouchable

Bespaar Luc aub die kruistocht! No way, voor zover ik hem ken.


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur, of nadien op afspraak.
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2207011

ginrin tancho 2207011
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml