Winter Visie

Winter Visie

Hoe gaan wij in de winter met onze koi en koi vijver om...

Koi kunnen goed omgaan met kou. Van oorsprong komt de Magoi (dit is de oerkoi) uit het gebied ten Zuiden van de Kaspische zee. Dit gebied kent een suptropisch klimaat en het belangrijkste centrum van koi ligt in Japan in het Niigata gebergte. dit gebeid kent, vooral doordat het hoger ligt behoorlijk stevige winters. 

Misschien is het zelfs wel goed voor de ontwikkeling van koi om een poosje in rust te zijn, koi die voortdurend in warm water verkeren groeien als kool maar verouderen naar verhouding ook veel sneller dan hun overwinterende soortgenoten. 

Waar op te letten tijdens de winter : Koi zijn vissen en dus koudbloedig !

Koudbloedigen nemen de temperatuur van de omgeving aan. Ook hun methabolisme doet dit. Daardoor gaan bij lagere temperaturen ook alle functies trager werken,zoals afweer; voedselbehoefte, beweging enz…Ook het biologisch leven in de vijver gaat dezelfde weg op.

Daaruit kunnen we aannemen: 
1 De weerstand van de vis bij lage temperaturen (8°C en lager) kleiner mag zijn dan in de zomerperiode.

2 De voedingsbehoefte door het ontbreken van beweging en de werking van het methabolisme heel klein wordt. In veel gevallen is de in de zomer opgebouwde reserve van de vis voldoende om de winter door te komen.

3 Vergeten wij niet dat de vertering van het voedsel gebeurt door bacteriën die ook trager of vlugger werken in het darmkanaal naargelang de temperatuur. Teveel aan voeding kan darmobstructie veroorzaken en zelfs leiden tot de dood. 

Hulpmiddelen in de winter zijn mogelijk zoals een goede vijveroverkapping, (bij)verwarmen of de natuur zijn gang laten gaan en/of  bovenstaande punten goed te respecteren en naar te handelen.

Hier gebruik ik voor de periode November tot April een vijveroverkapping Koivijver met overkapping maar deze gebruik ik niet alleen om de temperatuur wat stabieler te houden bijkomende voordelen zijn:

Koi krijgen meer rust in de koudere periode wat belangrijk is als het water erg koud is omdat de Koi organen trager laat functioneren (dus voorkom schrik effecten in de winter) mijn koi in de winter

Tijdens najaar maar ook met oud en nieuw (vuurwerk) komt er minder rotzooi in de vijver terecht.

Voordeel hier in onze regio met de harde wind is dat het ook de wind uit de vijver houd en dus minder afkoeling geeft.

Is een winteroverkapping dan Heilig, nee denk het niet want afgelopen jaren heb ik meerdere vijvers gezien zonder overkapping waar de Koi het harstikke goed deden. Het allerbelangrijkste is, ken uw vijver en handel goed in de verschillende jaargetijen.

Onder de 10 graden geef ik mijn koi rust en geef ik geen eten, noem het een voerstop.

Bij watertemperaturen tussen de 10 en 15 graden 1 maal per dag met licht verteerbaar voer puur om de koi bezig te houden
Bij watertemperaturen tussen de 15 en 20 graden meerdere malen per dag hoeveelheid gebaseerd op wat het filter kan verwerken (veel meten van waterwaardes).
Bij watertemperaturen boven de 20 graden meerdere malen per dag en kan er over gegaan worden op groeivoer.
Bij watertemperaturen vanaf 15 graden mag al wat meer eiwitrijk voer worden gegeven. 

Waarom deze 10 graden grens?
Koi kan slechter zijn voer verteren bij koudere watertemperaturen. Voeren beneden de 10 graden vergt een enorme aanslag op de energiereserves van de vis. De vis moet heel veel moeite doen om het voedsel nog te verteren. Echter bij deze watertemperatuur zal de vis geen voedingstoffen meer opnemen. Wel zullen er veel afvalstoffen in het water komen.

Het filter wat nog maar minimaal werkt zal de afvalstoffen niet meer kunnen verwerken. Het gevolg hiervan kan zijn verontreinigd water in de koudere periode van het jaar. Dit heeft zijn weerslag op de gezondheid van de vissen. De vissen worden zwakker en vatbaarder voor parasieten en bacteriën. Het is bijna niet mogelijk het vijverwater en daarbij de koi te behandelen met medicijnen. Gebeurt dit niet in de winter dan kunnen de problemen ontstaan in het voorjaar wanneer de watertemperaturen met horten en stoten omhoog gaat en veel schommelt.

Een tweede probleem dat kan ontstaan bij te lang doorvoeren is het volgende: het spijsverteringskanaal van de koi werkt niet meer optimaal. Toch wordt de vis voer opgedrongen, wat hij zal opeten. Het gevolg hiervan kan zijn dat er voer in het spijsverteringskanaal achterblijft en gaat rotten. De vis zal een langzame pijnlijke dood sterven. Deze twee problemen die zich in het voorjaar kunnen voordoen worden ook wel onder de noemer “voorjaarsziekte” geplaatst. In het voorjaar worden koi ziek en sterven aan een oorzaak die vaak niet is aan te geven. Niet wetende dat de eigenaar van de vis deze ziekte zelf veroorzaakt heeft een paar maanden eerder.

Richting voorjaar in de periode dat de water temperatuur stijgt gaat onze enthousiasme sneller en sneller, de eerste zonnestralen vallen op het water en de koi. Maar zoals hier boven al vermeld (uitgezonderd de vijvers die verwarmt worden), let dan heel goed op wat U doet want door de winter is het biologische filter verzwakt of uitgeschakeld want ook de bacterien kolonie in het filter kunnen niet goed tegen de kou en hebben ook veel minder voeding gehad. Dit opstarten van het filter gebeurt elk voorjaar en heeft tijd nodig daarom meet ik in deze periode mijn vijverwater op ammoniak en nitriet en aan de hand van de waterwaardes bouw ik rustig het voeren op (zodat het filter het bij kan houden en weer een sterke bacteriën kolonie creëert).

We moeten als het waren de koi beschermen en niet denken hij zwemt lekker en vraagt zelf om voedsel. Wel is het hoe kouder het water, hoe hoger het zuurstofgehalte en hoe minder giftig het ammoniak wordt.

BELANGRIJK

MORGEN 1 FEBRUARI ZAL INTERKOI SLECHTS GEOPEND ZIJN TOT 14.00 UUR. GELIEVE HIER REKENING MEE TE HOUDEN.

LEASINGSPLAN
Voor diegenen die interesse hebben om een koi aan te kopen op basis van leasing, gelieve het leasingsplan aan te vragen. Je kan zelf het bedrag invullen, de berekening wordt automatisch getoond op 6-9-12 maanden. Aanvragen via mail: arendonk@interkoi.eu

 

 

Meer afbeeldingen

Winter Visie: afbeelding 1
Winter Visie: afbeelding 2
Winter Visie: afbeelding 3
Winter Visie: afbeelding 4

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

6 reacties

interkoi

Een overkapping is niet echt een must. Wat ik wel goed vind aan de overkapping is de rust waar de koi van profiteren. Ik word ieder jaar blij als ik het ontspannen rondzwemmen van de koi kan spotten onder de kap. Het verschil met of zonder overkapping is gewoonlijk 2-3 graden. Onder de 8 graden stop ik resoluut met voeren, maar dat is gebaseerd op eigen ervaring. Gewoonlijk is dat van begin december tot begin maart...


Peterken

Ik denk hier het volgende over. Er zal deels wel waarheid inzitten om de koi te beschermen met een overkapping. Ik doe het half half. 70% overkappen en de rest niet. Toch blijkt dat de koi meestal toch naar het open deel komt en daar gaat liggen. Ik denk dus dat licht een zeer belangrijke factor is. Maar als je  gelukkig bent van je manier van vijveren waarom wel / niet overkappen? Dan zal je van mij geen wetenschappelijke uitleg krijgen.  Wat ook meespeelt is dat die beestjes steeds meer poen gaan kosten en dan moet je wel conclusies trekken vind ik.

Wim DW

het feit dat koi meer en meer poen gaan kosten, gaat voorbij aan de inhoud van het artikel.  Dat men geen wetenschappelijke uitleg geeft wordt ook niet verwacht - het feit dat je reageert des te meer


KONDHO

Zijn ook geen strenge winters meer, maar wie weet wat komen zal, denk indien we die visjes laten kiezen ze toch zuidelijker zouden zwemmen. Geen korreltjes, maar wat met klei, algjes, vitamientjes, en allerhande wondermiddeltjes, op welke temperaturen zwemmen de koi dit weekend en hoe doen de Jappanertjes dat, is daar nu toch ook winter? Dus besluit, afdekking niet noodzakelijk, indien wel beter eentje van vakman, geven komende dagen stevig windje, van schrikken gesproken, als deze bij de buren in de heg hangt.

Wim DW

ook hier een rare reactie, misschien dat soudal in de toekomst de gedachten meer samenhang geeft.

KONDHO

@Wim DW Is dit nu verdoken reclame? Nouw, toch al enkel winters geen lange periode met negatieve temperaturen. ( OOST-VL. Belgie-).nu we nog maar aan de tweede maand van het jaar beginnen en mij steeds  is geleerd dat de ijsheiligen pas half mei vallen, kan je toch maar beter je zaakjes op orde hebben. Heel veel factoren spelen natuurlijk mee in deze, volume en diepte van de vijver samen met de oriëntatie, zon, schaduw, ...  . Belangrijkste blijf toch de kwaliteit van het water. En daar ik inderdaad onvoldoende kennis heb, doch leergierig, was mijn vraag, wat blijven we doen of niet om ervoor te zorgen dat we deze zo goed mogelijk kunnen houden? Naar het item van gisteren, Weekend van de waarheid, is de vraag hoe ze daar omgaan met temperatuurschommelingen?Dank bij voorbaat.Gr.K.


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240