Yonsai Yamabuki en Karashigoi

Yonsai Yamabuki en Karashigoi

Af en toe kweekt Momotaro een andere soort koi. Een tweetal jaar geleden waren dat Yamabuki/karashigoi die ook in de betreffende veiling werden aangeboden. Zie bijgevoegde foto.

Ik had er destijds graag een paar van gehad, maar de prijzen gingen de hoogte in, en het was quasi onmogelijk om er eentje te pakken te krijgen.

Wat is te duur zul je je afvragen ? Heel eenvoudig, als ze een barrière passeren dat ik ze niet meer als verkoopbaar klasseer op het moment dat ze aangeboden worden, dan gaat mijn vingertje naar beneden. (en dat gebeurd dikwijls)

Gewoonlijk gaat dat vrij snel, soms win ik de strijd. In ieder geval kon ik geen enkele van deze éénkleurige koi te pakken krijgen.

De kweek was wel een kruising met de All Japan winnaar, een Doitsu karashigoi, met de mogelijke zekerheid dat ze bijzonder groot zullen worden in de toekomst, en dan praat ik over een potentiële 100 cm. Of ze dat zullen kunnen worden hangt ook nog af van andere faktoren natuurlijk.

Ondertussen zijn de overgebleven Yamabuki, Karashigoi, doitsu Karashigoi en doitsu Yamabuki op een zijspoor gezet, en zijn nu yonsai van 75 tot 80 cm, waar in principe niet echt naar gekeken wordt volgens inside informatie, maar hier toch een filmpje dat ik op de kop heb kunnen tikken.

Ik denk dat het mogelijk is dat er van deze kandidaten een selectie gemaakt wordt om in de eerstkomende veiling in te zetten, en als ik ook maar een mogelijkheid zie, dan zal ik zeker mijn slag proberen te slaan.

De Momotaro Yamabuki/karashigoi hebben een bijzonder stevige body, met een nog groter groeipotentieel en hun kleuren worden getypeerd door een meer gouden kleurschakering. Deze informatie heb ik gekregen van Toon, waarvoor mijn dank.

Nu is het zo dat sommige mensen zweren bij Izumya als "de" kweker van Yamabuki of Konishi als "de" kweker van Karashigoi, en ik kan daar volledig mee akkoord gaan. De enige bedenking die ik heb is dat je in principe niet naar de kweker moet kijken, maar naar de koi.

Zo is Momotaro bekend voor zijn geweldige showa op dit ogenblik, en dan praat ik nog vooral over de grootte en de groeicapaciteit. Dat klopt, maar dat wil niet zeggen dat alle Momotaro showa goede showa zijn. Je moet begrijpen dat de koiwereld een piramide is, waarbij de top en de subtop vrij summier is, zeg maar het topje van de piramide, en dat er een boel mindere goden onder het topje van de piramide aanhangen die ook moeten verkocht worden.

Het is in mijn ogen dan ook heel belangrijk dat je naar de koi kijkt en niet naar de kweker. Als de kweker een bepaalde naam heeft, en de koi is ook van een bijzonder goede kwaliteit, dan moet je vooral één ding in gedachten houden, en dat is dat de koi niet betaalbaar is. Denk je nu echt dat wij slimmer zijn dan hun ? Neen hoor, zij weten precies wat ze voor een koi kunnen krijgen, dat kunnen ze zonder verpinken inschatten.

En zolang er potentiële kopers zijn beginnen ze met de hoogste prijs te vragen voor hun koi. Als ze geen koper vinden, dan pas zal hun prijs naar omlaag gaan zodat ze uiteindelijk toch en koper vinden.

Ik heb een goed voorbeeld hiervan meegemaakt, waarbij ik een sanke kon kopen met een prachtige uitstraling, ik ken haar nog goed. Ze was nisai en de vraagprijs was 1 miljoen yen. (± 7500 euro), wat natuurlijk een onhaalbare kaart was.

Deze kwam nadien bij een andere dealer terecht die ik kende, en ik vroeg naar zijn uiteindelijke koopprijs. Dit bleek dan 600 000 yen te zijn. (± 4500 euro). Nog steeds een flink inkoopbedrag, maar al heel wat menselijker. Achteraf heeft de koi dan nog niet opgeleverd of laten zien wat er van verwacht wordt.

Ik ga geen namen noemen, maar geloof me het is de naakte waarheid. Wat wil dit nog meer zeggen ? Het is ontzettend belangrijk om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn, want alle prijzen staan in functie van de omstandigheden.

Velen van U denken dat, als je naar Japan gaat, je geconfronteerd wordt met vijvers waarbij boven de vijver een prijs staat geplakt ! Mis poes…het is een heel ander verhaal, en diegenen die er ooit geweest zijn weten wel beter, en diegenen die er nog naartoe gaan, zullen zich de pleuris schrikken als ze naar de prijs van goede koi vragen !

Eén ding mag je van mij aannemen: je selecteert altijd de beste koi van de vijver, dat staat als een paal boven water...(geeft dat toch een geweldig gevoel nietwaar ?)

Meer afbeeldingen

Yonsai Yamabuki en Karashigoi: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137