Zwemvijver geledigd

Zwemvijver geledigd

Zoals beloofd werd gisteren de zwemvijver van de kleinkinderen die groot worden leeg gemaakt. Nu vraag je je af waarom natuurlijk ? Dat zal ik je even uitleggen. Ik ben wel impulsief, maar weet wel wat ik doe.

Na 2 weken meten bleek de ammoniak niet echt weg te gaan, en dat is een gevaarlijke situatie. Het zwembad is een noodoplossing en de filter is basic, met andere woorden niet voldoende sterk om het ammoniak probleem op te lossen.

Bijgevolg gingen de koi al lichtjes achteruit wat betreft hun huidje, en daar hebben wij een hekel aan. Nu zijn er van de week al een aantal koi opgehaald waarover één van de volgende dagen een nieuwsitem, dus is er plaats vrijgekomen in de bewuste vijver.

Dat was het moment om de 7 koi die in de zwemvijver verbleven over te zetten. Tevens een goede gelegenheid om de koi ook even te filmen en vast te leggen. Je zal het op film niet kunnen zien, maar wij zien de lichte achteruitgang wel. Het is niet erg, maar als de ammoniak te lang aanhoudt kan dat gevolgen hebben en ook leiden tot vervelende situaties, dus ingrijpen is noodzakelijk.

Ik had de temperaturen al op elkaar afgesteld zodat het overzetten in principe geen probleem zal zijn. Er was  niet zoveel belangstelling, de aanwezigen waren Rudy, Thijs en één van de Wimmen. We zetten hen dan ook dadelijk aan het werk, ze moeten maar iets doen voor de kost. Ik zet de koi even op een rijtje.

De ginrin chagoi 1911004 - 76 cm

De onvoorspelbare Bekko van Sakai FF - 59 cm

De blakende Showa van Momotaro - 71 cm

De onfortuinlijke sanke van Momotaro - 74 cm

De ingeruilde kohaku van Dainichi - 66 cm

De ondergewaardeerde kohaku van Sakai FF - 60 cm

De Sakai Sanke die niemand begrijpt - 61 cm

Is het liedje van de zwemvijver  nu over ? Neen, er moeten nog bijzonder veel koi binnenkomen in maart en april, en niet van de minste. Misschien heb ik deze niet nodig, maar een tijdelijke opvang kan geen kwaad en zal bepaalde problemen oplossen. Ik laat de vijver dan ook op een laag toerental draaien en zie wel of ik deze nog  nodig heb of  niet, maar als het weer beter wordt zal ik deze zeker vrijmaken voor de kleinkinderen....en voor mij....

Gisteren hebben we ook de ronde witte trickle torens verwijderd. Waarom zul je je afvragen ? Ze stoorden mij omdat ze het zicht stoorden, vrij veel lawaai maakten in de hal, maar vooral omdat ik altijd iets anders wil uitproberen, het gevolg van mijn wispelturig karakter. 

Nu is het wel zo dat ik er wel samen met Ben over nadenk, en de bestaande filtercapaciteit van 3 vortexen van bijna 2 kuub ieder, is meer dan voldoende. In Japan ga ik altijd kijken welke filtersystemen dat Narita altijd gebruikt bij zijn opvang vijvers en simpeler kan het niet. Ik zal het proberen even te schetsen zodat het duidelijk is.

Achter de vijver die volgens mij om en bij de 25 kuub zal zijn bevind zich een filterruimte met een combinatie van matten met daartussen golfplaten. Ik veronderstel dat de golfplaten speciaal zijn aangebracht om het water voldoende snelheid te geven om naar boven te komen, zodat de matten de stroming niet teveel tegen houden, en misschien ook wel om niet al het water via de matten te laten passeren.

Dan staat er gewoon een overhevelingspomp met hoge capaciteit die het water rechtstreeks van de filterruimte in de vijver overhevelt. Het zijn wel zware pompen die volgens mij om en bij de 40 kuub overhevelen, waarbij bijzonder veel zuurstof in het water wordt gepompt. 

Ik hou wel van deze eenvoudige systemen, die ik zelf dan ook altijd probeer toe te passen. Eenvoudig en doeltreffend. In dit filmpje dat ik al een tijd geleden maakte, zie je hoe het werkt. Zo worden trouwens alle vijvers gefilterd bij Narita, alleen is bij de grote vijvers een extra drukfilter geplaatst, voorzien van stenen en zand, een gecombineerde zandfilter dus. 

Ik heb wel via de retour een inline venturi geplaatst die het water extra zuurstof geeft, en dat geeft mij altijd een goed gevoel. Nu is het een kwestie om te blijven controleren en eventuele veranderingen op te sporen. Ondertussen is mijn wispelturigheid weer even voedsel gegeven en nu opvolgen of alles volgens plan verloopt. Wij controleren trouwens iedere week het ammoniak gehalte, dus we blijven alles goed opvolgen.

Vandaag ben ik aanwezig van 10.00 tot 12.00 uur.

 

Meer afbeeldingen

Zwemvijver geledigd: afbeelding 1
Zwemvijver geledigd: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

4 reacties

William William

De metingen kan ik onmogelijk weten, maar wanneer bijvoorbeeld bij Narita het water een PH heeft van 6,8 - 7, dan speelt ammoniak een veel kleinere rol ( giftigheid ) dan in onze vijvers met ik denk veelal 7,5 - 8,5 PH waarde.


Wim DW

bedankt voor de mooie filmpjes - gisteren toch weer wat werk verzet blijkbaar - ik ga de witte torentjes missen :-)


ben.

Water zoekt altijd de makkelijkste weg. Als een filter gevuld is met matten,zal nooit het gehele matten gedeelte volledig gebruikt worden met de juiste doorstroming en daardoor minder opbrengst zal geven en daardoor misschien ongewenste ophopingen kan bewerkstelligen. Door het plaatsen van de fijne golfplaatjes ,komt er een betere doorstroming op alle matten ,wat het grote voordeel brengt dat de volledige matten gebruikt worden en er daar door veel minder vuil achter blijft. Dus de plaatjes zorgen er voor dat het water gedwongen word om juist wel langs alle matten te gaan.

Wim DW

bedankt voor je toelichting Ben - ik meen ooit hier in een toelichting van Bompa een filmpje te hebben gezien waar diezelfde golfplaten bij SFF werden gebruikt - ik was niet zeker en ben gaan zoeken - zie de vlog 


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240