De zaterdag van de goshiki

De zaterdag van de goshiki

Goshiki is een speciale soort waar menig koikichi toch een oogje op hebben. Het zijn moeiljke koi omdat de eisen bijzonder hoog zijn en dat komt om verschillende redenen.

Bijna iedereen kent een Goshiki. Goshiki is ontstaan uit een kruising van een kohaku met een asagi, en dit verklaart ook meteen de grijze kleur. De Goshiki wordt omschreven als een vijfkleurige vis, met name rood, wit, zwart, blauw en paars. Ik heb al dikwijls geprobeerd om de 5 kleuren te onderscheiden, maar dat is een moeilijke bevalling. Men probeert tegenwoordig een goshiki te kweken waarbij het rood vrij blijft van sumi, zodat de intensiviteit van het hi geaccentueerd wordt.

De vraag naar goede goshiki wordt alsmaar hoger, maar goede exemplaren vinden is niet zo eenvoudig. Er verschijnen ondertussen al meerdere varianten, en men spreekt al over Goshiki Sanke en Goshiki Showa en Kage Goshiki. Ik hou het echter bij een gewone Goshiki, en ik heb eigenlijk een paar bijzonder mooie exemplaren kunnen aankopen bij Taniguchi San, die op dit moment echte blikvangers zijn in mijn binnenvijvers.

Goshiki zijn geen goedkope koi als je de juiste kleurstelling hebt te pakken. Ik koop ze niet makkelijk omdat je er 10 moet kopen om er eentje te kunnen verkopen. Prijstechnisch staan ze ook nog stevig op hun benen en dat maakt de zaak alleen maar moeilijker. Dit wil niet zeggen dat ik er nooit geen gekocht heb.

In 2009 spotte ik er eentje bij Takigawa, niet de perfectie, maar ze had toch een bepaalde uitstraling, en ik kon ze best pruimen. De goshiki kweker bij uitstek is Kanno, en daar heb ik er ook ooit van aangekocht. De beste die ik me herinner is deze nidan goshiki, maar die was heel prijzig, dat weet ik nog. Het laatste filmpje dat ik ervan ontvangen heb was in 2017. Ze was voor een goshiki flink gegroeid, ik dacht dat ze boven de 70 cm was ondertussen, en je ziet de veranderingen na al deze jaren, want haar geboortejaar was 2012. 

Bij Taniguchi San kocht ik enkele tosai begin dit jaar en ik ben er nog altijd van begeesterd. Ze staan zelfs niet op de website, ik heb liever dat je ze komt bekijken. Wie interesse heeft voor een goede goshiki zeker eens langskomen. Ze zijn ondertussen al gestadig aan het donker worden, zodat ze uitermate mooi zijn op dit ogenblik. 

Een showa die ik gisteren bowlde voor een klant heb ik ook op film vastgelegd en die mag zeker  niet ontbreken. Ik kocht deze showa met een bepaalde klant in mijn gedachten, maar dat spelletje ging niet door. Ik presenteerde haar echter aan de klant van gisteren en ik heb het gevoel dat dit wel een match wordt. 

Showa SH-V19-10263 werd zomaar eventjes 74 cm gemeten, en daar verschoot ik toch wel eens eventjes van. Bij aankoop in oktober was ze 70 cm, dus dat beloofd voor de toekomst. Deze showa is dus nog te koop, en wie beulen van koi wil, geef ik de raad om toch eens te komen kijken. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, want wie koi van 85 of 85+ wil is hier op het juiste adres, en bovendien is ze prijstechnisch zeker aangenaam.

Een andere showa moet ik ook slijten, dat wordt iets moeilijker, maar toch wil ik deze via het nieuwsitem presenteren. Het is een dijk van een showa met codenummer SH-V19-10272 en nog vrij onbekend. Er is niet zoveel aandacht aan geschonken omdat ze een technisch mankementje heeft. Het is bijna niet te zien, en ik weet zeker dat iemand die interesse heeft het euvel sowieso al niet ziet, maar ik ben verplicht om het te vertellen.

Haar kieuwflap gaat iets naar binnen, wat je vooral ziet als je ze in de bowl zet, maar als ze zwemt zie je het zo goed als niet. Het is een techisch mankement, en ze zal er  nooit geen nadeel van ondervinden, maar het is er en ik zal ze nooit voor de juiste prijs kunnen verkopen.

Ze is ondertussen ook 74 cm en geloof me, het is een echte jumbo die ook de kaap van 85 niet zal schuwen. Wie graag groot en machtig heeft, maar niet de goede portemonnee, raad ik aan om langs te komen, want je kan een gouden zaak doen. 

Ik kan ze laten inslapen, maar dat vind ik niet gerechtvaardigt voor een technisch mankement, maar iemand die dit door de vingers kan zien, heeft het voordeel om een machtige showa met massa en toekomstpotentieel aan te kopen voor een aangename prijs. 

Bovendien wil ik er  nog bij vermelden dat het patroon misschien nu iets moeilijker ligt, maar als je het sumi op het hoofd op dit ogenblik bekijkt, je voor enorme verrassingen kan komen te staan. Ik heb echter geen recent filmpje...maak gebruik van de gelegenheid, dat is het enige wat ik kan zeggen.

Ik heb voor de fun beide showa's even vervolledigd en het sumi dat er werkelijk zit geaccentueerd en de mogelijkheden op foto voorgetekend. Ze zullen zo wel niet worden, want dat is wishful thinking, maar het is toch plezierig om nog te kunnen dromen van ontwikkelingen. En wie weet....misschien worden ze nog mooier dan getekend. Ze hebben echt alles om je alles te geven wat je hartje verlangd.

EXTRA

Wie interesse heeft om vijver 9, de groene soep vijver mee te bekijken, moet vandaag eventjes langskomen. Hoe laat weet ik nog niet, maar tussen 11 en 12 uur gaan we deze eventjes ontmantelen, ten eerste om de koi te controleren, maar ook om enkele veranderingen aan te brengen.

Het is tevens een goede gelegenheid om het effect van algen op koi te bewonderen, en niet te vergeten, het is in mijn ogen om van te smullen. Er is dus heel wat te beleven tijdens deze gure dagen...als  je niet weet wat je moet doen, kom af en ervaar het interkoi gevoel....

Vergeet ook niet de countdown te volgen van dit monster van een showa.

Ik ben vandaag open van 11.00 tot 16.00 uur
Ik ben morgen aanwezig van 10.00 tot 12.00 uur

Voor mensen die evolutie interesseert, er staat  nu een kohaku in koi evolutie van bij aankoop totdat de koi opgehaald werd. Onder ieder filmpje zie je de datum wanneer het filmpje gemaakt werd.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

1 reactie

Wim DW

mooie koi, ben benieuwd naar de resultaten van de groene soep los van technische mankementen of dergelijke zou ik wel voor de meer moderne showa gaan koi evolutie van de kohaku is ook wel leuk om te volgen


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240