Sembetsu

SembetsuDe sembetsu van de koi is volop aan de gang.

Hoe één en ander in zijn werk gaat zie je hier bij Taniguchi San, die in dit filmpje een selectie maakt van de nakomelingen van Hinotori, één van zijn belangrijke ouderdieren momenteel. Foto van Hinotori zie je op het einde van de film.

Op deze lengte komt de selectie neer op 3 hoofdpunten, patroon (sandan, yondan, tancho, maruten...etc.), kwaliteit van de huid (kleur, sterkte, beni...etc), en misvormingen (krom hoofd of lichaam, groeiachterstand, ontbreken van de ogen...etc). Zoals je kan zien in de film zullen er maar weinigen de strenge selectie doorstaan.

Van Hinotori heb ik op dit ogenblik een groot aantal HQ kohaku, waarvan de kwaliteit volgens ons vrij hoog moet zijn. De uitschieter is deze kohaku, die 45 cm was, toen ze 10-11 maanden oud was, en die volgens Taniguchi San behoorde tot de beste 3 kohaku van zijn selectie. Ik geloof dat ik nu het woord "tategoi" eens echt mag gebruiken...

Deze film kwam tot stand dank zij Paul Ashton, die de film heeft gemaakt.

Meer afbeeldingen

Reacties

3 reacties tot nog toe

blijf met veel interesse kweker Taniguchi volgen. ben heel benieuwd hoe de koi evalueren. is het ouderdier een afstammeling van SFF? want qua bouw vindt ik dit wel erg mooie dieren. Luc, hou ons op de hoogte...

stephan on 04/07/2012 18:22

het is een hele kunst om in datgekrioel wat uit te zoeken dat nog iets moois wordt.
Mooi gezicht.
gr johan

johan frentz on 04/07/2012 19:56

Ik zag toch al wel best grote guppies er tussen zwemmen die vervolgens afgekeurd werden en die inimini gupje wel door mocht...blijft een enorme kunst.

Arjan on 04/07/2012 20:19