Hey Bert. Geen enkel probleem. De diverse stammen nitrosomas en nitrobacter vinden hun plaatsje hier echt wel.
Groetjes, Rini

Beantwoord door Rini op 00:10u. 04 mei 2008

Hey Peter. Door traumatische ervaringen en stress of veranderde chemie van het water e.d. kunnen koi ineens hun hi in enkele weken verliezen. Eerlijkheidshalve moet ik er aan toevoegen dat het meestal geen HQ koi zijn die dit overkomt.
Groetjes, Rini

Beantwoord door Rini op 00:08u. 04 mei 2008

hey Roy,
Kijk gemakshalve even in het archief op de site onder mijn column. Daar staat een uitgebreid stuk over de bakki showers. Bij ons in Arendonk staan acht bakkishowers te draaien met wateromzetten tot 40.000 liter toe. Ik stel voor dat je een keer komt luisteren. Lawaai geven doet het nauwelijks.
Groetjes, Rini

Beantwoord door Rini op 20:14u. 30 april 2008

hey Arnoud. Ja, dit is toch een beetje het verhaal van deze lente. Alleen bij mij al in de omgeving zes vijvers met dito verschijnselen.
Wat is er aan de hand?
1) Stagnerende en schommelende watertemperaturen die maar niet boven de 16 graden willen komen. Vanaf 16 graden komt het immuunsysteem van de koi pas redelijk op toeren;
2) Minimale aangroei van nitrificerende bacteriën, waardoor waterkwaliteit onder druk komt te staan.
3) Introductie van een nieuwe vis en dus van een nieuwe, voor de bestaande koipopulatie onbekende bacteriecultuur die deze vis bij zich draagt.

Bij vissen in goede conditie komt meestal een terugslag van een paar dagen voor na introductie van een nieuwe vis, waarna de vissen hun defensie hebben ingericht en kunnen omgaan met de nieuwe bacteriën. Nu zijn zowel de koi als de vijver (tenminste bij onverwarmde vijvers) niet in goede conditie en is hun defensie tegen de nieuwe bactierën onvoldoende. Gevolg is schuren, met geklemde vinnen stilliggen op de bodem, schuin hangen in het water en in een later stadium, als de vissen parasieten bij zich dragen, ontstekingen.

Gelukkig wordt het volgende week goed weer en is de kans groot dat de vissen zich alsnog herstellen. Een optie is de vijver in een drietal dagen aan te zouten tot 0,6% (6 kg. per kuub) en dit zoutgehalte voor 7 a 10 dagen te handhaven en vervolgens weer langzamerhand af te bouwen door waterverversing.
De vijver pippen is een volgende optie. Pip pond werkt echter niet van de ene dag op de andere; het heeft tenminste een paar weken nodig om de bacteriedruk waar de vis last van heeft, te verminderen.

Goed in de gaten houden of er een uitbraak van parasieten komt, want opportunisten als deze zijn maken ze gebruik van de verzwakte vissen.

succes, Rini

Beantwoord door Rini op 20:08u. 30 april 2008

Helaas, Willem, het project is als een nachtkaars uitgegaan. Wij hebben geen enkele analyse van MondoFonte van de genomen watermonsters mogen ontvangen, ondanks toezeggingen. Of dat betekent dat zij geen verschillen hebben kunnen vinden in het met de vitaliser behandelde water t.o.v. onbehandeld water, laat ik maar in het midden.
Wijzelf konden geen duidelijke verschillen vinden in het zwemgedrag van onze koi in het bassin met de vitaliser t.o.v. de overige bassins. Wel proefde het water uit het bassin met de vitaliser wat voller en smakelijker dan het water uit de andere bassins. Ook zagen we een snelle evolutie in de koi in het bassin met de vitaliser, maar of dat nu komt door de vitaliser??? Ook in andere bassins evolueerden de koi buitengewoon. Kortom, de werking van de vitaliser heeft ons niet overtuigd.
Groetjes, Rini

Beantwoord door Rini op 00:43u. 19 april 2008

Een interessante opmerking, Huub. Klei is van huis uit natuurlijk een vettige en plakkerige substantie. Ik weet niet of het verschil maakt welk merk dat je gebruikt. Ik gebruik al jaren Refresh en heb vorig jaar in verband met mijn bakki showers een aantal 63 mm leidingen vervangen door 75 mm. leidingen. In geen van mijn vervangen leidingen was er een spoor van aangekoekt klei te bespeuren. Ik vind het gebruik van klei essentieel voor de koi, dus ja, toch maar het risico nemen, denk ik.
Groetjes Rini.

Beantwoord door Rini op 16:45u. 05 april 2008

Hoi Andre, bedankt voor je complimenten. Ach, het blijft toch karper, hé. Quarantainebak en vijver: het blijft toch het matchen van de belangrijkste parameters: temperatuur en pH. Het aanvullen/verversen van de q-bak met water uit de vijver totdat deze parameters zo dicht mogelijk bij elkaar liggen is een beproefde methode. Dit wel met een langzame straal. Dan de pilotvis erin. Geen garantie, maar meer zekerheid kan je niet inbouwen. Als het kan, vissen pas overzetten als de temperatuur 14/16 graden is ivm de werking van het immuunsysteem. Succes en geniet ervan. Rini

Beantwoord door Rini op 12:28u. 04 april 2008

hoi William. Ik zou niet minder gaan dan 15 kuub voor de bakki shower. Eigenlijk zou je er naar moeten streven om de inhoud van de vijver binnen het uur door de filters te krijgen. Met 35 kuub inhoud zit je toch close tegen drie filterlijnen aan ipv twee. Maar het kan volstaan als je koibezetting niet overmatig is.
Groetjes
Rini

Beantwoord door Rini op 00:48u. 03 april 2008

Hoi Hessel. Als je in staat bent je vijver zo in te richten als je schetst, dan creëer je een milieu dat de ontwikkeling en groei van je koi zeer zeker ten gunste zal komen. Ik ga er nog verder op in bij mijn serie Big is beautiful en volsta nu even met een paar kanttekeningen:
1) Zet nooit de temperatuur een heel jaar op 20 graden. Hou de natuurlijke cyclus van de vis in de gaten. Dat betekent 'swinters de temperatuur omlaag voor een tweetal maanden. In het voorjaar snel naar 16 graden en vanaf mei naar 20 graden. Het groeiseizoen voor koi loopt vanaf mei tot oktober.
2) Enigermate groen water vanwege zweefalgen is perfect voor de koi, maar in groene soep schuilt een gevaar. De pH schiet als een raket omhoog en zweefalgen gebruiken 'snachts enorme hoeveelheden zuurstof en laten veel CO2 los. Dat is koihouden op het scherpst van de snee en niet aan te bevelen.
3) In zo'n vijver zullen koi optimaal groeien, maar het hangt ook weer af van het formaat, het geslacht, de bloedlijnen van de koi, wat en hoeveel je voert etc. Tosai en nisai zullen zeker 10 cm op jaarbasis groeien, maar wanneer de vis volwassen is en in de breedte gaat, zal de lengtegroei afnemen. Een vijftal cm. per jaar zou al mooi zijn bij yonsai.
4) Garnalen zullen zeker het hi opkrikken.
5) In de mudponds eten koi hetzelfde als karper hier: voornamelijk tubifex en muggenlarven, behoudens dan de pellets die ze gevoerd krijgen.
6) Richt je je op groei dan is het streven: hoe minder koi hoe beter. Maar dit is natuurlijk altijd een compromis. Bij zeven tot negen koi zit je wat groeicapaciteit betreft niet slecht. Vijf is ideaal, maar niet veel in een vijver van 54 kub.

Ik zal Luc zeker de groeten doen. Hij zeurt me de hele week al aan mijn kop over die paling. Of ik wel paling lust en of hij anders mijn portie niet kan krijgen. Mooi niet, dus. Ik eet ze lekker zelf op. Mooi gebaar trouwens, Hessel. Ik zie er naar uit.
Zie je, Rini.

Beantwoord door Rini op 18:13u. 01 april 2008

hoi BJ. Op zich doen oesterschelpen niet zoveel aan de KH van het water. De werking van oesterschelpen begint pas op te treden bij zuur water (beneden 7 pH). Door het zure water treedt er erosie op van de oesterschelpen en geven ze hun kalkhoudende componenten af aan het water, dat weer minder zuur wordt en de pH doet stijgen. Oesterschelpen dienen primair als reserve voor buffering van de pH. Door de mineralen etc. zijn ze echter ook erg geschikt als voedingsbodem voor nitirificerende bacteriën. Een KH van 2 tot 3 is aan de lage kant; ik zou mikken op 4 tot 5 KH. Bang voor een pH crash hoef je in Nederland eigenlijk niet zo te zijn. Regelmatige waterverversingen lossen het probleem meestal wel op. Leidingwater hier heeft vaak een KH van 5. Dat valt op te vragen bij de waterleidingmij. Ik moet gissen naar de hoeveelheid; 2 kg per kuub water lijkt met ruim voldoende.
groetjes Rini

Beantwoord door Rini op 16:04u. 02 april 2008
Rini Groothuis

Rini Groothuis

Rini Groothuis, auteur, vriend en karper/koi specialist

Er zijn reeds voldoende vragen beantwoord, er worden geen vragen meer beantwoord.

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml