Hoi Huub. Lastig om dit op afstand te beoordelen. Ik ga ervan uit dat dit zweefvuil is en geen kleuring door zweefalgen. Normaal gesproken moet dit zweefvuil door de mechanische filtratie afgevangen worden. Dat dit niet gebeurt ligt waarschijnlijk aan het feit dat ofwel de filtratie te grof is, ofwel het water te snel door de vierkamerfilter gaat, en het zweefvuil niet kan bezinken. Microbiologisch gezien gebeurt er verder op dit moment weinig in de afbraak van vuil door heterotrofe bacteriën omdat het water nog te koud is. Misschien is het zinvol om wat schuimmatten in de eerste kamer te leggen om te zien of deze in staat zijn het zweefvuil uit het water te filteren.
Succes. Rini

Beantwoord door Rini op 15:42u. 02 april 2008

hey Bert,
Retour in het moeras heeft het voordeel dat het nitraatrijke water dat uit de bakki komt meteen voor een deel kan worden verwerkt door de planten. Overdag leveren de planten al een massa zuurstof aan het water, dat wordt alleen maar zuurstofrijker. Alleen snachts gebruiken de planten het zuurstofrijke water en produceren co2, maar ik denk dat als de wateromzet fors genoeg is het allemaal niet zo nauw komt.
Een andere overweging is dat de retour van de bakki kan bijdragen tot een bepaalde stroming als die rechtstreeks in de vijver uitmondt.
Die stroming kan je gebruiken om vuil zo direct mogelijk via de drains af te voeren. Dat moet je even bekijken.
groetjes Rini

Beantwoord door Rini op 21:41u. 24 maart 2008

hoi Jolanda. Meerdere antwoorden zijn mogelijk. Van nieuwe vissen in de vijver, ook al zijn ze vrij van parasieten, krijgt de bestaande populatie vaak een terugslag. De vissen moeten wennen aan de nieuwe bacterieculturen, en dat geldt over en weer.
Kou die resulteert in watertemperatuurschommelingen, is een andere mogelijkheid. Zeker omdat de dagtemperaturen tot twee weken terug redelijk hoog zijn geweest en nu ineens dramatisch zakken, krijgen de vissen het moeilijk. Wat ook meespeelt is het lengen van de dagen en de aanmaak van hom en kuit. Dit natuurlijke proces raakt gestagneerd en de vissen voelen zich daar niet happy bij.
Ammoniak of verslechterde waterkwaliteit is een andere optie: meet het even samen met de ph. Het kan zijn dat wat regelmatige waterverversingen het probleem oplost. Vergeet niet dat je ook 's winters regelmatig water moet verversen.
Na volgende week zou het weer verbeteren; de vissen zouden dan weer goed moeten gaan zwemmen. Neem dan een afstrijkje en hou ze ondertussen goed in de gaten. Let op de ontwikkeling van rose plekken en/of uitstaande schubben.
Succes, Rini

Beantwoord door Rini op 17:32u. 22 maart 2008

Hoi Frans. Ik kan hier moeilijk op antwoorden. Om welke parasieten gaat het, want FMG werkt lang niet tegen alle parasieten. Zijn er afstrijkjes genomen en welke parasieten kom je dan tegen en in welke aantallen? Laat er geen misverstand over bestaan: FMG is puur gif. Het bevat kankerverwekkende stoffen zoals formaline en malachiet groen. Het milieu in de vijver gaat ermee naar de bliksem, de filters sterven grotendeels af. Het gevolg is slecht water en de vissen krijgen een nieuwe opdonder. Malachiet kan daarbij nog maanden in de vijver resteren, terwijl het zeker 6 maanden in de vissen resteert, voordat het helemaal is afgebroken. Nieren en lever gaan ermee naar de knoppen.
Het is normaal dat, als vissen enigszins verzwakt uit de winter komen, ze parasieten hebben. Als die aantallen beperkt blijven, is er niets aan de hand, als de vissen maar niet gestresst raken. Nadat het water 16 graden is, gaat het immuunsysteem van de koi volop werken en houden zij zelf, mits het water van goede kwaliteit is, de parasieten onder controle.
Mocht ik onverhoopt in een situatie terecht komen dat er een parasietenexplosie in mijn vijver plaatsvindt, dan verplaats ik mijn vissen naar mijn zes kuub quarantainebak in mijn garage, waar ik ze een dag behandel. De meeste parasieten, zoals costia, trichodina, chilondenella e.d.sterven dan binnen enkele uren af omdat ze geen gastheer hebben. Na de dagbehandeling komen de vissen schoon terug in een schone vijver. Alleen eierenleggende parasieten (kieuwwormen) en parasieten die cysten vormen (witte stip) vragen om een herhaalde aanpak.
Resumerend: ik doe te veel moeite om optimaal water te creëren om dat zo maar door een gifbehandeling naar de bliksem te helpen.
Nooit preventief gif toevoegen; altijd doelgericht te werk gaan. Snuffel ook het boek van Maarten Lammens eens goed door of geef je op voor zijn cursus.
Groetjes, Rini

Beantwoord door Rini op 20:35u. 21 maart 2008

hey Christian. De mooiste koi is de koi die je zelf het mooiste vind (had een uitspraak van Cruijff kunnen zijn), ongeacht wat een ander vindt. Het is moeilijk om een oordeel te vellen omdat ik Shiba nog niet live heb gezien. Maar een paar punten wil ik wel aansnijden.
Shiba is de kwalitatief betere koi en zal hoger beoordeeld worden in het koicircuit. Er zit zware fukurin op, de kiwa is sterker aangesneden met hier en daar Maruzome kiwa. Clarissa heeft minder fukurin, de kiwa is niet echt strak. Shiba is verder nog niet af, ze zit nog volop in ontwikkeling. Ik heb de neiging om te geloven dat Clarissa aan het finishen is, maar weet dat niet zeker. Het kan zijn dat haar zwangerschap haar kleuren doet versterken. Wij zien bij meer van onze vrouwelijke koi die eitjes dragen dat zij meer gaan glanzen en de hi zich meer profileert. Vergelijk het maar met zwangere vrouwen; die stralen dat ook af.
Het patroon is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Ik vind Shiba er heel sjiek en sexy uitzien met haar tekening, maar anderzijds is het stappenpatroon van Clarissa ook erg indrukwekkend. De bouw van Clarissa vind ik op dit moment niet te overtreffen, ook niet door Shiba. De bewuste foto van Clarissa is in januari genomen en zij is inmiddels een stuk volumneuzer geworden. De blauwe ogen van Clarissa, enfin zoals Luc al zegt, daar kan je alleen maar naar smachten.
groetjes
Rini

Beantwoord door Rini op 20:17u. 21 maart 2008

hey Diedrich, ik ga ervan uit dat je de borstels bedoeld hebt voor het afvangen van mechanisch vuil. Dan heeft het weinig zin om deze te vervangen door Japanse matten. Bovendien is het ook een kwestie van voedselaanvoer voor de bacteriën. De 1e kamer met matten krijgt het meeste voedsel, daar zal zich dan de grootste biomassa ontwikkelen. De 2e kamer iets minder en de 3e kamer het minste, daar is de ontwikkeling van biomassa dus het geringst. Ook om die reden is het ophogen van Japanse matten naar 4 kamers niet zo zinvol.
Als je wat wilt veranderen, dan kun je overwegen de matten in de 3e kamer te vervangen door andere media, zoals glafoam. De diverse stammen nitrificerende bacterien prefereren elk verschillend aanhechtingsmateriaal, de ene stam doet het beter op matten, de andere op gesteente e.d.

groetjes, Rini

Beantwoord door Rini op 19:17u. 13 maart 2008

hey Marcel. Ik heb zelf de ammonia, nitriet en nitraat meter. Die werken perfect. Ik hoop nog eens de zuurstofmeter aan te schaffen, maar dan wel een die zowel in aanwezige ml als in percentage verzadiging weergeeft. Alles in een is wel duurder (hoewel relatief weer een stuk goedkoper) en lijkt me een geweldige aanschaf.
Wat je ook aanschaft, het geeft een gevoel van zekerheid bij het monitoren van de vijverparameters.
Laat me horen wat je doet.
Rini.

Beantwoord door Rini op 00:47u. 11 maart 2008

Hey Raymond. Watermonsters zijn vorige week genomen. Half maart verwachten we de uitslag. Dus nog even geduld.
groetjes
Rini

Beantwoord door Rini op 23:30u. 04 maart 2008

He Bert. Ik bedoel niet het water, maar gerijpt filtermateriaal (media) nemen uit een andere, reeds ingelopen filter. Mischien van een filter van een vriend of kennis. Je kan de biomassa (=kolonies nitrificerende bacterien) die aanwezig is op dit gerijpte filtermateriaal dan gebruiken om je eigen filter versneld op te starten.
Je legt ze gewoon tussen je eigen filtermateriaal. Groetjes, Rini

Beantwoord door Rini op 22:11u. 02 maart 2008

hoi Bert. Voor het opstarten van nieuwe vijvers en filters zonder vis verwijs ik je gemakshalve even naar de vraag van Jordy op 24 februari in de vragenlijst. Je kan hier het beste huishoudammoniak voor gebruiken. Lees maar even mijn antwoord op die vraag.
De biomassa aan nitrificerende bacterien wordt dikker naarmate er meer voedsel (ammoniak en nitriet) wordt aangeboden. De filter wordt dan sterker en kan beter tegen schommelingen. Het is een fabeltje dat je weinig vis moet hebben. Het aanbod van voedsel voor de nitirificerende bacterien blijft in dat geval karig en de biomassa blijft dun en dus kwetsbaar.
Lees nog even mijn serie Meten is Weten in mijn Column.Daarin staat alles over temperaturen en duur rijpen van de filter. Gemiddeld is de periode 6 tot 8 weken, maar dat hangt ook weer af van de watertemperaturen en het zuurstofgehalte. Na een half jaar is de biomassa stabiel en na een tot twee jaar is de filter volledig gerijpt en in harmonie met de vijver en de vispopulatie.
groetjes
Rini

Beantwoord door Rini op 15:32u. 02 maart 2008
Rini Groothuis

Rini Groothuis

Rini Groothuis, auteur, vriend en karper/koi specialist

Er zijn reeds voldoende vragen beantwoord, er worden geen vragen meer beantwoord.

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml