Interessante vraag, Willy.
Nitrosomonas, de bacterie die ammoniak omzet naar nitiriet, is niet meer actief beneden 5 graden celsius. Bij 16 graden werkt deze op halve kracht. Optimale activiteit en deling is bij 24 graden celsius.
Nitrobacter, de bacterie die nitriet omzet naar nitraat, is beneden 5 graden celsius zelfs totaal afgestorven. Nitrobacter begint pas bij 16 graden actief te worden.
5 Graden is dus een absolute bodem voor deze bacterien. Voor elke graad hoger is de activiteit ietsje hoger en de sterfte minder.
Puur op ervaring vind ik 8 graden daarom een veiliger grens. Het heeft ook geen zin koi onder de 8 graden te voeren, omdat de enzymen, die de stofwisseling ondersteunen, niet meer werkzaam zijn.

Het immuunsysteem van de koi is onder de 13 graden niet meer werkzaam. Onderzoeken geven aan, dat het bloed van koi beneden 13 graden geen witte bloedcellen meer bevat, Witte bloedcellen zijn, zoals bekend, verantwoordelijk voor de afweer.
Boven 13 graden maakt de koi weer witte bloedcellen aan en bouwt hij weerstand op. Boven 16 graden funkioneert het immuunsysteem pas volop.
Optimale temperatuur voor koi is 25 graden, maar dan moeten de overige waterparameters (vooral zuurstofgehalte) daarmee wel in de pas lopen.

Het hoeft geen betoog, dat bovengenoemde kennis van groot belang is bij de keuze van ons voer en het bepalen van ons voerpatroon en hoe we met onze koi omgaan bij deze lage watertemperaturen. Vooral in de winter gaat het om gemakkelijk verteerbaar voer.
Het geeft ook het belang aan van waterverversingen bij lage temperaturen, om opbouw van ammoniak en nitriet binnen de perken te houden.

Bacterien toevoegen beneden 16 graden heeft vanwege bovenstaand levenspatroon van bacterien dus weinig zin.
Het vervelende van het toevoegen van bacterien is, dat er ook kolonies heterofe bacterien in zo'n fles zitten, die het vuil afbreken. Consequentie daarvan is dat er door deze vuilafbraak weer extra ammoniak en nitriet ontstaat.
Als je dan toch bacterien wilt toevoegen dat heb ik mijn beste ervaringen met Nite Out en ABA (fabrikantsnamen ben ik even kwijt).
Het enige wat ik zelf tegenwoordig heel af en toe toevoeg zijn de melkzuurbacterien van Anarex.
Ik hoop dat je met dit antwoord vooruit kunt. Groetjes Rini.

Beantwoord door Rini op 18:47u. 14 januari 2008

Hoi Huub. Bedankt voor je complimenten. De essentie van koi 's winters in koud water (onder 8 graden) is dat ze rusten en dus geen energie verspillen. Ze vallen anders te veel af en worden vatbaar voor ziekten, die zich in de lente zullen openbaren. Ik verminder 's winters de pompomzet met een derde, zodat ze in staat zijn om te rusten, zwevend in het water of liggend op de bodem. Het is ook zaak ze zo min mogelijk te storen. Boven de 8 graden kunnen ze lichtjes met (liefst zinkend) wintervoer gevoerd worden, maar niet te veel. Niet alleen voor de karper, maar evenzeer voor de filters die zich nagenoeg in ruststand bevinden. Er zou daardoor een opeenhoping van ammoniak kunnen ontstaan.
Dat gezegd hebbende is het ook in de winter zaak regelmatig wat water te verversen, liefst via een langzame straal, zodat de verversing geleidelijk gaat. Ik zou de pompomzet wat terugbrengen.

Let wel, Saki Hikari is een goed voer, dat het water weinig vervuilt. Het is inderdaad van belang dat de ontlasting compacte en vast is. Het kan dan gemakkelijker naar de filters (vortex, sieve of dergelijke) getransporteerd worden, zonder echter vervuiling teweeg te brengen. Die stofwolkjes hebben de neiging dat wel te doen.
Probeer gerust Probites en kijk een tijd hoe je vissen het er op doen. Je kunt dat zelf het beste beoordelen want je kent je koi. Het zal je niet tegenvallen.
Succes. Rini

Beantwoord door Rini op 23:53u. 13 januari 2008

hoi Anja. Er zijn meerdere redenen waarom de kleur (met name het hi) van koi vervaagt of zelfs helemaal verdwijnt.
1) onvoldoende daglicht (uv-straling)
2) genetische eigenschappen
3) slechte waterkwaliteit/gebruik giffen
4) stress
5) te snelle groei
6) kwalitatief arm voer
Bij vooral jonge tancho (tosai, nissai) van mindere kwaliteit, is de kans reëel dat de spot vervaagt en zelfs verdwijnt. Ik weet het percentage niet meer uit mijn hoofd, maar dat was toch nog behoorlijk, kan ik me herinneren.
Ik weet verder niets van de situatie van jouw tancho, maar ik vind het niet goed klinken.
Ik hoop dat het goed komt. Rini.

Beantwoord door Rini op 14:05u. 13 januari 2008

Ha Willem. Ik zou het zo doen. De bodemdrain loopt via de pvc hoge druk pijp in de betonnen vloer naar de filterput, waarin de sieve staat. De (bovenkant)sieve staat op waterniveau vijver of liever een paar centimeter daarboven. Het water stroomt dus gravity naar de sieve. Een Ultrasieve kan, dacht ik, 20.000 liter doorstroming verwerken. Op de sieve sluit je een circulatiepomp aan, bijvoorbeeld een Sequence 17500. Die transporteert netto zo'n 14.000 liter water per uur naar de bakki shower.
Hoe je ook wendt of keert, de pomp zuigt netto 14000 water aan en stuwt 14000 liter water weg. Dat is een behoorlijke waterverplaatsing. Je kan de uitvoer van de shower over de lengte van de bak maken, zodat je een rustig watervaleffect krijgt. Je kan ook als uitvoer een pijp van 110 mm gebruiken, waardoor je een krachtige waterstraal krijgt. Maar in beide gevallen blijft er 14000 liter per uur water uitkomen.
Als het geheel operationeel is, kan je met een handje klei in het water precies zien hoe het water in je vijver circuleert.
Succes, Rini

Beantwoord door Rini op 13:49u. 13 januari 2008

Eerlijk gezegd Paul, ik kan me voorstellen dat een dealer ofwel ozon ofwel een bio-uv op zijn bakken heeft staan. Er zitten natuurlijk wel heel veel vissen in een kleine ruimte en dat moet goed gemanaged worden totdat alle problemen de lucht uit zijn. Een Ozoninstallatie of een bio-uv zijn tools om die bedreigingen voor de gestresste, kwetsbare koi, die pas uit Japan zijn ingevoerd, te verminderen. Maar nogmaals, ik ben geen ozon-man. Ozon kan heel krachtig zijn, afhankelijk van hoeveel gram ozon er toegevoegd wordt.

Ik denk dat het zo in elkaar zit. Een koi verhuizen geeft die vis veel stress. Hij wordt kwetsbaar en vatbaar voor aanvallen van bacterien en parasieten die in dat water zitten. Aeromonas bijvoorbeeld zit altijd in water zonder ozon of bio-uv.
Een nieuwe vis plaatsen in een andere leefomgeving, herbergt dus altijd enige risico in zich. Die vissen moeten zich aanpassen aan de bacteriecultuur die in die vijver zit. Idem ditto parasieten.
Als het water bij die ander in de vijver nu ook nog eens slechter van kwaliteit is, is de kans op problemen groter, want de acclimatisering van de koi gaat veel moeilijker. Ik weet dat vissen uit met pure zuurstof bewerkt water ook aanpassingsproblemen hebben als ze naar normaal belucht water gaan.
Dus tel maar uit.

Ik heb aangegeven, dat ik in mijn vijver de bio-uv slechts enkele weken per jaar aan heb, omdat ik vind dat de koi zelf hun weerstand moeten opbouwen. Alleen in het voorjaar en wanneer ik tekenen krijg van te hoge bacteriendruk, gaat ie een tijdje aan. De koi moeten geen doetjes worden. Bovendien moet die koi ook kunnen azen op zoo-plankton, algjes, andere organismen e.d.

Natuurlijk ontdoet de bio-uv het water naast pathogene bacterien en vrijzwemmende parasieten, tevens van organismen die er eigenlijk ook in behoren te zitten. En in die zin kan je zeggen dat het water sterieler is geworden, hoewel mineralen e.d. er nog gewoon in zitten.

Onze policy is de vissen na aankomst uit Japan zo veel mogelijk in optimaal water te laten vertoeven, zodat ze de kans krijgen om aan te sterken en weerstand op te bouwen. We zullen in Arendonk de bio-uv echt niet continu laten branden. In tegendeel, toevallig hadden Luc en ik het er vorige week nog over wanneer ze uit konden. En dat moment komt naderbij.
groetjes Rini

Beantwoord door Rini op 02:55u. 13 januari 2008

Hoi Paul. Gele lis, Iris en mattenbiezen. Ik denk ook een beetje in die volgorde voor wat verbruik van fosfaten en nitraten betreft. Gezien de ondiepte van je beek (15 cm?) zou ik ze goed verzwaren, want met name mattenbiezen groeien nogal de hoogte in. Zelf gebruik ik voornamelijk waternavel in mijn plantenbak. Hardgroeiende plant die ook metalen uit het water filtert.
Regelmatig 's zomers snoeien zodat de opgenomen afvalstoffen bij rotting niet terug in het water kunnen keren.
Succes. Rini

Beantwoord door Rini op 21:23u. 11 januari 2008

hoi Joost. Zo'n geisoleerde omkasting is dan een prima idee. Zelf vind ik dat het allemaal wel meevalt, dat watergekletter, maar goed, je buurman kan daar anders over denken.
Je ontkomt er niet aan in de omkasting wat gaten of sleuven tussen de afzonderlijke bakken van je trickletoren te maken, want lucht is in het concept van de bakki shower esentieel. Met wat gaten en sleuven lijkt mij het probleem opgelost. Veel lawaai zal er dan niet meer ontsnappen.
Er is nog een voordeel van zo'n omkasting: het water koelt minder snel af in de soms toch wat frisse zomernachten.
Een andere mogelijkheid is je toren te omkasten, met een gat erin en in de omkasting een kleine ventilator te laten draaien dat voldoende lucht binnen trekt en CO2 afvoert. Succes. Rini

Beantwoord door Rini op 17:57u. 09 januari 2008

hoi Mark. Inderdaad, merken in overvloed. Toevallig heb ik vandaag een artikel afgerond over voer en mijn mening over Probites. Het zal vanavond of morgen wel op de column staan. Ik denk dat daarin je vraag wel beantwoord zal worden.
Groetjes. Rini

Beantwoord door Rini op 18:01u. 09 januari 2008

hoi Bert, geen enkel probleem hoor, jouw vragen. Ik vind het wel leuk want zo wordt het echt interactief. Niettemin kan ik je amper vooruithelpen met je vraag. Ik ben geen ozon-man en zal het ook nooit worden. Het water wordt naar mijn smaak te helder en te steriel. Ik hou niet van helder water, ontdaan van alle normale organismen die in een buitenvijver plegen te leven, want dat vind ik niet natuurlijk. Ik vind dat uiteindelijk de koi zelf weerstand op moet bouwen tegen potentieel gevaarlijke organismen zoals vrijzwemmende parasieten en bacterien.

Ik wil ze daarbij wel helpen. Mijn Bio-UV staat maar enkele weken per jaar aan, met name in het voorjaar als de koi uit de winter komen.
Mijn Bio-UV helpt dan de bacterien- en parasietendruk te verminderen, wat heilzaam werkt, omdat de koi nu zwakker en extra gevoeliger zijn voor deze druk.

Als mijn water groen wordt van de zweefalgen, laat ik dat lekker zo. Prima voor de koi. Die zweefalgen sterven op een natuurlijke manier af, zodra de biomassa in de filters weer op volle toeren werkt en de vijver in balans komt.

Verder zet ik de Bio-UV alleen aan als ik merk dat mijn vissen gaan schuren en er geen parasieten op te vinden zijn. Dan is naar alle waarschijnlijkheid de bacteriendruk te hoog en die breng ik dan weer omlaag. Dit komt vooral voor in warme zomers.

Een Bio-UV doet voor wat betreft het omlaag brengen van de bacterien- en parasietendruk niet onder voor een ozoninstallatie. Echter, ozon ontkleurt ook nog eens het water, voegt zuurstof toe en verbrandt nitriet.
Niets voor mij, want mijn koi moeten geen doetjes worden. Ze moeten tegen een stoot kunnen.
Dat is ook de reden waarom we in Arendonk geen ozon op de bassins hebben geinstalleerd. Zouden we dat wel hebben gedaan, dan zou er een reële kans op problemen zijn ontstaan, zodra die vissen naar een klant met een vijver zonder ozon gaan. Die koi kan nergens meer tegen en is niet gewapend tegen de bacteriencultuur in die vijver.
groetjes Rini

Beantwoord door Rini op 19:43u. 08 januari 2008

hoi Jack. Kijk gemakshalve op www.bio-uv.com onder download, datasheet aquaculture fresh water om een indruk te krijgen van de prestaties van de bio-uv.
Niet elke lamp is hetzelfde, maar het gaat te ver om nu een consumentenvergelijking te maken. Voor ons is de bio-uv het ideale toestel, niet zozeer om zweefalg te vernietigen, want dat kan elke lichtere uv ook, maar om vrijzwemmende pathogene bacterien en parasieten te verdelgen.
De bio-uv heeft op dit gebied hetzelfde effect als een ozon-installatie, met uitzondering van het feit dat ozon nog extra water onkleurt, nitriet verbrandt en zuurstof toevoegt. groetjes Rini

Beantwoord door Rini op 13:54u. 08 januari 2008
Rini Groothuis

Rini Groothuis

Rini Groothuis, auteur, vriend en karper/koi specialist

Er zijn reeds voldoende vragen beantwoord, er worden geen vragen meer beantwoord.

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml