hoi Huub. Luchtstenen en bodemdrains leveren slechts max. 5% van de doorgevoerde luchtstroom als zuurstof in het water. Even afhankelijk van de temperatuur van het water en dus de opnamecapaciteit. Dus 95% gaat weer de lucht in! Er is inderdaad een formule voor, maar die weet ik zo niet uit mijn hoofd. Omdat ik ook een vijver heb van ca. 30 kuub, weet ik dat daar 250 tot 300 liter lucht in gepompt moeten worden om zuurstofverzadiging te krijgen, even afhankelijk van het aantal vissen dat je hebt en de watertemperatuur.
300 liter lucht per minuut is 18000 liter per uur. 20% zuurstof in lucht = 3600 liter zuurstof x 5% opbrengst = 180 liter zuurstof per uur = 6 liter per kuub per uur = 0,1 liter zuurstof per minuut per kuub. Bedenk daarbij wel dat je de pH waarschijnlijk vast gaat pinnen op 8.3
Waarom schaf je geen aerator aan? Veel meer rendement. Laat die evenredig aan de stroming werken.
Vorig jaar heb ik op de show op Beekse Bergen zo'n apparaat gekocht en die zet bruto 26000 liter water per uur om voor 106 watt (gemeten op het stopcontact).
Vissen zijn meteen een stuk actiever, vuil is eerder verdwenen. (www.aquarium.lu) Kosten zijn niet hoger dan van een goede luchtpomp.

groetjes, Rini

Beantwoord door Rini op 17:41u. 29 februari 2008

Hey Laurens. Het enige waarvan ik kan zien dat het iets doet met het water is Anarex B. Verder heb ik gemengde gevoelens over al die bacterieflesjes. De nitrificerende bacterien zitten deels nog op jou media. Bij warmer wordend water en aanbod van voedsel (ammo en nitriet) gaan ze zich vanzelf weer delen en komt het goed. Het heeft even zijn tijd nodig. Bij dagelijks voeren regelmatig de waterwaarden meten en bij ammopieken water verversen of een zakje zeoliet tijdelijk in de Nexus hangen. Anarex kan je gewoon in de vijver doen. UV vijf dagen uitlaten.
groetjes
Rini

Beantwoord door Rini op 17:14u. 29 februari 2008

hoi William, lees gemakshalve mijn artikel bakki showers in mijn column en je ziet dat bakkis, mits goed ingezet, tot 16x effectiever zijn dan onderwaterfiltering.
Zijn er nog meer vragen dan hoor ik het wel.
Groetjes
Rini

Beantwoord door Rini op 18:01u. 26 februari 2008

hoi Dio. Wij houden het echt op Probites. Consequent dit merk voeren levert fantastische glans en diepe kleurstelling op, naast een niet misverstane groei. lees in mijn column het desbetreffende artikel.
groetjes
rini

Beantwoord door Rini op 14:41u. 26 februari 2008

hoi Niels. Ik ga ervan uit dat je de vijver dan met kraanwater vult. Er is op zich niets tegen om de vijver een keer goed schoon te maken. Zorg echter wel dat je de biomassa in je filters in tact houdt. Voordat je de vissen in je vijver laat zwemmen en de filters op dat water mee laat draaien, conditioneer het water met Anarex B. Dit vermindert ook de kans op witte stip, dat nieuw water nog wel eens teweeg wil brengen.
Succes. Rini

Beantwoord door Rini op 14:46u. 26 februari 2008

hey Jordi. Ik heb weinig vertrouwen in die flesjes met bacterieculturen. Het is een misverstand te veronderstellen dat daarin culturen levende bacteriën zitten, zoal vaak wordt beweerd. Dat is niet zo. Er zitten enzymen en sporenelementen in, zeg maar kiemen, waarvan je hoopt dat ze ontkiemen op het moment dat ze in je vijverwater terecht komen. Zelfs al gebeurt dat, dan moeten we vaststellen dat in deze flesjes vooral heterotrofe soorten voorkomen die na ontkieming organisch materiaal afbreken en dus voor ophoging van de ammoniakwaarden zorgen in plaats van verlaging!
Voor het versneld opstarten van vijvers en q-bakken zonder vis kun je het beste een scheut 5% ammoniak aan het water toevoegen en flink beluchten. De nitirificerende bacteriën zitten al in je water en ontwikkelen zich met deze voeding gewoonlijk al vrij snel. Hoe warmer het water, hoe sneller de ontwikkeling. Steeds de ammoniakwaarden blijven meten en blijven toevoegen tot op een waarde van 0,2 mg/l NH3 en de filter rijpt vanzelf. Tegen de tijd dat je de tosai gaat introduceren het toevoegen stoppen zodat de NH3 daalt tot onder 0,1 mg/l.
Een tweede goede optie is wat gerijpt biomateriaal uit de filter van je eigen vijver of uit de filter van een betrouwbare vijver van een vriend in je filter te plaatsen. Zorg er hier dan wel bij dat de samenstelling van je water, zoals ph en temperatuur, niet te veel van je q-bak afwijkt.
Tenslotte kan je wat Anarex B toevoegen voor het conditioneren van het water.
Succes Rini

Beantwoord door Rini op 02:27u. 24 februari 2008

hoi Wessel. Moeilijk verhaal dit. Met een (zeer) geoefend oog kun je aan de hand van bepaalde kenmerken tot op zekere hoogte de hand van de kweker herkennen. Zo valt de kohaku van Sakai Hiroshima vaak op door de korte horizontale afsnede van het hi midden op de kop. Belangrijk is ook of er informatie kan worden verstrekt over de oyagoi (ouderdieren) en de bloedlijnen. Maar het blijft een heel moeilijke zaak, net zoals het herkennen van een wijn bij de wijnproeverij. Daarbij komt nog dat kwekers meerdere paren oyagoi hebben met ook weer verschillende karakteristieken.
An sich zeggen mij certificaten niet zo veel. Ze geven namelijk geen enkele indicatie van de kwaliteit van de vis, alleen van de herkomst en de geboortedata, ervan uitgaande dat het allemaal origineel is.
Het enige wat zekerheid biedt is het vinden van een dealer die betrouwbaar is en kennis van zaken heeft.
Groetjes Rini

Beantwoord door Rini op 22:49u. 23 februari 2008

Hey Peter. In principe kan elke nieuwe introductie een besmetting teweegbrengen als de vis niet schoon is. Je introduceert andere bacteriënculturen en mogelijk parasieten die je bestaande koi niet kennen. Een antisceptisch/desinfecterend dompelbad is wenselijk, al is het maar met zout of gillwash. Maar ik heb geen verstand van steuren, dus ik weet niet of ze dat kunnen verdragen.
Introductie is dus niet zonder risico ook al komen de steuren uit een op het oog gezonde vijver.
Groetjes, Rini

Beantwoord door Rini op 02:03u. 16 februari 2008

Hey Huub. Het gaat binnen bepaalde grenzen niet zozeer om de temperaturen zelf als wel om de schommelingen die deze teweeg kunnen brengen. Net als deze week: overdag 15 graden en snachts rondom het vriespunt, stresserend voor de koi als de vijver niet afgedekt zou zijn. Aan de andere kant: de dagen lengen en de natuurlijke cyclus en fysiologische eigenschappen van de koi vragen om daglicht en uv-straling. Ze gedijen niet als je ze te lang onder de afdekking laat. Het is dus een compromis en voor mezelf plan ik Pasen in om de platen eraf te halen. Het maakt niet veel uit of de temperatuur dan 10 of 14 graden is, als er maar niet te veel nachtvorsten komen.
groetjes Rini. ps. ik verwacht ook veel van de werking van de nieuwe bassins.

Beantwoord door Rini op 23:00u. 14 februari 2008

hoi Harold. De aanwezigheid van draadalgen duidt op een gezonde vijver. Ik zou nooit en te nimmer die middeltjes gebruiken. Meestal bevatten ze kopersulfaat en zink en dat is slecht voor je koi. Geforceerde sterfte van draadalgen leidt tot slechte waterkwaliteit en mogelijk problemen bij de vissen.
De beste remedie tegen explosieve algengroei? a) nitraatverwijdering (zie column Meten is weten 3, waardoor je de zaak bij de bron aanpakt; b) handmatige verwijdering, dus de algenslierten van de wand trekken. Mijn vriend Roland gebruikt een oplaadbare boormachine met een lange spriet in de boorkop en verwijdert zo in een kwartiertje overtollige draadalg van de wanden. c) vijver beschutten tegen overvloedig zonlicht
Vroeger gebruikte ik de Waterking, ook zo,n apparaat dat frequenties doorgeeft. Ze worden nogal eens gebruikt op de leidingen van CV's om kalkaanslag te voorkomen. Ik heb er weinig nut van kunnen ontdekken. Ik ken de ultrasoon niet, maar ik vermoed dat dit apparaat op een soortgelijke manier werkt. Bedenk ook dat als je geen planten hebt en je de algen geforceerd laat afsterven, er een nitraatopeenhoping in je vijver zal plaatsvinden. Die algen komen na een tijdje gewoon weer terug. Eigenlijk zou, als de vijver in balans is, de algengroei binnen de perken moeten blijven. Maar factoren zoals een grote koipopulatie of veel voeren kunnen die balans uit evenwicht trekken. groetjes, Rini

Beantwoord door Rini op 02:27u. 16 februari 2008
Rini Groothuis

Rini Groothuis

Rini Groothuis, auteur, vriend en karper/koi specialist

Er zijn reeds voldoende vragen beantwoord, er worden geen vragen meer beantwoord.

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml