hoi Patrick. Het ontwerp van deze vijvers in aanbouw is al menig maal ter sprake gekomen. Kijk gemakshalve onder archief, onder verbouwingswerken en onder mijn eerste idee en de reacties daarop. Regelmatig komt bij de diverse items onder verbouwingswerken het ontwerp ter sprake.
Onder nieuws en rini, wat heb je mij aangedaan, van deze week wordt het ontwerp nog eens dunnetjes in de picture gezet.
In eerste aanleg zou ons grootste bassin zo'n 21 kuub worden. Nu laat het zich aanzien dat bijna de dubbele inhoud gerealiseerd wordt. Een 2 meter brede bakki shower met daaronder een meerkamerfilter en een pomp van 40000 kub met een Bio-UV 40 omvatten de technische aandrijving.
Uitgangspunt is de inhoud van het bassin binnen een uur door de filters te jagen waardoor ook een flinke stroming wordt gecreëerd. Goed voor de vissen, goed voor de bacteriënprocessen en goed voor optimale vuilverwijdering. Bij het grootste bassin halen we dat nu net; de twee kleinere bassins van elk 15 kuub kennen een aandrijving van 30000 liter per uur, dus dat zit wel snor.
Over een goede maand zullen de bassins kant en klaar zijn, tenminste als Luc een beetje doorwerkt...Je moet op onze gtrande opening maar eens komen kijken als alles in bedrijf is en de visjes vrolijk rondkoersen.
See you, Rini

Beantwoord door Rini op 12:32u. 14 februari 2008

Hey Hessel. Lees gemakshalve even onder mijn Column het artikel meten is weten deel 3. Ik denk dat daar al je vragen beantwoord worden.
Als het om plantenfilters gaat zou ik opteren voor een van de vijver geisoleerde bak. Mijn plantenbak staat achter de vijver. Een pvc pijleiding van 110 loopt vanuit de bodem drain van de vijver naar een grote vortex en van daaruit naar de pomp in de garage die een van mijn bakki showers aandrijft.
Op deze leiding heb ik een by-pass gemaakt die naar de plantenbak loopt. Na de plantenbak sluit deze by pass weer aan op de hoofdleiding richting pomp.
Met kranen op de by pass regel ik de stroomsnelheid op de plantenbak. Die hoeft niet groot te zijn. Het water mag er langzaam doorheen stromen zodat de nitraatopname goed gewaarborgd is.
Succes Rini

Beantwoord door Rini op 12:06u. 14 februari 2008

hoi Marnik, er is weinig aanbod van goede koi op dit moment en dat is geen commerciele opmerking. Veel budgetvis. De vissen die we nu aanbieden en aankopen springen eruit. Soms moeten we binnen minuten beslissen, anders gaan de betere vissen aan onze neus voorbij. Zoals Luc als schrijft in het nieuwsitem: meestal zijn de vissen live mooier dan op de foto. Je kan er je eigenlijk geen bult aan vallen. Je hoort mij nooit zeggen dat een nieuwe vis in de vijver zonder enig risico is. Enige weken in quarantaine op 0,6% zout (in twee dagen van 0 naar 0,3 en vervolgens naar 0,6%) met wellicht wat Elbagin en dan de vis lekker laten bijkomen (zonder te voeren). Vooraf pH en watertemperatuur tussen q-bak en transportzak in evenwicht brengen. Dan moet het toch lukken.
Ik zou zeggen, pak je keuze en geniet er straks met volle teugen van. Je kan ons altijd benaderen voor verder advies.
Succes, ini.

Beantwoord door Rini op 20:26u. 07 februari 2008

hoi Peter. Nadat de transportzak met tosai binnen is gekomen, vragen twee zaken de eerste aandacht. Het water in de transportzak en het water in de q-bak moeten ten aanzien van temperatuur en ph-waarde met elkaar in overeenstemming gebracht worden. Gewoonlijk is de temperatuur van het water in de zak rond de 16 graden celsius en de ph-waarde is laag; zo rond de 6,5. De exacte waarden zul je moeten meten.

De zak kan je het beste een half uurtje in de q-bak laten drijven, zodat de temperatuur met elkaar overeen komt. De ph van het water in de q-bak kun je met ascorbinezuur (vitamine C in poedervorm) omlaag brengen. Voorkom dat het belaste water in de zak in de q-bak terecht komt.

Wij acclimatiseren onze vissen vervolgens door het water in onze bassins met zout (in twee dagen tot 0,5%) en Elbagin (10gram per kuub) te prepareren.
Elbagin is een mild, ontstressend antibioticum. Dit voor de duur van ongeveer twee weken.
Met waterverversingen (dunne continue staal zodat het water heel langzaam wordt ververst) wordt het water vervolgens op orde gebracht. De vissen kunnen dan gevoerd worden.

Het meest voor de hand liggende probleem wat je bij tosai tegen kunt komen, is een uitbraak van witte stip. Een fmg behandeling lost dat probleem meestal voldoende op.

Monitor de vissen dagelijks
Succes. Rini

Beantwoord door Rini op 13:18u. 21 januari 2008

hoi Mike. Zelf heb ik wel een plantenfilter op mijn eigen vijver staan, bovendien nog een border met planten in de vijver zelf. Kijk, bij de stikstofcyclus wordt ammoniak omgezet wordt naar nitriet en vervolgens nitriet naar nitraat. Nitraat is als het ware een meststof voor algen en planten. Samen met fosfaat, dat in het koivoer voorkomt, zorgen ze onder invloed van zonlicht voor de groei van algen.
Je kunt nitraat en fosfaat verdunnen door regelmatige waterverversingen (wel checken of het bron- of kraanwater geen overdadig gehalte aan nitraat en fosfaat kent). Je kunt ook een losse plantenbak op je vijver laten meedraaien zodat deze planten het nitraat en fosfaat uit het water halen en de algen beconcurreren.

Ik heb zo'n zuurstofapparaat gehad. Ze worden in ziekenhuizen gebruikt voor patiënten met ademhalingsmoeilijkheden. Ik ben tot de conclusie gekomen dat de capaciteit verre onvoldoende is voor een koivijver en dat deze bovendien een hoog wattage (ruim 400 watt) vraagt. Ik heb dat apparaat dan ook weer van de hand gedaan. Niet kopen dus.

Grietjes. Rini

Beantwoord door Rini op 18:08u. 19 januari 2008

Hoi Wilfred. Bedankt voor je complimenten voor onze site.
Tsja, hoe leg ik dat nu uit zonder koi bij de hand. Ik zal het proberen.

Fukurin wordt strikt genomen gevormd door de ruimte tussen de onderlinge schubben op een koi. Het creëert voor het oog een netpatroon.
Deze ruimte ontstaat wanneer een koi groter groeit, maar voor de volledigheid: niet op iedere volwassen koi komt fukurin voor.
Van oorsprong kende men het begrip fukurin alleen voor de ogon-varieteiten, die van oudsher een groter formaat bereikten dan bijv. go-sanke. Bij ogon is het ook een serieuze waardebepaling van de koi.
Tegenwoordig is fukurin mogelijk voor alle koi-varianten, dus ook go-sanke (behoudens uiteraard de doitsu), omdat deze varianten nu ook tot groot formaat kunnen uitgroeien en zich er ruimte tussen de schubben ontwikkelt.

De waarde van fukurin wordt niet alleen bepaald door de ruimte tussen de schubben. Je moet dat zo zien. Als je naar een rijtje schubben kijkt met fukurin, dan wordt de ruimte tussen twee schubben aan de ene kant begrensd door de schubbasis van de daarnaast gelegen schub en aan de andere kant door de ronde buitenkant van de andere aangrenzende schub.
Wanneer nu de schubbasis meer gepigmenteerd is (donkerder van kleur) dan de ruimte tussen de schubben, ontstaat er meer kleurcontrast. Wanneer vervolgens de buitenronding van de schub ook nog eens een soort van reflecterende eigenschap heeft (een beetje geëtst lijkt), ontstaat er op het visselichaam een buitengewoon fraai en contrasterend netpatroon. En dat noemt men nu een goede fukurin.
Hoe donkerder de schubbasis en hoe reflecterender de buitenronding van de schub, alsmede hoe dikker de ruimte tussen de schubben, des te meer het netpatroon in het oog springt en des te waardevoller de koi.
Nou, ik hoop dat ik het duidelijk heb kunnen maken.
Groetjes Rini.
PS. Ben is een heel enthousiaste en kundige koiliefhebber die ons regelmatig met een bezoekje vereert. Vandaar.

Beantwoord door Rini op 16:51u. 17 januari 2008

Klopt, Willem, van Mondo Fonte. Er zijn verschillende typen met verschillende capaciteit. Dit is een speciaal vervaardigd type met een veel grotere capaciteit dan waarop Willy in zijn reactie op doelt (waarschijnlijk doelt hij op de 25 mm versie bestemd voor waterleidingen). Deze is dan ook twee keer zo duur.

We zullen in eerste instantie de vissen en het water monitoren. De vissen zouden levendiger moeten worden en meer naar boven komen zwemmen. Ik ben heel benieuwd, want ze zijn al zo levendig en het water - je kan het ook op de foto's zien - glimt alsof het is gepoetst.
Er zou ook een therapeutische werking van de Ouroboros uitgaan, dus we kijken eveneens of wondjes sneller genezen.
Interessant is ook de kristalfotografie. Benieuwd wat de verschillen in structuur zijn voor en na gebruik en we laten ons dat door Mondo Fonte precies uitleggen.
Maar uiteindelijk gaat het om de koi. Een gezonde koi is een happy koi en dat gaan we verder zien. Al met al een interessant project.
Truste. Rini

Beantwoord door Rini op 00:41u. 17 januari 2008

Ha Joost. Dit is allemaal tot in de puntjes uitgedokterd door Meada san van Momotaro. Het heeft te maken met ontgassing, zuurstofopname en vestiging van kolonies van bepaalde typen nitrificerende bacteriën.
Het komt neer op vier etages met een minimale vrije val tussen elke etage van 15 cm. En zo veel mogelijk water erover heen.
groetjes Rini

Beantwoord door Rini op 21:40u. 16 januari 2008

hoi Stephan. Ik heb een q-bak in de garage staan van 6 kuub. Behoudens als ik vissen rechtsteeks uit Japan laat komen, gebruik ik deze bak uitsluiitend als hospitaalbak. Er staat een bakki op van 2 treden, pomp is 8 kuub.
Ik laat deze wel lopen bij behandeling van een vis, maar het effect moet niet overschat worden. Behandelingen met antibiotica in het water of gifcocktails tegen parasieten, hebben een nefaste (dat is een mooi belgisch woord volgens mij) invloed op de biomassa.

Geen voer geven en continue waterverversing via een dun straaltje en water afvoeren via overloop, zorgen voor een adequate waterkwaliteit na behandeling totdat de vis genezen is.
In geval van aanwinsten rechtstreeks uit Japan, die ik in de q-bak wil laten herstellen, hevel ik wat bacteria house over van mijn filters naar de bakki op de q-bak.

Als je een nieuwe aanwinst in de vijver zet, is er geen garantie op probleemloos acclimatiseren, ongeacht of de vis eerst nog bij je in quarantaine heeft gezeten of deze rechtstreeks van de dealer afkomt.
Het risico op kruisbesmetting blijft altijd bestaan. Je kan dat wel verminderen door nieuwe koi steeds van dezelfde kweker aan te kopen en bij dezelfde dealer.

Het is ook de vraag wat je met quarantaine wilt bereiken. Aanpassing aan het vijverwater? Dat haalt niet zo heel veel uit, omdat de chemische samenstelling van het water in de q-bak die binen staat, na een tijdje verandert ten opzichte van het water buiten in de vijver.
Aanpassing aan de bacteriencultuur kan alleen als je ook vissen uit je vijver bij de nieuwe aanwinst zet en zelfs deze move biedt geen volledige garantie.

Onze momotaro nissai zijn op dit moment tiptop in orde. Geen parasieten, geen bacteriele problemen, niets. Ze zijn niet gestresst, eten lekker, maken spiermassa aan en groeien flink.
David S. heeft vorige maand een momo showa opgehaald en rechtstreeks in zijn (verwarmde) vijver gezet. Wat ik van hem hoor, doet de vis het voortreffelijk. Waarbij aangetekend, dat wij de vis eigenlijk niet vrij wilden geven, omdat het behandelprotocol toen nog niet volledig was afgewerkt.

Als je een van onze momo nissai rechtreeks in je vijver zet, bestaat de kans op een korte terugslag, maar de vissen zijn zo gezond, dat ik verwacht dat zij zich snel zullen herstellen. Als er bij de bestaande koipopulatie geen problemen zijn, moet introductie naar wens verlopen. Tenminste, ervan uitgaande dat je watercondities verder in orde zijn.

De koi monitoren is altijd gewenst en een vast onderdeel van de dagelijkse routine Een koi moet levendig, actief en nieuwsgierig zijn en altijd interesse hebben in voer. Begint een koi zich af te zonderen en passief in het water te hangen (kop omlaag) en eet hij niet meer, dan is er iets aan de hand.

Let wel, ik wil geen voorspeller van onheil zijn. Ik heb vele vissen (van overigens betrouwbare bronnen) rechtstreeks in mijn vijver gezet.
Ik laat eerst de transportzak een half uurtje op het vijveroppervlak drijven t.b.v. de temperatuursaanpassing. Vervolgens maak ik de zak, die nog steeds op het water drijft, open en voeg regelmatig een liter vijverwater toe, zodat de vis aan de andere chemische watersamenstelling kan wennen. Na een kwartiertje kan de vis de vijver in. Na eerst de nieuwe omgeving verkend te hebben, zijn ze binnen het uur al vrolijk met de rest van de clan de korrels van het oppervlak aan het slurpen.

Ik hoop dat ik je een beetje op de hoogte heb kunnen brengen.
groetjes, Rini

Beantwoord door Rini op 00:40u. 16 januari 2008

hoi Stephan, bedankt voor je mooie woorden.
Een bakki shower is een perfecte filter voor een q-bak. Twee treden boven elkaar, dat zou kunnen, maar het gaat er natuurlijk om hoeveel media erin kan en wat voor media je gebruikt. Alles bepalend is de belasting, met andere woorden hoeveel vis je er in zet.
Zet in ieder geval nooit een vis alleen in de bak, want dan kwijnt ie weg. Het is een gezelschapsdier.

Ik stel wel vraagtekens achter het plaatsen van nieuwe aanwinsten in quarantaine, als het om volwassen dieren gaat. Het is dikwijls zeer stressverhogend voor de vis, tenzij men een enorme q-bak heeft met al continu vis erin en er een sublieme waterkwaliteit aanwezig is. Het is, denk ik, wel verstandig om tosai en jonge nissai in quarantaine te houden, omdat die visjes kwetsbaar zijn en vrijwel altijd in water van andere samenstelling met witte stip te maken krijgen.

Mijn ervaring is, dat een aangekochte volwassen vis, die rechtstreeks in de vijver gaat, veel minder problemen kent, dan een vis die zich in een relatief kleine q-bak moet zien aan te passen.
De vis is in de vijver tussen alle andere relaxte vissen veel sneller zijn stress kwijt en voelt zich dikwijls al snel op zijn gemak. Stress is altijd de grootste gemene deler bij problemen.

Natuurlijk moet je dan wel de absolute zekerheid hebben dat ie niet besmet is. Dikwijls vormen een goede observatie bij de dealer, zijn behandelprotocollen, de duur dat de vis al bij de dealer zit, de hygiene e.d., een goede leidraad omtrent de gezondheid van de potentiele nieuwe aanwinst.

Zet je een aanwinst in quarantaine, dan ontkom je er niet aan een tweetal vissen uit je vijver erbij zetten om te kijken of er over en weer narigheid ontstaat. Je moet uitgaan van tenminste een tweetal maanden quarantaine en je moet een paar weken hoge watertemperaturen aanhouden (24 graden) om ziektebeelden in het vizier te krijgen.
Zet ze de eerste weken op zout (dagelijks opvoeren met 0,2% tot 0,6%).
Hou 0,6% twee weken aan en bouw dan geleidelijk af naar 0,3% enz.
Niet zo eenvoudig, een goede quarantaine. Succes. Rini

Beantwoord door Rini op 22:37u. 14 januari 2008
Rini Groothuis

Rini Groothuis

Rini Groothuis, auteur, vriend en karper/koi specialist

Er zijn reeds voldoende vragen beantwoord, er worden geen vragen meer beantwoord.

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml