All Japan Young Koi Show en Himeji Castle

All Japan Young Koi Show en Himeji Castle

Alle kwekers waren vandaag op de All Japan Young Koi show, dus was het niet mogelijk om op koihunt te gaan, en morgen ook bijna niet.

We hebben de dag gecombineerd met een bezoek aan het Himeji Castle, dat toch wel de moeite waard was om te bekijken.

De mensen die niet weten wat de All Japan Young Koi Show, afgekort AJYKS is, even een kleine uitleg. In deze show worden de vissen getoond in alle klassen, maar tot 63 Bu of de grootste koi aanwezig is niet groter dan 63 Bu.

Bu is de maatvoering in Japan om een maat weer te geven tussen 58 tot 63 cm. Er waren ook bijzonder kleine koi van amper 8-12 cm, maar daar heb ik eerlijk gezegd niet veel naar gekeken.

Ik heb bijzonder mooie kohaku en showa gezien en wat opviel was dat er veel kujaku en goshiki aanwezig waren. Nu moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat dit niet de koi zijn waar ik een zwak voor heb, en beginnen mijn haartjes op mijn armen te trillen als ze vanaf 60 cm getoond worden en dan liefst als nisai. Het is dan ook de gewoonte om bepaalde koi klein te houden, zodat ze deze show mee kunnen doen.

Eénmaal de winnende koi gekozen, wordt er uit alle variëteiten nog eens een winnaar gekozen die dan een speciale prijs krijgt, bijvoorbeeld Sakura prijs of een soortgelijke prijs voor een andere variëteit, waarbij de bloem dikwijls als naam wordt gekozen.

Eénmaal deze prijzen uitgedeeld wordt er nog een kokugyu prijs uitgereikt. Ik heb ooit het geluk gehad om een kokugyu prijs te behalen, en dat is een bijzondere eer. Als je me het toelaat om nog maar eens uit te pakken met deze prijs, die onderkent is in Europa, dan wil ik nog wel eens graag de prijswinnende koi tonen, een doitsu sanke van Shinoda in de klasse 58 Bu. Hier de info van de sanke.

Om het verhaal wat interessanter te maken heb ik een filmpje gecombineerd van korte fragmenten waarbij je een beeld krijgt van hoe een Japanner toch op een specifieke manier zijn waren aanbied in een soort marktachtig gedoe.

Een totaal andere cultuur dan de onze wat zich uiteraard ook vertaald in andere benaderingen van gerechten, presentaties etc.

Wat ik vooral heel erg op prijs stel in Japan is het behoud van de middenstand die nog heel levendig is Japan, wat mij terug doet denken aan de good old times.

In onze landen is de middenstand volledig verloren, wat ik persoonlijk één van de domste en ergste dingen vind in de moderne maatschappij. Vroeger zei men altijd, De middenstand is de rijkdom van een land.Hier echter niet meer, want het is onmogelijk om te overleven als kleine middenstander in deze maatschappij, uitzonderingen daargelaten natuurlijk….

Veel mensen vragen regelmatig om ook iets te tonen over hoe het in Japan is. In dit geval heb ik een filmpje gemaakt waar je 4 minuten rustig kan kijken naar de Japanse sfeer, en daarna heb ik gewoon een aantal koi van de AJYKS voor de lens gebracht en gefilmd, zonder te kijken naar winnaars, kwekers of iets anders…

Zie je graag koi, spoel dan 4 minuten door, zie je graag de Japanse cultuur, kijk dan van in het begin. Geniet van het filmpje, het is zoals gezegd 15 minuten lang.

Wat betreft het kasteel Himeji, ik heb enkel een aantal foto’s gemaakt die je hieronder kan bewonderen.

Toch even wat info geven over het kasteel: Kasteel Himeji is een Japans kasteel dat gelegen is in de stad Himeji in de prefectuur Hyogo. Het is een van de oudste overblijvende originele gebouwen uit de Sengoku-periode.

Het kasteel heeft de status van Nationaal erfgoed van Japan en wordt sinds december 1993 door de UNESCO als Werelderfgoed erkend. Het kasteel van Himeji vormt samen met Kasteel Matsumoto en Kasteel Kumamoto de drie bekendste kastelen van Japan.

Het kasteel wordt soms Hakurojo of Shirasagijo ("Witte reiger-kasteel") genoemd omwille van zijn witte buitenmuren.

De bouw van het kasteel begon tijdens de Nanboku-cho-periode van de Muromachi-periode. Het werd toen Kasteel Himeyama genoemd. In 1346 plande Akamatsu Sadanori om een kasteel te bouwen aan de voet van de berg Himeji.

Nadat Akamatsu sneuvelde tijdens de Kakitsu-oorlog werd het kasteel kortstondig overgenomen door de Yamana-clan. Na de Onin-oorlog kwam het kasteel opnieuw in handen van de Akamatsu-familie.

In 1580 kwam het kasteel in handen van Toyotomi Hideyoshi. Kuroda Yoshitaka bouwde een toren met drie verdiepingen. Na de Slag bij Sekigahara in 1600 kwam het kasteel toe aan Tokugawa Ieyasu. Hij schonk het kasteel vervolgens aan Ikeda Terumasa. Tussen 1601 en 1609 verbouwde Ikeda het kasteel tot het zijn huidige vorm kreeg. De laatste grote verandering, de westelijke cirkel, werd afgewerkt in 1618.

Himeji werd in 1945, op het einde van de Tweede Wereldoorlog, zwaar gebombardeerd. Hoewel bijna de volledige omgeving vernield werd, bleef het kasteel ongeschonden.

Het is een indrukwekkende tocht door het verleden, en ik besef maar al te goed dat niet veel mensen dit ooit in levende lijve zal kunnen aanschouwen. Daarom is het toch mooi dat ik dit jullie kan tonen.

Bovendien zijn we op het juiste moment in Japan, omdat de Sakura tijd begint of de tijd van de bomen die in bloei komen te staan. Het is nog iets te vroeg, maar volgende week zal het een lust zijn om de bomen in bloei te bewonderen.

Morgen ga ik naar Takigawa omdat dit de enigste koifarm is die open is momenteel. Of er iets te zien is, kan ik niet beoordelen, maar maandag gaan we volle bak weer aan het werk en staan Matsue en Omosako op het appel.

Dinsdag Momotaro veiling waar ik het eigenlijk voor doe, en woensdag een ganse dag Taniguchi. Afhankelijk van wat ik kan aankopen zal ik donderdag gebruiken om misschien nog een laatste bezoek aan Momotaro te brengen….misschien toch nog wat tosai….wie weet….

Meer afbeeldingen

All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 1
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 2
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 3
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 4
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 5
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 6
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 7
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 8
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 9
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 10
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 11
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 12
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 13
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 14
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 15
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 16
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 17
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 18
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 19
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 20
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 21
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 22
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 23
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 24
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 25
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 26
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 27
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 28
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 29
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 30
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 31
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 32
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 33
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 34
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 35
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 36
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 37
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 38
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 39
All Japan Young Koi Show en Himeji Castle: afbeelding 40

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137