Binnenkort is het vaderdag

Binnenkort is het vaderdag

Het is crisis, en dat laat zich voelen. Het wordt je iedere dag ingepeperd, is het niet door de omstandigheden dan zullen ze het op de TV wel vermelden, je wordt er depri van.

De verkoop gaat stroef, en als het niet zo is, dan mag je in je handen klappen. Bovendien zullen de omstandigheden ook nog hun duit in het zakje doen. De yen is hopeloos, en sluit je adem af. Was de koers vroeger nog 1 euro = 160 yen, dan staat deze nu onder de magische grens van 100, namelijk 1 euro = 97 yen.

Een koi die vroeger 100 000 yen kostte, was omgerekend ± 600 euro, maar met deze koers zit hij boven de 1000 euro. Denk je dan dat de koi in Japan goedkoper wordt ? Nee hoor, ze vragen er maar op los. De Oosterse landen boomen toch zogenaamd, en kopen alles wat de klok slaat. Die luxepositie hebben wij nu eenmaal niet.

Maar niet getreurd, we zullen proberen het optimisme wat aan te wakkeren. Binnenkort is het vaderkensdag, en inplaats van de vrouwen om een cadeau te kopen, kunnen ze nu 50 euro verdienen door een waardebon te kopen. De waardebon bedraagt 100 euro, maar je betaalt slechts 50 euro. Natuurlijk enkel te besteden bij aankoop van een koi, en maximaal 1 bon per aankoop. Als dit geen gouden deal is.

Bestel je de waardebon via mail. Na ontvangst van het bedrag sturen wij je een digitale mail op met de waardebon die voorzien is van een persoonlijk nummer, en die je moet meebrengen bij aankoop van een koi.

Over vaderdag kan ook wat verteld worden, en namelijk hoe het is ontstaan. Niet koi-related, maar toch interessant om weten.

Geschiedenis van Vaderdag. Hoe is Vaderdag ontstaan?

Het was de Amerikaanse mevrouw Sonora Louise Smart Dodd die aan het begin van de vorige eeuw veel moeite heeft gedaan om een dag in het leven te roepen die alle vaders zouden eren voor al hun werk.

Dankzij Sonora’s inzet wordt Vaderdag vandaag de dag over de hele wereld gevierd. Historici zijn erachter gekomen dat Vaderdag eigenlijk al duizenden jaren geleden gevierd werd. Zij hebben aangetoond dat ongeveer 4000 jaar geleden in Babylon ene Elmesu een Vaderdag boodschap op een kleien kaart had gekerfd. Elmesu wenste zijn vader een lang en gezond leven. De huidige Vaderdag is echter rond 1909 ontstaan op initiatief van Sonora Louise Smart Dodd, die ook wel de moeder van Vaderdag genoemd wordt. Toen zij hoorde van het initiatief om moederdag te vieren, wat ook rond deze tijd in Amerika ontstond, begon zij er meteen aan te denken om ook zoiets voor vaders in het leven te roepen.

Geschiedenis start bij het vereren van vaders

De reden hiervoor was dat de 27-jarige Sonora zich begon te realiseren welke opofferingen haar alleenstaande vader had moeten maken om haar en haar vijf broers en zussen te laten opgroeien. Toen Sonora 16-jaar was stierf haar moeder bij de geboorte van haar kleinste zusje. Haar vader, William Jackson Smart, een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog, voedde Sonora en haar broers en zussen op een boerderij in het oosten van de staat Washington in zijn eentje op, inclusief de nieuwste spruit. Sonora bewonderde haar vader daar enorm om en vond dat als er een moederdag was er ook een Vaderdag moest zijn.

Oprichter van de feestdag

De conservatieve stadsgenoten lachten Sonora uit om haar idee: ‘a national fishing day would be better’, volgens de locale krant ‘The Spokesman-Review’. Maar ze zette door en begon een serieuze lobby campagne om een officiële Vaderdag erkend te krijgen. Haar harde werken begon vruchten af te werpen toen op 19 juni 1910 in Spokane (Washington), haar woonplaats, de eerste Vaderdag werd gevierd. Dit mede dankzij de hulp van de Spokane Ministerial Association en de locale Young Men’s Christian Association (YMCA). Sonora wilde het liefst dat Vaderdag zou worden gevierd op 5 juni, de geboortedag van haar vader. Maar er was enig tijdgebrek om het de eerste keer te organiseren waardoor de eerste viering werd verschoven naar de derde zondag in juni.

Geschiedenis begon met vaststellen officiële feestdag

Het idee om Vaderdag te vieren werd in korte tijd vrij populair in Amerika. En wel zo populair dat in 1916 de toenmalige president van de United States, Calvin Coolidge, het evenement ondersteunde. In 1926 werd er een National Father’s Day Committee geformeerd in New York. Vervolgens was het president Lyndon Johnson die via een officiële ‘Presidential Procalmation’ de derde zondag in juni als Vaderdag erkende. Maar het was nog te vroeg voor een echte officiële Amerikaanse feestdag. Het toenmalige geheel uit mannen bestaande Amerikaanse congres vond het maar niks dat er een feestdag zou komen die mannen zo in het zonnetje moest zetten. Pas in 1972 maakte president Richard Nixon Vaderdag op de derde zondag van juni een officiële Amerikaanse feestdag.

Tegenwoordig over de hele wereld

Sindsdien is Vaderdag over de hele wereld een populaire feestdag. Wereldwijd wordt vader op deze dag in het zonnetje gezet. Hierbij is het door kinderen geven van een zelfgemaakt cadeau en het verzorgen van een ontbijt op bed al net zo populair. En dat ook voor vaders die dag een Vaderdagcadeau wordt gekocht zorgt ervoor dat de winkeliers Vaderdag ook onder de aandacht blijven houden. Sinds de jaren ’70 wordt Vaderdag ook in Nederland gevierd. Sonora werd tijdens de Wereldtentoonstelling van 1974 in Spokane voor haar onvermoeibare inzet geëerd. Sonora Smart Dodd stierf in 1978 op 96-jarige leeftijd.

Tenslotte nog even melden dat ik morgen open ben vanaf 10 uur tot 14.00 uur.

Meer afbeeldingen

Binnenkort is het vaderdag: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240