Dankbare zaterdagen

Dankbare zaterdagen

Het is nog niet zoals het ooit geweest is, maar het is herstellende. De animo komt er terug in en de mensen komen weer eens persoonlijk om koi te kiezen, en dat stemt me toch gelukkig.

Het was trouwens een rustgevende zaterdag met enkele oude bekenden, zelfs klanten van 14 jaar geleden die nog een showa gekocht hadden uit de 42-reeks. Voor de nieuwelingen vermoedelijk minder bekend, maar voor de die hards, zeker nog in het geheugen geprent.

Ik kocht in 2008 niet minder dan 42 tosai showa uit de bloedlijnen van de toen befaamde Shiro Showa van Momotaro. Showa die gekenmerkt werden door een zware body en indrukwekkende patronen.

Het was toen veel makkelijker om koi in Japan te laten, die tijd is al lang voorbijgestreefd. Maar alle tosai mochten toen een seizoen in de mudpond doorbrengen. Ik weet het niet meer zeker, maar ik dacht dat men deze toen voor 1250 euro kon kopen inclusief het verblijf in de mudpond. Op deze manier kocht je dus een nisai uit deze bloedlijn, en die hadden toen bijzonder veel succes.

Ik ben nog wat rond gaan neuzen in mijn oudere bestanden en heb nog een filmpje gevonden van deze reeks, aangevuld met nog enkele andere koi uiteraard, maar het zij eigenlijk gedenkwaardige momenten. Als ik me niet vergis Polleke, zie ik daar nog de Izumoryu rondzwemmen die je enkele dagen geleden nog in beeld gebracht hebt. Deze is het !

Rob kwam van verre om zijn sanke op te halen, en hij vertelde me dat de showa nog altijd zijn baantjes trekt in de vijver. Ze zou dus om en bij de 14 jaar moeten zijn momenteel, maar het geeft een goed gevoel om er nog eens iets over te horen. Hij heeft me beloofd dat hij er nog eens een filmpje van zou maken als de gelegenheid zich zou voordoen. 

Ondertussen zijn de tijden veranderd, en ook de moeilijkheden om goede koi van Momotaro aan te kopen. Zo eenvoudig is het niet meer. De sanke van Rob heeft een bijzonder positieve ontwikkeling gedaan in de Serre. 

Toen ik ze zag wist ik dat het prijs was. Ik dacht bij mezelf...hier kan ik nog wat aan verdienen, maar kwam achteraf tot de vaststelling dat ze al verkocht was...mis poes dus ! Ik zal je vertellen waarom ik ze niet dadelijk herkende, want die dingen veranderen soms.

Hier heb je een filmpje bij aankoop. Klein en eigengereid zwemt ze in de blauwe bowl rond. Ik weet dat sanke die wat sumi-achtige vlekken hebben op het beni, dikwijls het sumi laten verdwijnen als het ware, en het op andere plaatsen genuanceerder doorkomt. Een proces dat ik geleerd heb indertijd door Taniguchi San. 

Als je nu het nieuwe filmpje bekijkt, een paar maanden later, dan zie je precies wat ik bedoel. Het sumi op het beni is volledig weggetrokken en het begeerde sumi op het het shiroji tegen het hi aangeleund heeft zich versterkt,  en geeft de sanke een bijzonder hoogwaardige aanblik, men spreekt dan over Tsubo Sumi. Zeker een koi om te onthouden voor de toekomst.

Een andere kadet die ook uit de serre werd opgehaald is de sanke van Marc. Zoals je van Interkoi gewend bent, zal ik eerst het filmpje bij aankoop laten zien. Een mooi ding, en na een paar maanden heb je een totaal andere sanke natuurlijk.

De herkenningspunten zitten dan voornamelijk in het beni dat je moet vergelijken, en dat is bij deze sanke niet zo moeilijk.Het is natuurlijk afwachten wat de toekomst brengt, maar wat me een beetje zorgen baart is de aansluiting van het 2de patroon op het eerst patroon.

Het kan gebeuren dat dit uit elkaar groeit, maar ook dat het aan elkaar groeit, wat bij deze misschien mogelijk is. Het hoeft geen probleem te  zijn, het is maar hoe je ertegenaan kijkt. Sommige mensen zien graag afzonderlijke patronen, sommigen aaneengesloten patronen. Ik ben van de afzonderlijke patronen...

Wel zie je de kwaliteit van het sumi dat volop versterkt wordt door de groei en de sanke zeker een mooi toekomstbeeld laat zien. Ik zou zeggen dat beide sanke meer dan geslaagd zijn in hun ontwikkeling.

Toen kreeg Marc een telefoontje van hun zoon. Hoe is het, heb je al je koi gezien ? En hoeveel ga je er mee naar huis brengen ? Daar moesten ze even mee lachten, want de zoon kent het spel al...eentje komen halen en meerdere mee naar huis nemen.

Tja mensen, je moet het me maar vergeven, ik probeer natuurlijk altijd een koi te verkopen, maar zal het nooit forceren. Het oog van Marc en zijn vrouw was gevallen op de zo goed als perfecte tancho, eentje dat je zelden of nooit ziet !

Wel gaf ik hun de hint om de showa te bekijken die ik nog had rondzwemmen en die prijstechnisch iets beter in de lijn lag. Daarom even beide koi in een bowl gezet, en zeg nu zelf. Wat vind je van deze tancho. Kan het nog perfecter !

Je betaald massa's geld om deze aan te kopen op de veiling, en ik laat ze hier zomaar zien, en ze is nog beter dan de mastodonten op de veiling geloof me. Voor mij is het nog altijd onbegrijpelijk dat ze hier nog rondzwemt, en ik heb ze intussen al in prijs serieus verlaagd. De mysteries zijn de wereld nog niet uit.

showa van momotaroDe showa is een koi van de Wim, en heeft een heel klein gebrekje, maar dat is niet zichtbaar, totaal niet zichtbaar, maar ik heb het netjes uitgelegd aan Marc en zijn vrouw, meer kan ik niet doen. En geloof me, het is absoluut niet merkbaar !

Prijstechnisch was ze ook vriendelijker dan de showa, en bovendien is de showa zeker niet van de minste, met een lengte van ongeveer 75 cm, niet te oud en een huidje om van te snoepen zeker een aangename aanwinst waar je nog jaren van kan genieten. Een filmpje bij aankoop mag bij Interkoi niet ontbreken. Ik zie trouwens dat het nog een dochter is van blue Whale, de showa van 103 cm.

Tenslotte was het de beurt aan de shiro utsuri van Omosako. Tobias is een klant uit Duitsland die zijn vertrouwen in Interkoi heeft gelegd en op zoek is naar een shiro utsuri van Omosako.

Shiro...een moeilijke materie. Men zoekt altijd de afgewerkte shiro met de juiste patronen op het juiste moment. Het enige probleem is dat die verschrikkelijk duur zijn, en de uitkomst niet altijd gegarandeerd.

Ik heb wat meer betaalbare shiro aangekocht als laatste en die wou Tobias dan toch even bekijken, ondanks het feit dat hij vind dat ze niet helemaal beantwoorden aan zijn verlangen.

Dan zet ik ze maar allemaal samen in een bowl. Hoe je het ook draait of keert, dit viertal is meer dan zijn geld waard in mijn ogen. Goed gevulde body's, allemaal vrouwelijk met een shiroji om van te snoepen en een sumi dat tot de verbeelding spreekt toekomst gericht.

Je  kan wel meer verlangen, maar dan zul je ook de prijs moeten betalen, of je moet tevreden zijn met de kleine afgewerkte shiro, die bijna nooit zullen beantwoorden aan de wensen.

Hier zit nog toekomst in, en ik zie ze maandelijks verbeteren. Ik raad ze iedereen aan die op zoek is naar een degelijke shiro utsuri. De moeilijkheidsgraad is trouwens één van de redenen, dat ik ze niet graag inkoop. Je moet er dikwijls 10 inkopen om er eentje te kunnen verkopen, en dat haat ik.

Op hetzelfde ogenblik kwamen Ludo en Andrée even langs om hun shiro op te halen, want die hadden ze vorige week in optie gezet. Dit was de shiro waarvan ik dacht dat ze heel snel verkocht zou zijn, maar ook hier had ik het weer mis. 

Ik ben dankbaar dat ze een goed thuis heeft gevonden, en ben tevens benieuwd of Tobias zijn keuze in de shiro kan vinden. Afwachten dan maar.

Als laatste van dit nieuwsitem wil ik nog even de laatste koi laten zien die ik van vijver 5 naar vijver 4 heb overgezet. Het waren de laatste der mohikanen, want vijver 5 moet ontslakt worden of met andere woorden klaargemaakt voor de nieuwkomers. Wat een bowl nietwaar ? Ben je het met me eens ? Een goedgevulde bowl met prachtige koi !

Er komt een massa bijzonder hoogwaardige koi binnen, en ik wil dat alles prima in orde is. Het worden spannende tijden met bijzonder interessant materiaal, dat volgens mij zo goed als ongekend zal zijn in Europa. Ja, laat me toch maar eens hoogmoedig voor de dag komen, dat mag ook wel eens, want normaal ben ik de bescheidenheid zelf. Deze reis ga ik vermoedelijk uit mijn bol, want hetgeen dat moet komen is ongezien.

 

Laat Een Reactie Achter

2 reacties

Dick

555


Polleke

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml