De kracht van de Ueno Showa

De kracht van de Ueno Showa

Vandaag was het de beurt aan mijn compagnon Ben, die zijn ding kon doen, namelijk tosai selecteren.

Niet de alledaagse tosai, maar ditmaal mag ik het woord tategoi gebruiken, al is dit niet een woord dat ik graag in de mond neem.

Tategoi is een moeilijk gegeven. Je moet niet enkel een goed patroon zoeken, Uiteraard is dit belangrijk, maar een goed patroon moet ook gemaakt worden in de toekomst, en bovendien is een mooi patroon voor iedereen anders.

Waar moeten we naar kijken. Dat zullen we proberen eventjes uit te leggen. Ben zit hier naast mij en samen zullen we dit even op papier proberen te zetten.

Allereerst proberen we natuurlijk de juiste vijver te pakken te krijgen. Deze wordt dan via een sleepnet leeggevist, zodat de koi redelijk makkelijk te bekijken zijn. Misschien is het verstandig om even dit filmpje te bekijken.

De koi zijn nu goed zichtbaar, en met een speciaal schepnet kan je nu de gewenste koi in een blauwe bowl zetten. Er wordt vooraf ook afgesproken over welke prijzen we praten, maar de definitieve onderhandeling is nog niet ten einde.

Allereerst proberen we een aantal showa bij elkaar te krijgen die aan onze eisen moeten voldoen. Dit wil voornamelijk zeggen: Body, shiroji, goed beni, en goede aflijning.

Van het moment dat er een aantal koi geselecteerd zijn, wordt er eventjes dieper ingegaan op de kwaliteiten die wij zoeken in een goede showa. Na nader onderzoek in de blauwe bowl, kom je dan al snel tot de conclusie, dat een aantal koi die in eerste instantie leken te voldoen, toch niet geschikt waren en kunnen ze terug de vijver in.

De overgebleven koi zullen daarna een een diepgaand onderzoek onderworpen worden om te zien of het sumi geschikt is om in de toekomst te voldoen. Juist bij showa is het zeer belangrijk om in te schatten wat het totaalplaatje zou kunnen worden. Het sumi maakt tenslotte de showa.

Waar bij een kohaku het beni al perfect op het lichaam moet liggen, kan je bij de showa iets meer tolerantie toestaan in het verhaal van het beni, omdat het sumi de showa kan maken of breken.

Gezien we het hier over kwaliteitsvisjes hebben is er dus speciaal op gelet hoe en waar het sumi op later tijdstip mogelijk op gaat komen om een complete showa te maken, gezien dit onderhuids al op veel plaatsen te zien is.

Vele koi lijken soms te kort te schieten als ze nog jong zijn, en moeten ze het afleggen tegen de perfect getekende patroontjes. Het is juist de kunst om die koi te selecteren die later de juiste invulling krijgen en daardoor de toekomst nog voor zich hebben.

Helaas wordt de werkelijke kwaliteit van een goede koi dikwijls niet weergegeven op foto of filmpje, en is een bepaalde kennis nodig om dit vast te leggen. Daarom is het belangrijk om vertrouwen te hebben in die mensen die deze koi selecteren.

Wat betreft de body hebben we er zoveel mogelijk op gelet dat hoofd en schouders een vloeiend verloop hebben van voor naar achter en dat de backbone een goed verloop heeft.

Het allerbelangrijkste is dat de showa mooi moet worden als ze verder ontwikkeld is. Dit kan ik eigenlijk een beetje bewijzen met dit filmpje, waarin je naast de bijzonder mooie tancho showa ook de andere sansai van Ueno kan bewonderen.

Misschien is het verstandig om te vermelden dat er een oyakoi (showa) van meer dan een meter aangekocht is door Ueno San, en op dit ogenblik rondzwemt bij de kweker. Helaas komt de grootte niet goed tot uiting op het filmpje, maar geloof me, groot is ze zeker.

Het is onze bedoeling om deze showa in de loop van het jaar eventueel te begeleiden tot we een tweetal maanden verder zijn en de groei nog extra te stimuleren.

Let op de promotieprijs die enkel van toepassing is tijdens ons verblijf in Japan.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137