De laatste sanke vijver 1

De laatste sanke vijver 1

Zoals eerder gemeld deze week zal ik proberen de overblijvende koi te verkopen van vijver 1. Het zijn er niet veel meer, maar mijn actie heeft nog altijd geen succes. Vraag me niet waarom, ik weet het niet.

Wat ik zo hier en daar hoor, zijn de mensen bang om een prijs door te geven omdat ze de waarde niet durven inschatten. Dan komen we op het hekel punt natuurlijk....wat is de waarde van de koi. Hier kan men over blijven filosoferen, maar tenslotte komen we tot dezelfde eindsom, namelijk wat de zot er voor geeft.

Het is een beetjes onrespectvol om dit zo te zeggen, maar het is de waarheid zoals een koe. Tenslotte bepaald de mogelijke klant wat de koi waard is, en dat is afhankelijk van meerdere faktoren.Je hebt natuurlijk ook de profiteurs, en die moet je er proberen uit te filteren. Ze zijn het sop van de kolen niet waard en die moet je proberen te lozen. 

Hoe probeer je de waarde van een koi voor jezzelf te bepalen ?

Ik zal proberen te helpen, alhoewel dit een loze bedenking is, want ik sta niet in hun schoenen. Als ik koi in de "uitverkoop" zet, wil dit zeggen dat de waarde van de koi beperkt is. Hij of zij is niet gewenst, de koi kan er ook niets aan doen.

De prijs van de koi staat normaal op de website vermeld, dus daar moet je van uitgaan. Uiteraard probeert iedereen zo weinig mogelijk voor de koi te betalen, en ik probeer de schade zoveel mogelijk te beperken.

Gelukkig zijn het er dit jaar niet zoveel, dus het inslikken van het verlies is beperkt. Over  het algemeen komen dan de mensen aan bod die minder fanatiek zijn, en gewoonlijk een mooie koi in hun vijver willen zien rondzwemmen. Ze zijn nog geen fanatieke verzamelaars of showkikkers, en zullen het misschien nooit worden. Hier is ook niets verkeerd aan ! 

Tuincentra zijn bedrijven die tal van koi aanbieden in alle prijsklassen, en over het algemeen zijn het de beginnende liefhebbers die hier hun ding doen. Niets fout mee ! Het is enkel wanneer het koivirus toeslaat dat de problemen komen. Ze beginnen bepaalde eisen te stellen en hun honger naar groter en beter wordt gevoed door een virus dat onverbiddellijk toeslaat.

Maar stel nu dat een koi voor 1000 euro geprijst staat. De prijs die ik erop zet, is gewoonlijk onderdeel van een bepaalde procedure die ik toepas. Een kleine interne blik in mijn prijsbepaling is als volgt. Ik koop een koi voor een bepaald bedrag. Hier komt een procentuele winst bij die de kosten voor het bedrijf verantwoord....overhead noemt men dat. Dan bepaal je de kosten van transport - BTW en niet te vergeten de onderhoudskosten zoals quarantaine, medicamenten en voeding. 

Opgelet onderschat deze kosten niet. De infrastructuur met verwarmde opvang en goede huisvesting mag je niet onderschatten. Je moet ook een bepaald bedrag voor uitval of beschadiging incalculeren. Die dingen gebeuren ook, en zo kom je stilaan tot een verkoopprijs. Mijn persoonlijke insteek is dat ik de waarde van een koi na deze evaluatie aanpas aan mijn persoonlijke smaak.

Oh ja, de faktor winst ben ik vergeten. Heel simpel, het is zo moeilijk om geld te verdienen met het verkopen van koi dat winst bijna onbestaande is. Jawel hoor, alleen van koi verkoop leven is zo goed als onbestaande. Mensen denken dat je schatrijk wordt van de verkoop van koi, maar ga maar na wie er na 10 jaar nog overleefd van al die mensen die met koi begonnen zijn om er geld mee te verdienen, je zult versteld staan hoe weinig er over blijven.

The finishing touch is mijn persoonlijk insteek....Is de koi een eyecatcher, dan zal ik systematisch de prijs verhogen. Heeft de koi in mijn ogen wat minder uitstraling, want ze  kunnen niet allemaal hetzelfde zijn, dan zal ik de prijs verlagen. Het is dus een persoonlijke noot die ik eraan toevoeg en zo krijg je dan een prijsvorming die in mijn ogen fair is.

Tenslotte spelen er ook andere bedenkingen mee, want er is een overschot die je ook wil verkopen. Gelukkig is dit beperkt, en mogelijk zouden ze in de toekomst nog positief kunnen evalueren, dus echt wegmoeten is niet de echte opzet. Maar persoonlijk moeten koi die te lang zitten uit het oogbeeld verdwijnen. Roulatie is een belangrijke faktor, daarom deze mogelijkheid om te kopen.

Dit is een korte gedachtengang waar je iets mee bent. Hier komt ook de gunfaktor bij kijken. Wie de koi eventueel wil kopen, hoeveel koi men wil kopen etc. Persoonlijk denk ik dat het uitmuntende gelegenheden zijn voor beginnende vijveraars om koi te kopen die waardevoller en die normaal boven het beginners budget liggen.

Waar waren we gebleven ? Oh ja, als een koi een prijs van 1000 euro op zijn pancarte heeft staan ! De 1000 euro is geen winst, integendeel. Vergeet ook niet dat van die 1000 euro er 210 euro naar de staat gaat. De BTW eist zijn tol, het wordt niet gemerkt, maar we leven in een sociale staat en dat schept verplichtingen. 

Denk er ook aan dat de koi een kostprijs in transport vertegenwoordigt, dat de koi gedurende een jaar verzorgd is geweest, eten heeft gehad enz...het rijtje kan ellenlang doorgaan, Hoe kom je dan uiteindelijk tot een fair bod ? 

Ik weet het gewoon niet. Persoonlijk vind ik dat een respectvol bod een grote kans van slagen heeft, in combinatie met een gunfaktor. Bied er bijvoorbeeld iemand 500 euro voor een koi die 1000 euro staat, dan zal ik goed nadenken en de omstandigheden erbij in acht nemen. Bied je echter 700 euro voor de koi, dan maak je een serieuze kans. Het is geen plezierig spel voor mij, en bovendien heeft het weinig succes.

Denk dus even na als je deze sanke van vijver 1 even bekijkt.

Na de uitspraken die Johan gisteren deed over zijn mannelijke kohaku van Momotaro, stuurde hij me gisteren een filmpje toe van de besproken kohaku....in de vijver. Ik heb deze kohaku nog altijd op mijn netvlezen gebrand, want ik vond het één van de spectaculairste koi die ik ooit gekocht had.

Dit monster was al 79 cm toen ik hem kocht, inderdaad een hem en geen haar....Hij is nu  in zijn 8ste levensjaar (ik kocht hem in 2017) en nog altijd zou ik willen weten hoe het hem vergaat, want ik schat hem bijzonder hoog  in, en had hem graag in een show tegengekomen. 

Het filmpje in de vijver geeft geen uitsluiting. Het kan evengoed een visje zijn van 30 cm dat van dichtbij gefilmd is. Mooier zou zijn als de koi gemeten en in een degelijke blauwe bowl gepresenteert werd, Een kleine moeite, ik doe het iedere dag en dan konden we tenminste een oordeel geven of ik gelijk had of niet.

Neen Johan, zo overtuig je ons niet, alhoewel ik moet toegeven dat hij er niet slecht uitziet zo op het eerste zicht. Dat je ze niet in de virtuele holland koishow laat optreden snap ik niet. Een mooie gelegenheid om een aantal van jou prachtig assortiment te laten zien zonder dat je de koi moet verplaatsen. Maar je hebt nog tijd tot einde week om je in te schrijven en de koi te presenteren....

Het is een meerwaarde dat er door deze sombere tijden toch moeite wordt gedaan om de koi op deze manier in de aandacht te brengen. Het getuigt van waardering voor de inspanningen, en de koihobby heeft er nood aan om toch wat leven in de brouwerij te houden.

VOOR ALLE VERDERE INFO OVER DE HOLLAND KOISHOW.....KLIK HIER EN LAAT JE HART SPREKEN !

 

LOPENDE ZAKEN

Lees ook: 3 supermooie karashi nog te koop

Lees ook: de laatste showa in de aanbieding.

Lees ook: Tesla te koop.

Kijk ook: Foto van de dag

 

EEN VRAAG UIT NIEUWSGIERIGHEID

Wie heeft er de foto van gisteren bekeken ? Ik  ben toch heel nieuwsgierig wie de foto heeft gezien, en het zou fijn zijn als diegene die de foto hebben gezien dit even vermelden in de reacties. Wel erbij vertellen wat je gezien hebt, want de foto is vandaag verandert.

 

Laat Een Reactie Achter

12 reacties

rob

Zitten weer mooie pareltjes tussen luc Zeker de karashi’s vind ik heel goed . Komen dr ook noG Kohaku’s aanbod ?

interkoi

Ja, morgen of overmorgen

rob

@interkoi Oke


Johan

Foto van de dag gisteren was toch de prijs winnaar die hun koi op kwamen halen. Of zit ik er een dag naast

interkoi

Je zit er een dag naast

Johan

@interkoi oeps dan heb ik de foto gisteren niet gezien


Johan

Dacht dat de inschrijving gesloten was en er enorm veel aanmeldingen binnen waren gekomen??

rob

Idd die zijn gesloten de show zit vol .

Johan

@rob 👆🏻👌🏻


wim.v

Ik kijk alle dagen naar de foto van de dag en ik denk dat de foto een showa van Izumiya was gisteren. Of was die nu eergisteren  ik weet het niet meer zeker.

interkoi

Klopt Wim. Een foto van een showa van Izumiya langs de zijkant gefotografeerd. Mooi zo....


interkoi

Ik heb de foto gisteren gezien ! Beter nog ik heb de foto zelf gemaakt....


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: open van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi Evolutie

Showa 2003038

Archief Showa 2003038