De overkapping van Mike

De overkapping van Mike

Ik zou het wel over de duurste koi ooit op een veiling aangekocht, maar laten we het over meer interessante dingen hebben.

Of deze koi zijn geld waard is of niet, laat ik in het midden, ik heb er mijn eigen ideëen over, maar die hou ik rustig voor mij. Laten wij het maar over de gewone dingen hebben zoals de overkapping van Mike.

Originaliteit en creativiteit ligt aan de basis van deze overkapping. Zoals je kan zien kan hij nog iets anders dan voer produceren. Misschien een goed idee voor mensen die dezelfde moeilijke vorm van vijver hebben om deze te overkappen. Hier is de info die Mike doorstuurt:

Bij deze een beschrijving van mijn overkapping.

Deze leent zich prima voor vijvers met onregelmatige vormen, waar plaatmateriaal geen uitkomst biedt. Het frame bestaat uit pvc elektrabuizen, maar kunnen bij grotere vijvers ook in zwaardere kwaliteit vijver pvc uitgevoerd worden. De pvc buizen zijn genummerd, zodat ik het geraamte snel kan opbouwen.

Met behulp van draadstaal (draadeind/tapeind) waar ik een knik in gemaakt heb (zie foto), kan ik de pvc buizen vastzetten. Deze geknikte staven zitten bij ons permanent rondom de vijver, maar in het voorjaar duw ik ze de grond in, dus zie je ze niet zitten. Bij de opbouw hoef ik ze alleen maar een stukje omhoog te trekken, een slagje draaien en ze zijn gereed. Als het geraamte klaar is, verbinden we de elektrabuizen onderling met tie-rips. De houten balk op de foto is een tijdelijke loopbalk om overal goed bij te kunnen komen.

Voor het afdekken gebruik ik Pillosol isolatiefolie. Deze folie is een 3-laags noppenfolie welke ook in de glastuinbouw wordt gebruikt en een zeer hoge isolatiewaarde heeft. In meerdere breedtes te verkrijgen, maar voor onze vijver gebruik ik de 2 meter brede uitvoering en plak ik 2 banen aan elkaar. Banen aan elkaar plakken kan eenvoudig met tapijtband (dubbelzijdig kleefband) en een goede dozentape. Wij doen twee seizoenen met deze folie. Daarna wordt de folie te vies.

Voor mijn vijver heb ik 2 banen van 6 meter lengte nodig. De folie wordt dan 4 meter breed en 6 meter lang. De banen leg ik over elkaar met een overlap van ongeveer 10 cm. Eerst op elkaar plakken met dubbelzijdig tape. Daarna beide randen aftapen met een goede (transparante) dozentape. Tapen bij voorkeur binnen bij kamertemperatuur zodat de tape goed gaat hechten. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de lijm los gaat laten wanneer het koud is buiten en/of vriest. Dat kun je dan niet meer herstellen vanwege de kou en nattigheid.

Voor de 2 luiken die ik in de overkapping heb aangebracht gebruik ik wel plaatmateriaal, want die gaan elke dag open en dicht, dus dat is met stijf plaatmateriaal veel makkelijker. De luiken scharnieren ook gewoon met tie-rips. Overtollig folie snijd ik ruim weg en de folie zet ik strak en vast met schroefjes op de houten vijverrand. Het kan ook eventueel met tentharingen in de grond. Wel de folie op de plaats van de schroef of haring extra beschermen met een stukje ducktape om inscheuren te voorkomen.

Op deze wijze weet ik onze vijver toch op een aangename 8-9 graden te houden in de winter. Dit zonder verwarming! Als het niet waait en niet al te koud is, gaan de luiken open. In de avond gaan ze weer dicht.

Het hele pakket neemt weinig ruimte in. Een bundeltje elektrapijpen, een rolletje folie en 2 luikjes. Opbouwen met geheel nieuwe banen folie duurt ongeveer 3 uurtjes. Met folie van het vorige seizoen 2 uurtjes. De constructie is sterk en kan een behoorlijk pak sneeuw dragen. Die vegen we uiteraard wel regelmatig er af. Het hoogste punt is ongeveer 70 cm.

Speciale vermelding

Zoals altijd is Mike ook altijd genereus om zijn steentje bij te dragen in het succes van de opendeurdagen. Daarom zal hij een aantal zakjes winterse lekkernijen en najaarslekkernijen doneren. "Je zult er een tiental bezoekers mee kunnen plezieren", zijn zijn woorden, en ik hoop dat er dan altijd wat chocolade bijzit, maar het zal voor de vissen bedoeld zijn denk ik.... Wat deze lekkernijen precies inhouden is mij niet duidelijk, maar we zullen wel zien tijdens de opendeurdagen.

Wie tenslotte nog de 21 millioen yen babe wil zien, heb ik er nog een foto van toegevoegd, en via dit filmpje dat voor de veiling gemaakt is door Deshima uit Harmelen. Deze koi kost zowat 345 000 yen per cm, of omgerekend een 2550 euro/cm. Dure sushi zou ik zeggen...

Zijn er kandidaten ?

Maandag moet ik een 20-tal zware boxen gaan afhalen op Schiphol. Zijn er kandidaten om mee te rijden om te helpen ? Eentje is genoeg hoor...stuur me een mailtje om verder af te spreken.

Meer afbeeldingen

De overkapping van Mike: afbeelding 1
De overkapping van Mike: afbeelding 2
De overkapping van Mike: afbeelding 3
De overkapping van Mike: afbeelding 4
De overkapping van Mike: afbeelding 5
De overkapping van Mike: afbeelding 6
De overkapping van Mike: afbeelding 7
De overkapping van Mike: afbeelding 8
De overkapping van Mike: afbeelding 9

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137