De showa van Lieuwe

De showa van Lieuwe

Een aantal jaren geleden kocht Lieuwe een karashigoi van Takigawa. Ik had er toen een groot aantal aangekocht om mensen te plezieren.

Nadien heb ik verschillende karashigoi uit deze serie teruggezien en als je prijs/kwaliteit bekijkt waren dit heel dankbare diertjes. Velen zijn uitgegroeid tot volwaardige karashigoi die menigeen veel plezier heeft geschonken.

In het begin van dit jaar werd besloten om een showa aan te kopen. Dit werd een showa van Momotaro, maar….De showa kwam in quarantaine en het sumi verloor zijn kracht en werd lichtgrijs.

Op de vraag of dit sumi terug zou komen kon ik alleen maar antwoorden dat dit vermoedelijk terug zou komen, maar ik kan er nooit geen zekerheid over geven, dat kunnen alleen de kenners….

Er werd toen besloten om de showa om te ruilen tegen een Ueno showa, en eentje waar ik een bijzonder zwak voor had. Wel de kleinste, maar zeker de fijnste. Nu een half jaar later kreeg ik een update en tevens een bevestiging dat dit in mijn ogen een bijzonder mooie showa zal worden in de toekomst, kijk zelf maar.

Ondertussen uitgegroeid naar 56 cm is het qua lengte geen hoogvlieger, maar alles moet ook niet zo snel gaan. Ze was 51 cm bij aankoop. Ueno manifesteren zich nu al als trage groeiers, niet te vergelijken met Momotaro of Sakai koi.

Ik geloof echter dat ze toch de juiste grootte kunnen bereiken, zij het op een andere manier, die misschien wel veel beter is, wie weet. Ik vind het een bloedmooie koi Lieuwe, en ik hoop dat jij er evenveel plezier aan beleefd.

De showa die het sumi verloor, of waarvan het sumi grijs werd, heeft inderdaad het sumi weer teruggekregen, zoals je op dit filmpje dat onlangs gemaakt werd kan zien.

Wat velen onder U misschien ook gezien hebben is de aankoop van een koi dat ik zelden of nooit aankoop, namelijk een goshiki van Kanno.

Goshiki is een populaire soort aan het worden die meer en meer opgang kent in Japan. Ik vind ze bloedmooi als ze voldoen aan de eisen, en zo zijn er niet veel.

Momenteel streven ze naar een eigen klasse in Japan samen met de goromo. Goshiki is ontstaan uit een kruising van Kohaku met Asagi. Dit verklaart ook meteen de grijze kleur die tussen de kleurpatronen ligt. De Goshiki is een vijfkleurige vis van licht- tot donkerblauw, rood, wit, en zwart.

Als het hi zuiver is, en zuiver blijft, maakt het niet zoveel uit of de witte zones licht of donker sumi krijgen, maar zo zijn er helaas maar weinig, veel te weinig. Dit is een duidelijke uitzondering en ik stelde me de vraag of dit nu eigenlijk tot het kage sumi kan gerekend worden of niet, en ik kreeg dit antwoord:

The world "Kage" in Japanese is not only used in koi. It is the normal Japanese word for "shadow". As such "Kage Sumi" should be thought of as sumi which is not fully developed, and which is a "shadow" of full sumi... That is a good way to think of it

The sumi on the Goshiki is not "Kage" per se...just I would call it underlying sumi, or "Kakure Sumi" ...."Kakure" means "hidden"... Voila, dat weten we nu ook weer.

Misschien kunnen we het woord "kage" wel gebruiken bij de showa van Lieuwe, alhoewel ik denk dat dit sumi wel donker zal worden, ervan uitgaande dat je weet dat de kweker Ueno is. Er moet wel vermeld worden dat kage bijzonder geapprecieerd wordt in Japan. Niet enkel in Japan, want ikzelf zie het ook bijzonder graag, en van mij mag het kage of het niet ontwikkelde sumi gerust zo blijven...ik geniet er ten volle van...

Als laatste even vermelden dat er overal sterretjes vermeld zijn bij de koi, gaande van 1 tot en met 5. Ik heb alle koi opnieuw geëvalueerd, gefilmd en gefotografeerd, en ik zal in de toekomst een gradatie erbij geven in de vorm van de sterren.

Dit heeft niets te maken met kwaliteitsbeoordeling in het grote kader, maar dit is een persoonlijke beoordeling van ons, en hoe wij de koi zijn bij een evolutie. Het aantal sterren kan dus in de toekomst verbeteren, of verminderen, maar laat je nooit leiden door het aantal sterren, want het blijft nog altijd je persoonlijke mening die telt, en je eigen belevenis die het belangrijkste is.

Van het moment dat de koi verkocht zijn gaat de kwaliteitslabel automatisch weg.

Meer afbeeldingen

De showa van Lieuwe: afbeelding 1
De showa van Lieuwe: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240