De transformatie van een showa

De transformatie van een showa

Van de week kreeg ik een update aan van een showa, eentje uit de reeks van vorig jaar december, je weet wel de afstammelingen van Lion Queen.

Als ik me niet vergis had ik er een 26-tal aangekocht en de meesten zijn ook verkocht. Ik heb er nog een 3-tal rondzwemmen, maar die ontwikkelen zeg maar normaal.

Deze showa werd door Johan in december geselecteerd en rechtstreeks mee naar huis genomen zodat hij deze zelf in zijn quarantaine wou laten opgroeien.Het eerste filmpje dat ik maakte was in Japan zelf, maar toen per 5 stuks. Hier zie je de selectie waar ze tussenzat: 1611103-1611108.

Op dit filmpje zie je de showa nadat de koi de winter in de quarantaine heeft doorgebracht.In dit filmpje zie je nog dat Johan de showa selecteert, met daaropvolgend de showa zoals hij of zij nu is, ze moet om en bij de 15-20 cm zijn geweest.

Dit is de commentaar van Johan:

Deze showa van de december lichting geboren op september 2016 heb ik vanmorgen naar buiten gedaan. De Maruten showa heeft Ben tijdens mijn ophaaldag gemeten als grootste tosai op 40 cm. Vandaag meet ik hem/haar op 45 cm ongeveer 7 weken later.

Kleur heeft moeite om de groei bij te houden zeker achterop is dit iets zorgwekkend vandaar de keuze om deze naar buiten te zetten. Waren van de late geboorte september dus zou nu 10 maanden oud zijn.

Waren 3,5 maand oud toen ze op transport gingen vanuit Japan en ongeveer 15 cm. Deze doet dus 30 cm groei in 7 maanden in Nederland. Ruim 4 cm per maand.

Hopelijk kunnen we de groei nu wat temperen zodat showa aan zijn kwaliteit gaat werken. Maar zoals je ziet zwemt Koi na paar minuutjes al erg zelfverzekerd rond tussen de grote dames….Spannende uitdaging

Nu ga ik niet beweren dat grootte er altijd toe doet, belangrijk is natuurlijk ook hoe de kwaliteit evolueert samen met de grootte. Een grote koi in combinatie met hoge kwaliteit is niet zo eenvoudig, en dan kan je alleen maar respect opbrengen hoe ze het in Japan voor elkaar krijgen om deze topdieren te kweken.

Een jumbo tosai van 45 cm in combinatie met deze kwaliteit is toch een bijzonder goede evolutie. Wat ik wel belangrijk vind is dat ze nu buiten niet stil blijft staan en een gestage groei voort zal zetten.

Bovendien is het belangrijk dat de koi uiteraard zijn teri en kleurintensiteit verbeterd na enkele maanden binnen te hebben gezeten. Alles blijkt meer dan goed te zijn, en interessant is het om deze op het einde van het jaar terug te zien.

Als het kan in een wat grotere bowl met iets meer water Johan, zodat we het zwemgedrag ook goed kunnen beoordelen. Ze ligt nu zo maar wat in de hoek tegen de meetbak aan te duwen. Het zwemgedrag in de vijver is te verkiezen natuurlijk boven de quarantaine en het moet voor de showa een nieuwe ervaring zijn, te weten dat er ook grotere waterplassen zijn. Volgens mij gaat de wereld nu voor haar open.

Nu kan je wel zeggen dat de koi geen gevoel hebben, maar geloof me, niets is minder waar ! Dat merk je aan hun gedrag en ik verbaas me iedere dag weer hoe snel de koi te weten komen wie je bent, wat je doet, wat je wil doen….

Complimenten met de ontwikkeling. Nu nog werken aan de teri en het hi zodat we eind dit jaar een nog beter resultaat mogen zien. De Motoguru is nog steeds naar buiten aan het trekken en is nog altijd niet gestabiliseerd. Met andere woorden is het sumi ook nog niet aan het einde van zijn latijn.

Het hi baart me minder zorgen. Het is vrij egaal van voor naar achter op het filmpje, maar ik weet dat het via een filmpje niet 100% te beoordelen is. Het geeft in ieder geval een goede indruk. Het staarteinde is interessant om op te volgen. Zal het hi samentrekken doordat de groei vermindert of zal dit zichtbaar bliijven !

Patroontechnisch kan je geen kritiek geven, want een patroon is voor iedereen een eigen beleving. Door het groeien komt het shiroji hopelijk nog iets meer naar boven, waardoor de draagkracht van het hi nog intenser en zal het patroon nog beter gedragen worden.

Het zou interessant zijn om meerdere koi uit deze serie te kunnen bewonderen en te zien hoe de evolutie is. Een vergelijk is altijd mooi. Het begint als ik me niet vergis met de nummers 1611113 tot en met 1611130.

Wat ik persoonlijk belangrijk vind is of de showa nog dezelfde groeicurve gaat doorzetten of dat ze nu de gewonnen lengte zal teruggeven in het stilstaan van de groei en dat ze maar weinig centimeters zal maken nu ze buiten zit.

Ervan uitgaande dat ze nu 45 cm is, zou het interessant zijn om ze eind dit jaar te meten en te vergelijken met koi uit dezelfde reeks zonder verwarming en zonder quarantaine, dus koi die gewoon zijn grootgebracht in een vijver van alledag. Dan pas kan je vergelijkingen maken.

Meer afbeeldingen

De transformatie van een showa: afbeelding 1
De transformatie van een showa: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240