Domotica en vijverbouw

Domotica en vijverbouw

Automatisering is tegenwoordig bij steeds meer vijvers een feit. Zoals we nog niet eens zo heel lang geleden nog de borstels en de zeven moesten schoonmaken staat er nu vaak al een trommel filter, eventueel gecombineerd met een bewegend bed.

In de komende jaren zullen de technische mogelijkheden binnen de Koihobby vast en zeker steeds groter worden. Dicht bij huis in het zuiden van Limburg kwam ik echter een vijver tegen die al reeds uitgerust is met een indrukwekkend systeem, dat vele mogelijkheden biedt.

Mike van der Hulst uit Landgraaf ontwerpt domotica systemen en heeft hiermee zijn vijver op een zeer interessante manier voorzien van technische snufjes. Enige tijd geleden heb ik hem geholpen met de aanleg van zijn Koi vijver.

Het werd mij al snel duidelijk dat dit een vrij aparte situatie was want Mike is namelijk geen ‘’echte’’ koihobbyist. Vooral is hij geïnteresseerd in de techniek die aan een Koivijver te pas komt, en de mogelijkheden die hij hierop kan toepassen. In de vijver zwemt een aantal leuke Koi die dan ook erg goed vertoeven met een redelijk lage bezetting op 40 kuub.

Maar wat houdt domotica nou eigenlijk precies in? Domotica is het toepassen van elektronica om zodoende een woning of een gebouw te automatiseren. Mike gebruikt voor zijn klanten, en ook voor zijn vijver, de wereldwijd erkende en onafhankelijke domotica standaard ‘KNX.

De schakelkast in de filterput bevat diverse schakeluitgangen, een frequentieregelaar voor de pomp en temperatuur sensoren. Alles is via de KNX bus verbonden met de woning. In de woning, waar ook KNX word gebruikt voor de verlichting en verwarming, is een boord computer geïnstalleerd.

De HomeServer, in dit geval van het merk Gira, verbind het KNX systeem met het computernetwerk en internet. Met deze intelligente technologie maakt hij de aansturing van talloze bedieningsapparaten mogelijk. Vele technologieën kunnen in de gebouwbesturing worden geïntegreerd, zoals deurintercominstallaties, camera's en audiosystemen, maar ook externe systemen voor sanitair, keuken, home entertainment en dus ook een Koi vijver!

Bij mijn bezoek aan Mike was ik positief verrast ! Het afwerking van de tuin en vijver moet nog gebeuren, maar dat is het volgende project. Er is al een ontwerp gemaakt wat er veelbelovend uitziet (zie afbeelding). Vorig seizoen heb ik mijn Koi-collectie een beetje opgeschoond, en er zijn toen een aantal Koi naar deze vijver verhuisd.

De vissen waren goed gegroeid, hadden een mooie bouw gekregen en zagen er kerngezond uit. In de filterput is een ultrasieve III te vinden als voorfilter, een Messner pomp en een UB140 voorzien van een 75mm binnenwerk. Na het Beadfilter kan het water via 4 doorvoeren terug naar de vijver. Ook is er nog een tweede pomp aangesloten op de zeef, die het trickle filter van water voorziet.

De KNX buskabel is vanuit het huis naar de schakelkast in de filterput getrokken. Op deze kast heeft Mike zijn messner pomp, dompel UV, voerautomaat, pomp voor de trickle en de luchtpomp aangesloten. Via deze kast heeft hij het mogelijk gemaakt om het vermogen van de pomp te kunnen regelen.

Ook kan via een motorische cilinder de schuifkraan tussen de zeef en de skimmer open en dicht gemaakt worden. Het bijzondere van al deze dingen is dat dit allemaal op afstand kan via een tablet, telefoon of zelfs een smartwatch.

Mike zelf werkt vooral met Apple, en laat zien hoe hij met zijn iPhone en iWatch zijn vijver kan bedienen. Zo kan zelfs de voerautomaat geactiveerd worden door simpelweg tegen Siri te zeggen: ‘’Siri, voer de vissen’’. Om vervolgens te voorkomen dat het voer in de skimmer beland wordt de kraan automatisch bij een voederbeurt dichtgezet.

De vijver is niet alleen te bedienen via de app, maar ook te controleren. Temperaturen worden weergegeven niet alleen op een bepaald moment, maar ook over een periode, in een grafiek. Met Mike als demonstrant en mijn vader als cameraman hebben wij een filmpje gemaakt waarin alle functies duidelijker te zien zijn.

Een filmpje zegt vaak meer dan 1000 woorden, en dat is ook hier het geval. De korte video is zeer interessant geworden en bevat een goede demonstratie van Mike.

Bekijk het filmpje hier

Mochten er nog vragen zijn of interesse in domotica kan er contact worden opgenomen met Mike via dit e-mail adres: koi@domoticom.nl

Meer afbeeldingen

Domotica en vijverbouw: afbeelding 1
Domotica en vijverbouw: afbeelding 2
Domotica en vijverbouw: afbeelding 3
Domotica en vijverbouw: afbeelding 4

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Koi in Japan VERKOCHT SA-V18-10240