Duidelijkheid bij bieden op een veiling

Duidelijkheid bij bieden op een veiling

Open en bloot, daar  hou ik van. Ik heb een systeem waarbij mensen duidelijk weten hoe men via mij kan bieden. Ik heb dit al menigmaal gepost, maar ik geef nogmaals een zo duidelijk mogelijk overzicht.

Eerst en vooral is het belangrijk dat je een realistisch bod doet. De beginprijzen zijn nooit de verkoopprijzen, want de ganse wereld kijkt mee, en de prijzen lopen soms de pan uit. Ik mag wel zeggen dat ik de meeste ervaring heb bij veilingen vermits ik persoonlijk al 20 jaar iedere veiling van Momotaro en Sakai FF heb opgevolgd. Toen ter plaatse, maar nu moet het online. Ik weet hoe het werkt, ik weet hoe het er aan toe gaat !

Ik zal altijd een voorstel doen tot hoever ik zou bieden en waarvan ik denk dat het realistisch is. Ik zal altijd een screenshot sturen van het winnende bod. Heel belangrijk in mijn ogen ! Een screenshot voor diegenen die het niet kennen is een afdruk op het moment dat de koop een feit is. Mijn systeem wordt ook ondersteund door een correcte berekening via een excel bestand dat ik al 15 tot 20 jaar gebruik en dat vrij overzichtelijk en vooral duidelijk is. 

Een zo duidelijk mogelijk overzicht:

Voor de tussenpersonen (agenten) is er altijd 10% commissieloon voorzien. Dat is de werkelijkheid, hij is verantwoordelijk dat alles in goede banen begeleid. Logistiek en transport, en bij problemen moet hij natuurlijk optreden. Hij moet een heel bedrijf runnen in Japan om zijn kosten te betalen. Mijn mogelijke agenten zijn voornamelijk Koibito (Olav Potuyt), Mr. Nishikigoi (Mischa Koeijers) of Japan koi Service (Rob de Vos). Koibito daar werk ik het langste en het meeste mee.

Mijn winstmarge wordt als volgt bepaald.

winst

Dat wat betreft mijn winstmarge. Dan krijg je nog  het transport. Hieronder geef ik een volledige berekening met breakdown van de prijzen per box. Hier moet ik totaal niets aan verdienen, maar wil ik ook niets aan verliezen. Ik heb een box van 30 kg als voorbeeld. Dit is een normaal transport voor 2 nisai, een kleine sansai of 8 jumbo tosai. Alles is natuurlijk afhankelijk van de grootte en zwaarte van de koi. In principe moet je voor een nisai de prijs dus delen door 2 enzoverder...Het transport wordt altijd afzonderlijk en bij het transport doorberekend. Hiervan ontvang je pas nadien een faktuur.

transportoverzichtWat betreft quarantaine en opvang van 6 weken gedurende hun verblijf in Arendonk, reken ik volgende bedragen. Quarantaine houdt in de verwarmde opvang op 18°-20° in degelijke opvangvijvers van 15  kuub. De verzorgingsmiddelen die eventueel nodig zijn, KHV en CEV attest van 2 koi per vijver. 

  • 100 euro per tosai·        
  • 250 euro per nisai of sansai
  • 350 euro vanaf yonsai

Als je dan alles samentelt krijg je een correcte aankooprijs met alle kosten daarbij doorberekend. Tenslotte is er natuurlijk onze BTW van 21% die we niet mogen vergeten. Na de 6 weken, waar een bepaalde tolerantie ook van toepassing is, zou de koi moeten opgehaald worden. Dit kan verder besproken worden.

overzicht

Eén ding moet ik nog proberen duidelijk te maken. Als ik zelf een koi aankoop, dan moet ik mijn winstmarge verhogen om alle risico’s te minimaliseren. Het niet kunnen verkopen van de koi, eventueel overlijden, en alle andere kosten die gepaard gaan met het houden van koi.

Ik zal ook niet alle veilingen van alle kwekers afschuimen. Mijn oorsprong ligt voornamelijk bij Momotaro en Sakai FF en dit jaar heb ik voor de eerste keer meegedaan met de Dainichi veiling.
Af en toe zal ik de Choguko veiling volgen, dit is de verzamelveiling van het Zuiden en af en toe de Niigata veiling, de verzamelveiling van het Noorden. Het Narita event volg ik wekelijks, samen met de R-collectie die gehouden wordt. De overige veilingen laat ik links liggen.

Ik hoop met dit nieuwsitem een duidelijk beeld te hebben geschetst van de nieuwe werkwijze in het aankopen via veilingen.

 

Meer afbeeldingen

Duidelijkheid bij bieden op een veiling: afbeelding 1
Duidelijkheid bij bieden op een veiling: afbeelding 2
Duidelijkheid bij bieden op een veiling: afbeelding 3

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml