Een manier om van koi te genieten.

Een manier om van koi te genieten.

Dit nieuwsitem is niet door mij geschreven. Het is de uiting van een koikichi die zijn gevoelens in woorden tracht om te zetten.

Zijn benadering is gebaseerd op ervaring, resultaat en doordachte benadering over het vijveren in zijn totaliteit. Het heeft geen commerciële aspecten en is enkel gebaseerd op eigen oordeel. Dit is zijn persoonlijke mening:

Het is de kunst om algen toe te laten maar een nog grotere uitdaging om ze onder controle te houden .

Een samenspel van de natuur geholpen met extra filtering is altijd gewonnen welk seizoen de wereld ons ook geeft. De algen zijn de hulptroepen om de eventuele pieken op te vangen ,en de filter neemt dan de extra opgeloste vervuiling voor zijn rekening in de zomer omdat wij teveel koi en graag veel voer geven aan die snelgroeiende luiwammesen van karpers.

De planten nemen dan in de seizoenen voor en na de zomer de afvalstoffen voor hun rekening wanneer de bacteriën het laten afweten naargelang de temperatuur . En dat is al snel als je weet dat de bacteriën bij een temperatuur van 10° nog maar voor 25% hun werk kunnen doen.

Een manier om draadalgen tegen te gaan is om voldoende organisch materiaal eruit te filteren zodat de algen hun voeding ontnomen worden, Ook helpt het als je een beetje zweefalg (bruin of groen naargelang de temperatuur) in de vijver wil tolereren zodat deze ook de draadalgen beconcurreren met dezelfde voeding op te nemen en het licht te verminderen .

Dit in combinatie met verversingen is volgends mij een veilige manier om koi te houden zonder allerei toevoegingen te moeten gebruiken . Het is natuurlijk zeer moeilijk om te bepalen hoeveel filtering/spoelingen/verversingen/flow enzoverder, omdat elk systeem anders is en iedereen zal zijn vijver moeten leren ¨lezen¨zodat je een gemiddelde van alles kan gebruiken om de koihobby zonder problemen te beleven . Als je dan ook nog gemakkelijk EN zuinig kan werken is het plaatje compleet.

Indien er nog koikichi zijn die hun verhaal willen schrijven in hun woorden mogen me natuurlijk altijd contacteren, en ik wil het verhaal graag schrijven.

Toch gaat het gewone leven ook verder zijn gang, en gisteren werd ik prettig verrast door het bezoek van Christof die een kijkje kwam nemen naar zijn koi die momenteel in Arendonk rondzwemmen.

Tegelijkertijd wou hij enkele kohaku zien, waarbij één kohaku zat die bijzonder veel indruk maakte en die hij graag live wou bekijken. Enkele kohaku werden dan op verzoek gebowld, en wie ben ik om een oordeel te geven over deze 3 kohaku.

Voorafgegaan door deze overheerlijke sandan kohaku van Momotaro die 62 cm werd gemeten, en die eigenlijk aan alle verwachtingen voldoet, buiten het prijstechnische gedeelte, werd hij nog geflankeerd door 2 kleinere kohaku, allen een lust om te zien. Wat ben ik een gelukkig man dat ik een bowl zoals deze kan presenteren, of niet !!

Tenslotte werd de maruten meerstaps kohaku de overwinnaar en heeft deze uiteindelijk zijn nieuwe eigenaar gevonden. Complimenten, want het is een bijzonder verdienstelijke kohaku van wie anders dan de kweker waar ik al 10 jaar kind aan huis ben, maar wie ik zijn naam niet noem….

De 3de sandan kohaku had ik er zelf bijgezet om deze na te kijken. Deze had een bepaalde ingreep ondergaan, niets spectaculair… integendeel subtiel zelfs, maar wel met het doel om bepaalde touches te geven die de koi meer armslag zou geven om verkocht te worden.

Randy was toen op bezoek en hij was geïnteresseerd in deze kohaku, ondanks het feit dat deze een subtiel negatief puntje had. Er was namelijk een schubje secundair hi opgedoken bij het laatste patroon, wat de totaaluitstraling van de koi wat naar beneden haalde.

Tijd om mijn verborgen wapen naar boven te halen dat ik in het bijzijn van hen beproefde. Een bepaalde vloeibare oplossing die in staat is om bepaalde ongewenste verschijnselen op een zeer vriendelijke manier te verwijderen zonder een operatief ingrijpen.

Randy was erbij toen ik het ging uitproberen en dit is het resultaat. Het effect is duidelijk te zien. Ik heb het trouwens nog op andere koi toegepast, waarvan ik de foto’s heb bijgevoegd. Een maand later heb ik een filmpje gemaakt en zoals je kan zien….

Alles is verdwenen…

Meer afbeeldingen

Een manier om van koi te genieten. : afbeelding 1
Een manier om van koi te genieten. : afbeelding 2
Een manier om van koi te genieten. : afbeelding 3
Een manier om van koi te genieten. : afbeelding 4

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240