Een sanke onder de loep

Een sanke onder de loep

Koi kunnen onvoorstelbaar uit de hoek komen. De ontwikkeling is bijzonder moeilijk om te voorspellen, maar als ze de juiste instelling hebben, weet ik zeker dat ik ze probeer aan te kopen.

Dat is het geval met deze sanke van Momotaro. Was ze misschien niet voldoende uitgerust met sumi vorig jaar, het patroon van deze sanke was voldoende om me te overtuigen van de toekomst van deze koi.

Ik weet hoe het sumi kan ontwikkelen bij sommige sanke, alhoewel je het niet altijd in de hand hebt. En ja hoor, deze behoort tot de reeks van sanke die het sumi in volle ornaat bovenhalen en laten schitteren. Zo zag ze er vorig jaar in oktober uit !

Wat een metamorfose ! Het heeft nog een hele weg te gaan. Er is zelfs sumi voorzien aan de zijde waar ze het sumi het meest nodig heeft om als volwaardige sanke aanzien te worden. Het is volop in opkomst en binnen een paar weken zal het zich laten gelden, onthou mijn woorden. Ze werd precies 60 cm gemeten !

Als de opgekomen sumi patronen nu nog gaan samentrekken zitten we in een winwin fase, en het is de toekomst die zal bepalen hoe het verdere verloop zal zijn; Een pracht voorbeeld van wat wij een tategoi noemen.

Nog even verduidelijken dat tategoi niet meer of minder betekent dan tate = houden en goi = koi. Dit ten overstaan van tateshita, een woord dat wel eens misbruikt wordt. Tateshita zijn koi die niet goed genoeg bevonden zijn om te houden. Alles heeft met geld te maken en tategoi zijn koi die nog meer geld zouden kunnen opbrengen. 

Ik weet dat er verschillen zijn in benadering van tategoi, vooral op de meeste shows. Daar worden vooral afgewerkte koi als tategoi bestempeld, en gaan ze dikwijls met de hoofdmoot lopen, maar wij kijken er anders tegenaan.

Voor ons is een tategoi een koi die volop in ontwikkelingsfase is, en het in zich heeft om ieder jaar beter en beter te worden, zodat het einddoel bereikt wordt als ze volwassen is. Wanneer is een koi volwassen ? Moeilijke vraag en voor iedere koi verschillend.

Neem nu Wakana, die is ondertussen 16 jaar geworden en straalt nog altijd, maar is lichtjes over te top. Anderen zijn rond 10 jaar al in volle glorie, dus ik denk dat het ook veel zal afhangen van de condities en de opvang bij de eigenaars.

Ik blijf in ieder geval gecharmeerd van deze bijzonder attractieve sanke en hoop dat ze in haar nieuwe omgeving tot volle rijpdom en ontwikkeling mag komen. De vijver van Willy heeft in ieder geval veel  losgemaakt aan de reacties te bespeuren.

Zo zie je maar dat de basiskwaliteit aanwezig moet zijn bij iedere koi, en dat je niet moet denken dat je van ieder lilliputterke een reus kunt maken. Wishfull thinking is niet aan de orde. Daar komt iets anders bij kijken.

DE BELONING VAN HET JAAR

De bedoeling van de actie was tweeledig te noemen. Ten eerste is het de bedoeling om te saneren op de koi, die bovendien nog meer dan goed zijn, maar vooral om mensen nog eens te motiveren om persoonlijk hun koi te komen kiezen.

Daar ontbreekt het de laatste jaren wel eens aan. Ik zal vandaag wat filmpjes maken van het bestand dat er in beide vijvers rondzwemt. Dan heb je toch al een klein idee waar je je op kan focussen. 

Laat Een Reactie Achter

9 reacties

KONDHO

555


Matthijs

555


Frank

555


mitch

555


mitch

555

Johan

555


willy

555


Roy

555


Frank

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml