Een veiling ? Waarom werkt dit niet ?

Een veiling ? Waarom werkt dit niet ?

Reeds verschillende malen heb ik persoonlijk geprobeerd een veiling te organiseren, maar het is telkens op een fiasco uitgelopen.

Niet dat de koi niet verkocht werden, want zover kwam ik gewoon niet. Men moest zich inschrijven om natuurlijk aanwezig te kunnen zijn, en iedere keer kreeg ik echter maar 1 deelnemer te pakken.

Onbegrijpelijk en ik kan het geen goede plaats geven. Is men te duur met de startprijs ? Zijn de koi niet goed genoeg ? Volgens mij niet, want als je de laatst gehouden veiling van Kiëta koi bekijkt, (22 mei) dan waren de prijzen meer dan behoorlijk laag, en waren er toch voldoende mensen aanwezig. Ik heb enkele filmpjes gevonden van die veiling, die je een indruk van de sfeer weergeeft:

veiling 22 mei-01

veiling 22 mei-02

veiling 22 mei-03

Met dank aan KoiQuest

Waarom waren die mensen aanwezig op die veiling ? Was het nieuwsgierigheid ? Joost zal het weten, maar als je bedenkt dat er op de grote veilingen in Japan kapitalen wordt uitgegeven aan koi, en dat bijvoorbeeld Momotaro op dit moment geen veiling meer kan organiseren wegens geen koi meer, dan moeten we toch toegeven dat wij anders in mekaar zitten.

Zelf heb ik meermaals enkele veilingen meegemaakt in Japan, en ik ben altijd blij als ik een goede koi te pakken krijg. Het is een spannende aangelegenheid, en meestal worden alle koi zonder blikken of blozen aan de hoogste prijzen verkocht.

Toch zou ik het nog eens willen proberen, maar dan kleinschalig zoals wij het altijd doen. Een topspeaker heb ik sowieso al in mijn rangen, want wie anders dan Rini zou een veiling niet in goede banen kunnen leiden.

Ik heb denk ik wel een 20-30 tal koi die geschikt zouden kunnen zijn om een veiling optimaal te laten verlopen. Bekijk even deze 2 foto van een aantal nisai van 45-50 cm. Vanaf welke prijs zouden deze interessant zijn om te veilen ?

Wie zou zich wel inschrijven voor een veiling en vanaf welke prijs zou je goede vissen mogen beginnen te veilen ?

In Japan beginnen ze bij de tosai bij 25 000 yen (zeg maar ± 225 euro) en gaan met schijven van 5000 yen omhoog tot 100 000 yen en daarna per 10 000 yen. Als de prijs te hoog wordt dan worden de schijven nog hoger. Voor de nisai vertrekken ze vanaf 50 000 yen en gaan met schijven van 10 000 yen omhoog.

De hoogste prijs die ik persoonlijk ooit heb meegemaakt was 3 100 000 yen of omgerekend tegen de koers van nu een kleine 30 000 euro. De hoogste prijs waarvan ik weet heb is onlangs op de veiling in Januari uitgebracht, namelijk 5 250 000 yen voor een kohaku uit de mako bloedlijn. Dit komt neer op ongeveer een 50 000 euro.

Veilingen hier te lande zullen helaas een utopie blijven tenzij men een speciale formule vind die toch wel zou aanslaan. Goede vissen vanaf 10 euro/stuk zou misschien een optie zijn en dan hopen dat men tegen elkaar opbied, maar ja…dat zet ook geen aarde aan de dijk.

Meer afbeeldingen

Een veiling ? Waarom werkt dit niet ?: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml