Karashigoi, ja of neen ?

Karashigoi, ja of neen ?

Zou jij een karashigoi in je vijver willen, of zeg je liever neen, dat wil ik niet ?

Zelf vind ik 1 karashigoi zeer mooi in de vijver. Waarom weet ik niet, maar ik hou van karashigoi, en heb absoluut geen probleem met een doitsu karashigoi, ze hebben iets…

Het is net zoals een ginrin waar iedereen van zegt dat ze het niet graag hebben, ik wel hoor. Niet dat je vijver er van vol moet zitten, maar 1 mooie ginrin chagoi of ginrin kohaku vind ik geweldig.

De karashigoi hadden blijkbaar toch veel succes op de opensales, want die werden allemaal via Interkoi besteld, en nu ik ze hier zie, terecht. Het zijn geweldige beesten met veel animo en levensvreugde. Ze komen spelenderwijze naar je toe, en zelfs als je ze al eens hebt geschept om te controleren, vergeven ze je zonden, en komen opnieuw vol overgave naar je toezwemmen om te proberen een korreltje voer te pakken te krijgen.

Het zijn stevige en gezonde vissen, en toen men gisteren de eerste karashigoi al kwam ophalen, wat voor veel denk-en zoekwerk zorgde, heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om ze allemaal nog eens op te meten.

De gemiddelde groei na 4 weken was 4 cm, en dit na toch wel een stresserende reis dat toch een bepaalde tijd aan recuperatievermogen vergt. Het herkennen van de koi is een kwestie van elimineren. De grootste en de kleinste vielen al snel af, en enkele subtiele herkenningspuntjes zorgden voor de rest. Ik kan ze nu goed indelen en weet welke koi voor wie is. Dat is al een geruststelling, want in het begin zag ik het echt niet zitten.

Het lijken allemaal doitsu, zo fijn is de schubverdeling. De beurse plekken zichtbaar op de eerste foto’s van de opensales zijn in principe allemaal verdwenen en ik ben eens benieuwd welke grootte ze gaan halen op het einde van het jaar. Ik persoonnlijk schat ze in boven de 60 cm. Takigawa kweekt reeds lang karashigoi, en ik heb daar reeds behoorlijk grote exemplaren zien rondzwemmen. Zonde dat ik er geen voor mezelf gekocht heb van deze veiling.

De bijgeleverde cerificaten zijn bijzonder mooi, en geven toch die extra meerwaarde, een gevoel van vertrouwen. Ik heb er een paar filmpjes van gemaakt:

karashigoi-01

karashigoi-41cm

karashigoi-40cm

karashigoi-39cm

karashigoi-37-38cm

karashigoi

Ook heb ik er ook nog een paar foto's van een doitsu karashigoi toegevoegd, een koi die ik verleden jaar heb verkocht. Het was één van mijn lievelingskoi en ze is ondertussen 72 cm geworden. Wat een dijk van een karashigoi is dat geworden seg....

Workshop

Ook nog even melden dat ik zondag een workshop organiseer, en dit voor de eerste keer. Er zullen verschillende onderwerpen aan bod komen. Zoals gezegd is het de eerste keer, en we zullen zien wat we er van kunnen maken. Er komen in ieder geval 20 personen. Een uitgebreid verslag zal je maandag kunnen lezen. Volgende onderwerpen komen aan bod:

Aanvang 11 uur:

- ontvangst van de mensen en kleine kennismaking met Rini en Ben.

- Het netten van koi, waar op letten, welk koinet, en iedereen zelf netten.

- 12.30 tijd om te eten.

- koi behandelen in bowl. Omdraaien – waar op letten – kieuwen kijken.

- Enkele tosai bowlen in verschillende kwaliteiten en deze even bespreken met vraag en uitleg.

- Nadien een klein uurtje koffie drinken en vragen stellen aan Ben en Rini.

Meer afbeeldingen

Karashigoi, ja of neen ?: afbeelding 1
Karashigoi, ja of neen ?: afbeelding 2
Karashigoi, ja of neen ?: afbeelding 3
Karashigoi, ja of neen ?: afbeelding 4
Karashigoi, ja of neen ?: afbeelding 5

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml