En hoe maken onze tosai het ?

En hoe maken onze tosai het ?

Het was weer zover. Onze tocht in het ontdekken van evoluties was weer aan de orde, en de spanning is telkens te snijden. Dit geeft ook weer een reden om een lang nieuwsitem hierover te schrijven.

Het koude weer laat het echter niet toe om alle koi uit de vijver in een bowl te zetten, te fotograferen of te filmen. De afkoelingsfaktor is iets te hoog. Met een verschil van bijna 25-30 graden is het risico iets te groot volgens ons.

We houden het dan maar op een aantal koi op goed geluk te scheppen en te bekijken, terwijl de bowl of de meetbak in het warme water blijft staan, zodat dit niet te snel afkoelt. Dit is het resultaat.

De groei is zoals door ons voorspeld in orde, maar wat nog veel belangrijker is, met behoud van huidkwaliteit. Ik kan over de groeicurve eigenlijk niet te veel zeggen, wegens het topic op koivrienden dat ondertussen meer dan 10 000 keer bekeken werd, en meer dan 160 antwoorden heeft opgeleverd. Volgens mij het beste resultaat voor een topic in dit onderdeel, en dat maakt ons weer blij.

Ik heb enkele bekende koi gezien, en hiermee bedoel ik, koi die door mensen aangekocht werden. Je zal ze vermoedelijk zelf vinden in één van de filmpjes, maar het is natuurlijk leuk dat je ze zelf gaat zoeken. Laat het maar horen via de reacties, dat houdt het levend, en geef af en toe ook eens een reactie op koivrienden, dat hebben ze ook graag, en zo blijft het topic "hot"

Zij (de koivrienden) hebben trouwens een leuk initiatief opgezet met karashigoi van Takigawa die aangekocht werden om een goed doel te steunen. Voor iemand die graag een goedkope karashigoi koopt is dit een mooie gelegenheid. Het is voor mij wel duidelijk dat ik nu natuurlijk geen karashigoi meer ga aankopen dit jaar...

Hier een filmpje bij aankomst groeivijver. Zoals je ziet is het flink warm daar in het optrekje van onze koi. Altijd heerlijk om rustig binnen te komen en de koi voor het venster te zien showen.

Dit filmpje laat je enkele tosai zijn van zowel Momotaro als van Tanuguchi. Ik zie hier de sanke van Katia met het mooie atarashi sumi en de sanke van Serge. Ook geeft de sanke van Katia de indruk dat de maruten vlek zich zal afscheiden van het tweede patroon.

Atarashi sumi zijn diepe partijen sumi, ontwikkeld door Toshio Sakai en zijn broer Toshioki Sakai van de Yamamatsu koi farm. Wij hebben een vrij goede verstandhouding met Toshiaki Saki, zoon van Toshioki, die momenteel het bedrijf grotendeels runt.

Zij zijn ook de grondleggers van de Matsunosuke bloedlijn, en hebben jaren geleden, de basis gelegd voor de koi van Momotaro, die één van hun sanke aangekocht heeft. Zie deze stamboom die ik al regelmatig op de site heb gezet, en waar wij al vele aankopen hebben gedaan. Je ziet deze helemaal boven aan de top, links.

Van Yamamatsu komen er ook nog een aantal zeer hoogwaardige koi naar hier in het voorjaar. Deze hadden we als tosai gekocht, en zijn nu yonsai, en ± 70-75 cm. In april zijn deze in Arendonk te bewonderen. Vooral onze lievelings sanke, die nog 2 jaar daar blijft zitten, doet onze harten sneller kloppen. Met wat geluk zal deze 80-85 zijn als ze gosai is, en ja, dan komt ze naar hier...

In één van de volgende filmpje kan je een bijzonder mooie showa zien van Yamamatsu, waar ook sprake is van zeer diep en mooi atarashi sumi, ondanks het feit dat deze term minder bij showa wordt gebruikt.

De Sanke van Katia en de Sanke van Serge even apart in de meetbak, maar over de grootte kunnen we helaas niets zeggen. Wij weten het wel, hahahahahaha....

Dit filmpje laat je enkele kohaku van Taniguchi zien, waar ik een zwak voor heb, vooral deze met de bol op de zijkant van het hoofd, dat blijfbaar ook los komt. Zeer goede huidkwaliteit, en vooral het hi dat sterk is en goed de groei volgt.

De showa met het atarashi sumi kan je hier bewonderen. Het blijft een uitzonderlijk mooie koi om te zien. Het zou een vrouwjte moeten zijn, ondanks het feit dat de kleurenfantasie en de bouw meer bij een mannetje aanleunt, maar als we ze omdraaien, blijft het toch een vrouwtje voor ons. Ze is gekocht als vrouwtje, dus laat ons dat maar voor juist aannemen. Dit sumi en ook het hi en shiroji is van zodanig hoge kwaliteit dat je ogen er pijn van doen.

Het enige dat we hopen is dat ze groot genoeg kan worden. Het moet geen reus van 80-85 cm zijn, dat is niet nodig, maar als ze nu eens de 70-75 cm zou kunnen aantikken met een goede body, dan nog is ze een juweel in je vijver. Hou deze goed in de gaten, want het is een hartediefje. Wie deze ooit aankoopt zal nooit spijt krijgen, en misschien wel geschikt voor de show in Appeltern. Een goede kans om de eerste plaats te pakken te nemen.

Op deze film staat ook een nisai kohaku van Taniguchi. Deze komt uit de selectie van november 2010. Bekijk dit filmpje bij aankoop. Hier was deze Taniguchi ongeveer 19 cm, en nu tikt hij 53 cm aan. Maar let vooral op de huidkwaliteit en het hi dat getuigt van grote klasse.

De kohaku van Momotaro die Ben hier even laat zien, werd door ons gesext als mogelijk vrouwtje. Even vlug bekijken want ze zijn superactief, en het is moeilijk om deze duiveltjes vast te houden.

In dit filmpje zie je misschien je kohaku rondzwemmen. Ik denk dat je duidelijk de positieve ontwikkeling ziet van al deze tosai. De volgende 2 maanden zullen belangrijk worden. Wij hebben er alle vertrouwen in.

Je ziet hier 1 kuubje water met alle koi samen, en je kan dus zeker niet spreken van overbezetting. Zo hebben ze nog 40 extra kuub ter beschikking, en kan je niet spreken van haringen in een ton denk ik. Wat je ziet zijn gelukkige koi die zich hun behandeling laten welgevallen.

Ondertussen is dit ons derde jaar dat we met de groeivijver spelen. Hier speelt ervaring en kennis van je "eigen mudpondje" zeker mee. Dit is een onmisbaar gegeven in de begeleiding van je koi. Persoonlijk vinden wij dat je tosai in de buitenlucht moet kunnen laten opgroeien met veel algen en plankton.

De zon is een must, alsook de temperatuur van minimum 26°, en dan liefst enkel van tosai naar nisai, dan zijn de resultaten het mooist. De kwaliteit van het teri? de glans, en de lust van leven is hier optimaal, dat is tenminste onze bescheiden filosofie.

De laatste 2 foto's zijn nog van de natuurvijver, waar we toevallig onze Yamatoya kohaku zagen "rondzweven", want echt zwemmen doen ze niet in een koude vijver. Het was plezierig om te zien dat ze het goed heeft gedaan, want ondanks het feit dat ze klein lijkt in deze enorme waterpartij, is ze volgens ons boven de 70 cm. Leo zal deze nog wel kennen, want het is de zuster van....

De eendjes hebben ondertussen hun weg ook gevonden naar dit paradijs van Eden.

Meer afbeeldingen

En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 1
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 2
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 3
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 4
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 5
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 6
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 7
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 8
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 9
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 10
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 11
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 12
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 13
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 14
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 15
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 16
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 17
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 18
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 19
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 20
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 21
En hoe maken onze tosai het ?: afbeelding 22

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240