En plots kwamen ze weer tot leven

En plots kwamen ze weer tot leven

Lang hebben ze op de bodem van de vijver gelegen.

Ongemakkelijk zelfs, zoals ik het zelf niet graag zie, op de zijkant, zodat het precies lijkt of ze dood zijn. Iedere dag ging ik kijken of alles in orde was, en zo zag je dat ze regelmatig van plaats verwisseld waren. Dat was telkens een geruststelling, maar toch blijft er een ongemakkelijk gevoel over.

Dat ze zich toch regelmatig verplaatsten was een teken dat het goed was, maar oh zo vervelend om naar te kijken. Het ergste is dat je ze niet mag storen, want dan onderbreek je hun winterslaapcyclus. Maar gisteren kwamen ze plots tot leven en vulde de vijver zich met wit rode lichaampjes die slaperig hun zwemkunsten weer vertoonden. Kijk zelf maar hoe ze tot leven kwamen...

Een koi is nu éénmaal koudbloedig, en het metabolisme is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Het betekent niets anders dan dat het zelf geen lichaamswarmte kan produceren.

Er is een directe relatie tussen temperatuur en metabolisme. Metabolisme wordt ook wel "stofwisseling" genoemd (vanuit het Grieks" "metabolosmos" = verandering of omzetting") en is het geheel aan biochemische processen die plaatsvindt in cellen en organismen. De stofwisseling heeft onder andere de volgende functies:

de aanmaak van reservestoffen - de opname van stoffen - het vrijmaken van energie uit onder andere opgenomen stoffen - het gebruik van bouwstoffen en energie als bron voor alle processen - het verwerken van afvalstoffen-een bepaald teveel aan opbouwstoffen elimineren.

Feitelijk betekent dit dat de koi, als koudbloedig dier, afhankelijk is van zijn omgevingstemperatuur zodat deze de aangeboden voedingsstoffen optimaal kan benutten. Als we geen rekening houden met de omgevingstemperatuur, is het ook mogelijk dat we een teveel aan voedingsstoffen aanbieden die de koi onmogelijk kan opnemen.

Daarom dat er ook seizoens gebonden voedsel voor de koi voorhanden is. Als we een teveel aan voedingsstoffen toedienen, die dan niet kunnen opgenomen worden door de koi, onderandere door koudere temperaturen, leidt dit tot een verslechterde waterkwaliteit, met alle gevolgen vandien.

Dit jaar kwam de koude vrij vroeg en nogal dramatisch snel voor de vissen. Het probleem dat zich nu stelt is dat het voorlopig weer even beter weer is, maar dat het nadien weer serieus kan vriezen. We spreken dan van kwakkelwinters, waarbij de koi telkens over moeten stappen naar een slaapmodus, en dat bevordert niet de overwinteringscyclus.

Ik heb nog 2 vijvers die niet verwarmd zijn, en het is ieder jaar weer afwachten om te zien welke vijver zich het beste gedraagt, want onderling is er tussen de koude vijvers ook een groot verschil in het gedrag van de vissen.

Het gaf me in ieder geval weer een goed gevoel om de kleuren weer in het water te zien en een hele geruststelling dat alles weer in orde was. Ik heb ze onmiddellijk getracteerd op 5 liter melkzuurbacteriën, die ze rechtstreeks of onrechtstreeks ook opnemen zonder dat het schadelijk is voor de gezondheid.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137