Even ter herinnering

Even ter herinnering

Na de heroische All Japan Koi Show die zijn weerga niet kent in de wereld, met prachtige winnaars en helaas wat verliezende partijen, toch nog even je aandacht op de veiling van woensdag.

Er werd voor zover ik weet weinig aandacht aan geschonken en ik weet niet of de veiling voldoende impact heeft. Het is pas het 2de jaar dat deze veiling gehouden wordt, en dan is het wat onvoorspelbaar.

Voor zover mijn informatie reikt, heeft Takahiro Iitsuka, beter bekend als Matsue zich min of meer achter deze veiling geplaatst om deze mee te organiseren. De Matsue koifarm is vooral bekend door hun Iitsuka Sensuke bloodline waar ze formidabele kohaku uit kweken. (zij namen 50% over van de kweekdieren van de toenmalige Sensuke Koifarm)

Ze kweken voornamelijk Kohaku uit de bloedlijn van Niigata Sensuke.. Dit jaar heben de oyakoi "HARUKA / LENTEBLOEM" en "HIMAWARI / ZONNEBLOEM" het prima gedaan volgens hun informatie.

Tussen haakjes Himawari, is al sinds 2006 ouderdier en komt van Sakai Fish, waar ze uit de Yamato-bloedlijn is gekweekt, een gerenommeerde bloedlijn van Sakai FF.

Ik heb er al een artikel over geschreven een aantal dagen geleden, maar weinig reactie op gekregen wat me eigenlijk verbaasd.

Dit neemt niet weg dat ik zelf bijzonder gecharmeerd ben van deze kohaku en er sowieso een aantal biedingen op heb lopen, ondanks het matige enthousiasme.

Nu moet ik het niet onder stoelen of banken steken, maar ik heb altijd een haat/liefde verhouding gehad met de Matsue koifarm. Ik kan dit niet goed uitleggen, maar gewoonlijk is een eerste kennismaking voor mij dikwijls een reden om deze ergens in mijn beperkte hersenmassa een plaats te geven.

Voor Matsue heb ik dat altijd in een onzijdig laadje geplaatst omdat ik dikwijls mijn gevoelen over koi bij hem niet kwijt kon, ondanks het feit dat ik geweldige koi van hem heb aangekocht. Het is een soort buikgevoel, maar dat kan soms volledig fout zijn.

Koi die ik me herinner zijn vooral Pipa, waarvan ik hier nog een filmpje van kan laten zien uit 2011. Voorheen in handen van de GC eigenaars in Arcen 2016, daarna verhuisd naar Urk. Het laatste nieuws dit ik van Pipa kreeg uit Urk was november 2015, ze was toen 80 cm gemeten. Of ze nu nog leeft is me niet bekend.

Tussendoor zijn er meerdere Matsue koi aangekocht, maar telkens sporadisch. De laatste aankoop dateert wel van dit jaar van een koi die wel eens hoge bomen zou moeten scheren namelijk kohaku 1711018, waarvan de kwaliteit fenomenaal is, en die tot einde jaar in Japan zal verblijven.

Dit zijn koi waar ik een speciaal buikgevoel bij heb en zelfs als je niet van het inazuma-achtige patroon houdt, dan kan je niet voorbij de aantoonbare kwaliteit van de koi....

Ik herinner me ook nog het eerste jaar dat ik een opendeurdag organiseerde, dat moet 2007 geweest zijn, toen had ik ook een groot aantal Matsue kohaku in de aanbieding, en misschien leven er hier of daar nog wel een aantal van.

Nu heb ik op speciaal verzoek toch een filmpje aangevraagd van de koi die op de veiling zullen aangeboden worden, en dat werd prompt geleverd.

Nu kan je op een filmpje zoals dit weinig zien natuurlijk, maar het gaat vooral over de uitstraling en de manier van zwemmen dat ik wil zien.

Wat je ziet zijn serieuze nisai die nog een seizoen in de mudpond zullen verblijven, en ik voel een enorme aantrekkingskracht voor deze koi. Ik kan dat niet uitleggen...denk maar dat het een 6de zintuig is, waardoor ik in staat ben om goede koi aan te voelen, en de trillingen zijn heel frequent. Als je dan nog bedenkt dat dit koi zijn die na het seizoen 65-70 cm kunnen zijn....

Ik kan het niet laten om er niet op te gaan bieden, maar blijf wat voorzichtig met mijn biedingen vermits ik weinig enthousiasme ruik, en dat is gevaarlijk.

Laat ik het zo stellen dat wat je op de foto op de beginpagina ziet, de koi is de we verlangen, dan zijn dit de koi die je kunt aankopen. Als ik tegen morgenavond nog iets meer interesse en gevoel krijg, dan wil ik best mijn biedingen nog verhogen.

Ik hoop nochtans dat ik er een 5-tal te pakken krijg, en als ik er geen enkele te pakken krijg, dan zou ik dat bijzonder erg vinden. Ik heb enkele biedingen binnengekregen van klanten, maar helaas gaan die niet voldoen om dergelijke koi op de kop te kunnen tikken.

Het blijft toch de subtop in Japan, en naast de toppers blijven deze ook nog serieuze prijzen produceren. Het blijft een kwestie van bod en aanbod…

Woensdag zal je het weten, stay tuned

Meer afbeeldingen

Even ter herinnering: afbeelding 1
Even ter herinnering: afbeelding 2
Even ter herinnering: afbeelding 3

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur
Zondag: op afspraak

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SM-V20-12196

Shiro Muji SM-V20-12196
Verkocht