Groei tijdens eerste levensjaren

Groei tijdens eerste levensjaren

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld of de koi die in hun eerste levensjaren niet voldoende groei ontwikkelen door minder goede omstandigheden dit nog inhalen op latere leeftijd.

Vrijwel alle wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn naar de groei van karper, zijn gedaan op basis van gewichtstoename en niet op lengte van de karper. Dat heeft te maken met het feit dat karper van oudsher gekweekt werd voor de consumptie.

Uit al deze studies blijkt wel één ding zonneklaar: een karper groeit het hardst in zijn eerste drie levensjaren. Daarna neemt de jaarlijkse groeipotentie substantieel af.

De (beperktere) studies die zijn gedaan op lengte (bron Kennisdocument Klein Breteler & De Laak 2003) geven aan dat een vierjarige karper gemiddeld tweemaal zoveel tijd nodig heeft (bij nagenoeg identieke omstandigheden en hetzelfde karperras) om dezelfde lengte groei te bereiken dan eenjarige karper.

Voorbeeld uit het onderzoek: vierjarige karpers hadden 3 groeijaren nodig om 20 cm te groeien; karpertjes van een zomer oud deden daar maar 1,5 jaar over.

De potentiele groei van tosai is gemiddeld dus twee keer zo hoog als die van yonsai.Vanaf het vierde levensjaar vertraagt de groei van mannelijke karper met ca. 6% tov vrouwelijke karper.

Vanaf het vierde levensjaar vertraagt de groei van karper (ongeacht geslacht) met 50 %. Hieruit kun je de conclusie trekken dat wat een koi mist in zijn eerste drie levensjaren, hij tekort schiet op latere leeftijd.

Echter hier zijn we er nog niet mee.

Van belang is ook hoe lang een koi blijft doorgroeien. Dit hangt zeer af van de bloedlijnen. Sommige koi stoppen op 8 jaar en andere groeien door tot op 15 jaar. In de laatste situatie kunnen koi het verlies van de eerste jaren weer goed maken, gewoon omdat ze langer doorgroeien.

Overigens geven onderzoeken (Probst 1956) aan dat karpertjes die in hun eerste jaren door koude temperaturen, beperkte leefomgeving en een matig voedselaanbod, in groei zijn achtergebleven, toch in staat zijn een groeispurt te maken nadat ze overgebracht waren in water met een hogere temperatuur en riant voedselaanbod. Twijfelachtig is echter of ze daarmee hun groeiachterstand volledig kunnen compenseren.

Als ik het zo doorlees is hier toch geen duidelijk antwoord op te geven, omdat meerdere faktoren een rol spelen. Men zou kunnen leren over bestaande ervaringen door koiliefhebbers die misschien bepaalde onverwachte ontwikkelingen qua groei hebben meegemaakt.

Persoonlijk begrijp ik het ook nog altijd niet. Het gebeurd soms dat een koi tot 2 jaar in een vijver rondzwemt, geen bodymassa en lengte toeneemt, en dan plots een groeischeut krijgt dat het opvalt en je versteld staat van de groei.

Daarnaast schat je een koi in naar grootte en ben je zeker dat ze zal groeien, en ze blijft gewoon weigeren om te groeien. Dus ja, het is geen exacte wetenschap. Om in onze streken echter koi naar jumbo afmetingen te laten doorgroeien, is toch kennis en ervaring nodig, waarover maar heel weinig mensen beschikken.

Wat ik wel kan beamen is dat bij ons dealers, het bijna onmogelijk is om de koi naar een hoger, lees jumbo niveau te laten evolueren. De omstandigheden spreken niet in het voordeel. Wel door de koi niet meer te storen, rust, constante temperatuur, voldoende natuurlijke producten en verstandig voedsel te geven kan ik goede resultaten voorleggen. 

Daarom dat ik nu ook 4 verschillende opgroeifaciliteiten heb waar de koi "zoveel mogelijk" aan deze voorwaarden voldoen. 

Nu wil ik tenslotte nog even mijn persoonlijke mening toevoegen aan dit verhaal. Size matters, maar overdreven size vind ik zelf ontoereikend om mooi te zijn. Indrukwekkend is het wel, maar mijn persoonlijke smaak gaat wel uit naar koi van ± 85 tot ± 95 cm. Groter hoeft voor mij echt niet. 

Ik herinner me nog dat ik eens op een belangrijke show was in het Noorden, waar alle groten uit de koiwereld vertegenwoordigt waren. Daisuke was aanwezig met enkele koi waaronder de befaamde yondan sanke die Mako genoemd werd. 

Hij had enkele koi bij van over de meter, ik ben de namen vergeten, en ik geloof dat Ben er ook bij was. Ik was niet echt onder de indruk van die logge beesten....nogmaals, dat is een persoonlijke mening.

 

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

5 reacties

Patrick D M

Dat een koi maar groeit tot de leeftijd van 15 jaar, dat kan ik weerleggen, ik heb nog een koi (chagoi) gehad die tussen zijn 15de en 23ste levensjaar nog 5 cm was gegroeid, wat ik wel kan bevestigen is, dat er soms onregelmatige groeicurven zijn, waar ik geen zinnige uitleg voor heb. Hieronder een curve van een 25 jarige aangekocht  1996 Shiro Bekko    F    9-06-96    38    49    55    62    65    69    73    74    75    75    77    77    80    80    80    81    82    82    83    83    84    84    85

interkoi

Interessante informatie Patrick. Over het algemeen heb ik het altijd wel over gosanke. Chagoi en andere zijn meer makkelijke groeiers zeg maar. Een filmverslag van de verschillende jaren bij de meting zou geweldig interessant zijn, of een foto bij aankoop en een foto/filmpje zoals ze nu is. Altijd de moeite om te tonen. De meeste koi worden momenteel helaas geen 25 jaar meer !

Wim DW

@interkoi wat is de reden dat koi nu geen 25 jaar meer worden ? je zou nu juist denken dat er meer wetenschap is en dus een koi beter kunnen begeleiden


Wim DW

wel leuk om te lezen, bedankt voor de info


Peterken

Hi, Ik vind dit artikel echt de moeite Luc! Ik kan ook beamen dat het goed is dat een koi blijft doorgroeien. Ik ben ook van mening als je een koi hebt van rond de 65 - 75 cm dat het al een mooi en groot beestje kan zijn. Het patroon is ook belangrijk voor mij. Kleine koi vind ik ook leuk. Lekker levendig en speels!  Mooi om ze te zien opgroeien en als dat zo is dan ben je trots dat je het zelf ook kunt doen. Zo mag je nog meer artikels plaatsen over de koi, daar kun je echt van leren!


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: open van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2008001

ginrin ogon 2008001
Koi Evolutie

1411052

Koi in Japan VERKOCHT 1411052