Herinner je je deze nog ?

Herinner je je deze nog ?

Vorig jaar oktober 2010, de selectie van 13 koi als proef ? Wat is daarvan geworden ?

Ondertussen heb ik al foto’s binnengekregen van deze tosai. Ik weet nog hoe moeilijk het was om een aantal koi te kiezen van deze size en van een kweker die we niet echt kenden.

Ter info: deze zijn geen koi uit het peperdure assortiment, maar gewone degelijke tosai met een goed verwachtingspatroon. Vergelijk ze dus ook op die manier, en zet ze niet naast de peperdure tosai die op veilingen voor gigantische bedragen weggaan. Enige eerlijkheid is hierin geboden.

We willen in ieder geval toch meer kennis maken met deze vriendelijke kweker, want hij bekoort ons uitermate. Om even op een rijtje te zetten wat we toen afgesproken hadden: we zouden een aantal koi selecteren uit een paar 100 tosai. Ze waren nog maar enkele maanden oud, en rond de 18-20 cm. De kweker zou ze gedurende de winter op een constante temperatuur houden en volgens een bepaald voedingsproces opkweken naar jumbo tosai.

Is hem dit gelukt ?

We hebben gisteren de foto’s binnengekregen, de filmpjes volgen vermoedelijk later. Om even de technische omschrijving te bepalen van jumbo tosai, dan moeten ze op hun 8-9 maanden tussen de 28-35 cm zijn. We praten hier niet over de genetische bepaling dat ze af moeten stammen van jumbo ouders, want dit is in principe evident.

Deze koi hebben gedurende de 4 maanden binnen gezeten en missen dus gedurende de winter het zo belangrijke algensoepje. Dit kan je ook zien aan de koi. De groei is vrij fors geweest, en het hi is iets of wat fletser geworden. Op foto kan je uiteraard weinig beoordelen, maar het gaat het hier toch vooral over de groei en over de patronen. Je ziet toch enkele interessante ontwikkelingen in de patronen. Bij sommige verdwijnen hi patronen, bij andere schuiven de vlakken netjes uit elkaar, bij sommigen gebeurd er gewoon niets. Mooi om alles eens rustig te bekijken en te vergelijken.

De gemiddelde groei zou ik op gemiddeld 11 cm schatten op 4 maanden, wat neerkomt op 2,25 cm per maand. Vermits ze pas in april naar hier komen, zullen ze zeker rond de 35-36 cm zijn bij aankomst. Helaas ontwikkelen er zich ook negatieve dingen. De sanke bijvoorbeeld, die een enorme groei heeft gemaakt, naar maar liefst 36 cm, heeft een openstaande kieuwplaat. Dit is niets abnormaals, en komt veel voor bij jonge koi. Het was echter niet te zien bij de selectie, maar het zijn risico’s die je toch voor jezelf moet incalculeren. Wordt deze koi vervangen ? Op dit moment heb ik er nog geen idee van, maar zijn standpunt bepaald ook weer de waarde van de kweker. Dit moeten we in dit stadium nog onderzoeken, want de relatie moet nog opgebouwd worden.

Ik heb de foto’s van de koi naast elkaar geplaatst, dus eerst de koi bij selectie met vlak daarna de koi zoals hij nu is. De mensen die een koi uit de 13 selectie gekocht hebben, mogen nu nog beslissen of ze de koi een extra mudpond geven of niet.

Wat zijn jullie bevindingen na het analyseren van deze tosai ontwikkeling ?

Meer afbeeldingen

Herinner je je deze nog ?: afbeelding 1
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 2
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 3
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 4
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 5
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 6
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 7
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 8
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 9
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 10
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 11
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 12
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 13
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 14
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 15
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 16
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 17
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 18
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 19
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 20
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 21
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 22
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 23
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 24
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 25
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 26
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 27
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 28
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 29
Herinner je je deze nog ?: afbeelding 30

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml