Het resultaat van de poetsfurieweek

Het resultaat van de poetsfurieweek

Het is mooi om nieuwe woorden te maken.

Poetsfurieweek komt er toevallig zo maar uitgerold, maar ik denk niet dat het een bestaand woord is. Klinkt anders wel goed, en geeft precies weer wat er deze week is gebeurd.

We hebben gisteren even getest wat het resultaat was van de aanpassing van de bakki showers. Ik weet dat er meerdere bakki showers door andere mensen zijn geplaatst, en bijkomende info is altijd nuttig om te weten.

Hoe kan je echter een test doen die weergeeft wat het resultaat is. Meet het fosfaatgehalte van het water dat via de schuimmatten is verwijderd suggereerde Ben. Zo gezegd, zo gedaan. Om even te demonstreren hoe het werkt, hebben we een filmpje gemaakt, zodat je kan zien hoe het in zijn werk gaat.

Om even te resumeren: de onderste bakki werd leeggelaten en voorzien van een afvoer. Tevens werd er een kleine helling gemaakt naar de afvoer om makkelijker het water naar een zijde te voeren. De lege bakki werd voorzien van een fijne schuimmat van 5 cm. Hieronder komt later nog een matalamat te liggen, zodat het water makkelijker kan afgevoerd worden tijdens de dagelijkse reiniging. Deze ligt er op dit ogenblik nog niet in.

De bedoeling is duidelijk. Het fijne zweefvuil zal in de schuimmatten komen te zitten en tevens werken als een voorfilter. Het systeem werd pas enkele dagen geleden in werking gesteld, en dit is in principe de eerste test. De reiniging van de matten gebeurd vrij eenvoudig en kost weinig arbeid. Dit dient slechts 1 keer per week gedaan te worden. Je neemt wat vijverwater in een blauwe bowl, spoelt de matten enkele keren goed, wringt hem uit en je kan ze terugleggen.

Ik heb water uit de vijver genomen, en water uit de blauwe bowl waar de matten gespoeld werden. Het verschil is misschien niet duidelijk op de foto te zien, maar het is wel degelijk zichtbaar. Links de glazen beker met het vijverwater, rechts het vervuilde water. Links heb ik 0,25 mg/l fosfaat, rechts 1 mg/l. fosfaat. Met andere woorden wordt de voeding van de algen weggenomen, het vuil verwijderd en de vijver zou binnen enkele weken perfect moeten zijn.

Even ter vervollediging. Mijn vijvers zijn altijd goed, maar de grote eerste vijver heeft steeds last gehad van draadalgen die halstarrig bleven groeien. Dit is een van de redenen dat we hierop proberen in te spelen en deze proberen te “herstructureren” en dit met zo weinig mogelijk kosten te maken.

Ik kan je één ding wel zeggen. De vijver heeft op dit ogenblik een complete metamorfose ondergaan, en je ziet het water veranderen. Het fijne vuil wordt eruit gehaald, en je kan nu terug op de bodem van de vijver zien. De algen trekken zich langzaam terug. Ik ga nog even wachten om hiervan foto’s te maken, want het resultaat is niet voldoende zichtbaar op dit ogenblik. Wat mij het meeste bevalt, is het feit dat de vissen zich helemaal anders gedragen. Ze zwemmen zichtbaar ontspannen, met de vinnen ver open en het geeft je een gelukzalig gevoel. Het geeft ook een fijn gevoel dat je inspanningen van de voorgaande dagen zichtbaar beloond worden.

Alle systemen zullen nu op dezelde wijze worden aangepast, en tevens worden er nog enkele wijzigingen in de sturen van de vortexen aangepast, maar wel conform de hierboven omschreven maatregelen. Ik ben er zeker van dat er een positieve werking is op de koi, en ik denk dat ik toch mag zeggen dat mijn installaties gerust mogen gezien worden, en dat er geld nog moeite gespaard is voor de opvang van de koi.

Even terugkomende op de zaterdag, was er niet zoveel volk, maar wel heel plezierig volk met enkele mensen die nog niet bij Interkoi geweest zijn, maar die ons kennen via de website. Ze kwamen van verre, en we hebben er dan ook de nodige tijd voor uitgetrokken.

Alex en zoon hadden 2 uur gereden om enkele veelbelovende koi te zien. Het plezierige aan Alex was in mijn ogen, dat hij nog maar 1,5 jaar in de koihobby zat, maar een zeer goed oog had voor detail, en de koi reeds naar waarde kon schatten. Hij verdiende mijn respect, wat eveneens achteraf door Ben werd bevestigt. Zijn zoon was echter de spotter op de site volgens de woorden van zijn vader. Hij had er dan ook 2 prachtige tosai uitgezocht, die sowieso naar de groeivijver zullen gaan.

Tegelijkertijd hebben we nog wat kleppers besproken. Het kijken alleen was al een ervaring op zich. De kwaliteit waar ik naartoe wil word hier dankbaar getoond, maar of het mogelijk is om dit op constante basis in Arendonk te krijgen is nog maar de vraag. Wij hopen het in ieder geval wel.

Meer afbeeldingen

Het resultaat van de poetsfurieweek: afbeelding 1
Het resultaat van de poetsfurieweek: afbeelding 2
Het resultaat van de poetsfurieweek: afbeelding 3
Het resultaat van de poetsfurieweek: afbeelding 4
Het resultaat van de poetsfurieweek: afbeelding 5
Het resultaat van de poetsfurieweek: afbeelding 6

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Koi in Japan VERKOCHT SA-V18-10240