Het was kohaku dag

Het was kohaku dag

Door de één of andere reden zie ik nu dat ik alleen kohaku gebowld en bekeken heb. Is dat erg ? Nee hoor helemaal niet, want zoals het spreekwoord zegt: Alles begint met een kohaku en alles eindigt met een kohaku.

Ik heb het gedurende de jaren al meegemaakt als beginnende koikichi aankopen beginnen te doen. Heb je dit niet, heb je dat niet, ze willen van alle soorten toch wel een koi. Een hoogst normaal gedrag van de meesten. Hebben ze echter alles een beetje in hun vijver gezet, dan zien ze pas in de koibeleving dat het een kakafonie is geworden. 

De meesten schakelen dan een stapje terug en gaan over naar een samenstelling van gosanke met hier en daar een geel of wit verschijnsel om de boel te accentueren. Ik blijf pertinent bij gosanke, en de rest moet al goed zijn, wil ik een andere soort aankopen, maar....ieder zijn ding !

Het was wat wij noemen een "platte" zaterdag. Veel interesse was er niet, dus houden wij onszelf maar bezig, en daar hebben we geen problemen mee. Louis had wel een kohaku in het oog van de Momotaro collectie. Deze was vorige week al vastgelegd, maar hij kon door omstandigheden niet langskomen.

Persoonlijk dacht ik dat het inazuma patroon één van de meest gegeerde patronen zou zijn, maar toch is deze tussen de mazen van het net geglipt en niet verkocht tot onze grote verbazing, maar wel tot veel plezier van Louis, want hij had er zijn zinnen op gezet. 

De keuze was snel gemaakt: "pak hem maar in".... zelf had hij zijn vijver op temperatuur, dus een seizoen in onze groeiafdeling was niet nodig en de kohaku vertrok naar huis. Hopelijk kunnen we hem opvolgen, want hij heeft alles in huis om furore te maken.

Eén van de laatste kohaku van Matsue uit de Narita reeks werd ook aan de man gebracht. Rudi had gebruik gemaakt van de nieuwe prijzen, en onmiddellijk toegehapt. Langs één kant ben ik blij, langs de andere kant is het telkens wat zuchten, want goede koi aan deze prijzen verkopen is niet altijd wat ik wil, maar is onderdeel van het jaarlijks ritueel. Ik haat het !

Daar gaan we echter niet te lang over treuren, wat gedaan moet worden wordt gedaan ! Het is wel tijd om nog eens extra naar de koi te kijken en foutieve beslissingen recht te zetten. Ik had al enkele koi uit de minder dure vijver genomen en apart gezet om te verbeteren en er meer tijd in te steken, maar er was nog één kohaku die het niet verdiende om daar ook in rond te zwemmen.

Deze kohaku kroop door het oog van de naald, want iedereen heeft zijn kans gehad om haar aan een menselijke prijs aan te kopen. Het gebeurde echter niet, de vermoedelijke reden ken ik, maar ik ga het niet herhalen.

We gaan extra moeite doen om van deze sandan kohaku een prijsbeest te maken, let maar op, dat kunnen wij ! Even meten en 52 cm is genoteerd. Nu moet ze nog 2 jaar worden, dus ligt er nog een hele toekomst voor haar. Vermits er ook één plaats vrij kwam in de opgroei, besloten wij om ze ook te verhuizen naar de opgroei. 

De kohaku KO-V18-1144 bij aankoop november 2018

Misschien interessant om te weten hoe wij dit doen, en misschien ook interessant om te luisteren hoe wij een koi overzetten. Ik heb er een gecombineerd filmpje van gemaakt. Het neemt wel wat tijd in beslag, maar het is een voorzorgsmaatregel die toch zijn vruchten afwerpt. Kijk en luister naar het filmpje. Eigenlijk zou iedereen dit moeten doen als ze koi overzetten, dus het is een gouden raad !

Om de dag toch nuttig te kunnen afsluiten besloten we om nog enkele bowls te bekijken. Toeval of niet, ik wou nog enkele kohaku bowlen die we aangekocht hadden als tosai en waarvan wij denken dat ze hun verkoopbedrag meer dan waard zijn. Het zijn stuk voor stuk kleppers, ondanks de grote verschillen. 

Ze zijn allen even oud maar bekijk de verschillen in bloedlijnen, van ferrari rood tot zacht rood, van breed geschouderd tot kort geknipt, een variatie die duidelijk zichtbaar is. Persoonlijke voorkeuren zijn hier zeker van kracht, en het is eigenlijk mooi om de evoluties te zien. Ik zet ze hieronder dan toch even op een rijtje, zodat je kan begrijpen.

Kohaku KO-V18-1129 bij aankoop, november 2018

Kohaku KO-V18-4341 bij aankoop, april 2018

Kohaku KO-V18-4447 bij aankoop, april 2019

Mooi vergelijkingsmateriaal en je mag blij zijn dat je uiteindelijk deze resultaten behaald. Het blijven kanjers, maar je wil niet weten hoeveel risico er verbonden is bij de aankoop van dit materiaal. Het is echter geven en nemen, soms win je, soms verlies je...helaas moet je dikwijls slikken !

Een 2de bowl werd even bekeken. 2 Kohaku van Matsue die ik als vervangende koi had gekregen voor een koi die overleden was. Een mannelijke en een vrouwelijke kohaku. De breedgeschouderde heeft wat aandacht nodig. Een in het oog springende shimi is een ramp voor de verkoop, daar moeten we iets aan doen !

Op het einde van de middag kwam er verrassend bezoek...een mythe van vroeger. Zelf was de naam mij bekend,  maar eigenlijk ben ik begonnen toen hij gestopt was met koihouden en shows te doen. Toch heeft zijn naam nog een klinkende betekenis, namelijk Jan Marijnissen, een icoon in de koiwereld.

Zelf had ik hem nog nooit ontmoet, maar ik wist waar  hij voor staat, en voor velen zal hij zeker geen onbekende zijn. Al gauw moest ik hem meedelen dat ik geen koi meer had die bij zijn status pasten, want die zijn allemaal verdwenen, buiten een paar die binnen nog zaten te wachten totdat ze naar hun nieuwe thuis kunnen vertrekken.

We hebben ze niet gebowld, maar wel even naar boven gehaald en toen Jan deze koi zag wist hij waar de klepel hing. De sanke van Sakai , de kohaku van Momotaro en nog een sanke van Momotaro waren in een oogopslag voldoende om te weten waar we over praten. (filmpjes zijn van vorige week)

Zo zie je maar, de geschiedenis herhaalt zich, voor mij eigenlijk een nobele onbekende met een mytische bijklank die wellicht nog door velen herinnert wordt. Ik heb beloofd dat ik probeer dit soort koi op het einde van dit jaar nog naar Arendonk te halen. Of het me lukt is een andere zaak ! Het was toch een eer om kennis te maken !

 

Meer afbeeldingen

Het was kohaku dag: afbeelding 1
Het was kohaku dag: afbeelding 2
Het was kohaku dag: afbeelding 3
Het was kohaku dag: afbeelding 4
Het was kohaku dag: afbeelding 5
Het was kohaku dag: afbeelding 6

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

2 reacties

Johan D

De mooie matsue kohaku ook een vijver gevonden , proficiat Rudi Klopt het nu dat die tosai kohaku 2 cm gegroeid is tegen vorige week ? Of moet Ben minder hard duwen van de patron ?

interkoi

Ben lieft niet, alleen ikke Johan...


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: open van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2008001

ginrin ogon 2008001
Koi Evolutie

1411052

Koi in Japan VERKOCHT 1411052