Ik heb veel te vertellen

Ik heb veel te vertellen

Ik moet zeggen dat het een memorabele zaterdag was. Niet alleen werd er veel gelachen, er werden ook machtige koi bekeken.

Ik weet ook niet of ik alles in één verhaal moet vertellen, want er is zoveel informatie te geven dat het zonde is om dit in één nieuwsitem ter vermelden.

Ik wist wat er moest gebeuren, het was een heleboel en ik had al veel klaargemaakt en commanderen kan ik als de beste. Laten we het vandaag houden over de 9 koi die ik zelf eigenlijk nog nooit gezien had, en die Daisuke en Olav voor mij geselecteerd hadden.

Deze waren vlak voor mijn vertrek naar Japan binnengekomen, wat ik niet zo plezierig vond, maar Ben heeft er zich tijdens mijn reis over ontfermt, waardoor ik me geen zorgen hoefde te maken.

Ik zal er zelf niet teveel over vertellen, maar laat de mensen die erbij waren zelf aan het woord. Het enige belangrijke is, dat de koi laat geboren werden, namelijk in augustus, wat een rol speelt in de oh zo belangrijke grootte van koi. Dit nadeel zal gegarandeerd in de loop van de tijd zonder problemen ingehaald worden.

Wat ik wel belangrijk vind om te vermelden, en dit moet je goed in je opslaan, is het feit dat de sanke uit deze 9-serie geen uitgesproken sterk sumi hebben. Dit moet ik toch even ondersteunen voor de niet kenners of de non believers.

Als sanke op deze leeftijd het sumi al goed ontwikkeld hebben, is dat uiteraard een meerwaarde. Het probleem is dan dat ze gewoon niet te betalen zijn, omdat iedereen er op aast, en dat ze vermoedelijk in de veilingverkoop terechtkomen.

Het is de kunst om deze nu te kopen, met het goede patroon en met de wetenschap dat het sumi zich in de toekomst zal openbaren ! Helaas is dit geen zekerheid. Het water in Europa wel de eigenschap die toelaat het sumi dermate te ontwikkelen, dat het stukken beter is dan het sumi dat zich al op jonge leeftijd op de koi bevind.

Geduld, kennis en ervaring zijn hierbij van groot belang. Wat je al wel kan zien is dat het sumi, op de korte tijd dat ze hier zijn, al duidelijk meer uitgesproken en geaccentueerder is, wat erop wijst dat het sumi in kracht zal inwinnen.

Het grote nadeel is, dat men geen zekerheid kan kopen, wat er in principe op neerkomt dat ik geen voorspellingen kan doen wat betreft het sumi. Dat maakt het in de koihobby juist ook zo plezierig.

Een mooi voorbeeld kan ik natuurlijk altijd geven, en dat is met name de adult champion van Arcen dit jaar. Bekijk haar toen ik haar aankocht sanke anno 2015 en bekijk de sanke nadat ze adult champion werd in Arcen: adult champion.

Wel is de kwaliteit van het sumi vooraleer ze naar Arendonk kwam al meer wat men het atarashi sumi noemt. Toch is dit een mooi voorbeeld wat sumi in de toekomst kan betekenen. Kennis van de kweker en de bloedlijnen is natuurlijk ook van belang.

De kohaku en de sanke die ik hieronder ga tonen, zijn allen in mijn ogen toekomstige hele goede koi, die het waard zijn om hun tijd te geven om te ontwikkelen. Kijk door de koi heen, en ontdek hun toekomst. Een afgewerkte koi kopen is geen kunst, een koi maken is de edele hobby, en gelukkig heb ik bijzonder veel klanten die deze hobby optimaal waarderen.

Ik ga ze zelf niet beoordelen, maar laat het woord over aan de mensen die erbij stonden en konden genieten van al het moois dat ik hier even op een rijtje zet, enkele voorzien van commentaar en uitleg.

Ik had de koi per 6 in mijn grote bowl gezet, en er een filmpje van gemaakt. Nadien hebben we ze één voor één besproken.

kohaku 1611001 – 52 cm

Hier moet wel wat commentaar bij verteld worden. Zelden heb ik een kohaku gezien die zo perfect uitgebalanceerd is. Zo mooi dat het bijna onwezenlijk is. Helaas moet ik dit wondertje van de natuur niet als de betere kohaku bestempelen. Bijna niet zichtbaar, zelfs de beste kenners hadden het niet gezien, maar wel aanwezig, is enkele hele kleine, onzichtbare sumi vlekjes. Wat deze in de toekomst zal doen is voor mij onmogelijk te voorspellen.

Er zijn gevallen bekend waarin het zal verdwijnen, er zijn gevallen van bekend waarbij het sumi een vuile kohaku zal worden, soms een koromo achtige uitstraling krijgt. De koi is eigenlijk verkocht, maar ik heb de eigenaar op de hoogte gebracht, en het probleem geschetst. Als ik een definitief antwoord krijg of hij de koi wil houden of niet, is nog niet 100% zeker, maar ik heb de raad gegeven om niet te kopen.

Indien de eigenaar beslist om deze niet te kopen, zal ik deze terug in de verkoop moeten zetten, en zal ik moeten zien wat de toekomst brengt. De eigenaar heeft ondertussen te kennen gegeven de kohaku niet te willen aankopen. Deze komt dus terug in de verkoop. Ik heb er voorlopig geen prijs op geplakt

Kohaku 1611002 – 54 cm

Kohaku 1611003 – 55,5 cl

Sanke 1611004 61 cm, mijn favoriet.

Sandan kohaku 1611005 – 52 cm

Kohaku 1611006 – 54 cm

Overzichtsfilmpje 2de bowl

Sanke 1611007 – 52 cm

Deze is blijkbaar geen vrouwtje maar een duidelijke man in onze ogen. Dit had niet mogen zijn, maar een man blijft en man. Dit is tevens een goed voorbeeld van hoe een man op jongere leeftijd dikwijls stukken beter is ontwikkeld dan een vrouw.

Bovendien is dat ook een argument voor velen om afgewerkte mannen te kopen in plaats van te investeren in duurdere, maar toekomstgericht wel meer interessante vrouwen.

Met andere woorden, dit is een koi die ik in zijn prijsklasse moet gaan verlagen. Wel is dit een koi die hoge ogen zou kunnen gooien in iedere show volgend jaar. Wie dus show minded is, kopen deze sanke want hij heeft de mogelijkheden in zich om als eerste te eindigen.

Sanke 1611008 – 52 cm

Sanke 1611009 – 55 cm

Sanke SA-V16-1040 – 58 cm

Showa SH-V16-1079

Ik hoop dat je kan genieten van de commentaren die door niemand beter kan verteld worden dan door Ben, want wie kan het beter verwoorden ? Ik in ieder geval niet, en het grootste probleem is niet dat hij zoveel praat, maar dat hij niet kan liegen.

Dat vind ik één van de grootste voordelen die soms nadelig zijn. Als er een klant is die aan Ben een oordeel vraagt, dan kan hij zich niet tegenover zichzelf verantwoorden om niet de waarheid te zeggen. Hij zal een koi altijd beoordelen hoe die zich in zijn koiwereld ontwikkelt, waarbij zekerheid hier ook weer niet van toepassing is, want dan zou het te makkelijk zijn.

Er waren ook andere belangrijke klanten aanwezig. Ik zou deze ook liever aan het woord laten, maar dat is bijzonder moeilijk in Arendonk bij de verhitte discussies over koi, maar hopelijk kunnen zij hun gevoelens toch verwoorden in de reacties...

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240