Intensieve dagen

Intensieve dagen

Het is continue opletten deze dagen. De veilingen volgen zich op, en op dit ogenblik schieten de prijzen van de Sakai veiling omhoog. Het is echter een lange strijd, want de veilingen duren tot zondagavond.

Ik heb 14 biedingen in de pan, maar er staan nog maar 4 biedingen op voorlopige winst en de eindstrijd moet nog komen. Spannend ? Eigenlijk niet, want ik weet wat er gaat komen. Tegen zondagavond schieten de bieders in actie, en is het een drukte van jewelste.

Het is best spannend om op te volgen, maar ik geef toch de voorkeur aan het echte gebeuren. De sfeer, de animo, de begeestering, alles wat het zo attractief maakt is verloren. Hopelijk zal het in de loop van volgend jaar terug in orde zijn.

Ondertussen is het aanbod van Omosako ook aktief. Voor mensen die graag willen scoren voor een shiro utsuri of een kujaku, het is nu het moment. Het is een zogenaamde  lotery sale, vergelijkbaar veronderstel ik met een lucky draw. Je kan je aanbieden voor een koi tegen een vaste prijs. De prjizen staan niet vermeld op de website, maar deze kan ik je bij interesse doorgeven. Ik heb een afzonderlijk blad met de prijzen doorgekregen, maar deze mag ik niet publiek maken.

KLIK HIER VOOR DE VEILING VAN OMOSAKO

Zondag loopt ook deze lotery sale af en zullen de winnaars toegekend worden. Het is me echter niet helemaal duidelijk op welke manier de winnaars kunnen getrokken worden. Hier heb ik altijd gemengde gevoelens, net zoals bij de Dainichi veilingen, en krijg ik steeds de neiging dat er met hun online systeem met bepaalde preferenties wordt gewerkt...

Nogmaals dit zijn bepaalde gevoelens en steunen nergens op, maar mijn neus heeft me nog altijd niet in de steek gelaten. We zullen zien zei de blinde ! Ik heb in ieder geval 3 shiro utsuri op mijn lijst geprikt, maar ik betwijfel of ik kans maak om één van deze te winnen.

Dus wie even een gokje wil wagen naar een shiro utsuri of kujaku, geeft je keuze door zodat ik kan inschrijven, en later weet je of je uit het lot getrokken wordt. De prijs en de berekening met een countdown van de prijs wordt je toegestuurd.

Gelieve er wel rekening mee te houden dat ik het momenteel bijzonder druk heb en niet altijd snel kan antwoorden, iets wat ik uit principe altijd probeer te doen.

DE VIJVER VAN BEN

Nu verwacht je natuurlijk een filmpje en upgrades van de koi van Ben met een indruk van zijn vijver dit jaar, maar ik moet je teleurstellen. Dat zal iets voor de komende dagen zijn, de veilingen zijn nu prioriteit. Ik heb nog enkele updates in de wachtrij staan, dus die zullen niet ontbreken, maar even de focus houden op de veilingen. Ik zou bij Sakai nog echt enkele koi willen scoren.

Ik heb gisteren een bezoek aan Ben gebracht en al zijn koi gebowld en gefilmd. Het is altijd een genoegen om dit te doen en beloof je dan ook heerlijke updates. 

WAT BETREFT DE KOI VAN MOMOTARO EN SAKAI VIA DE VEILING

Tot hiertoe heb ik een prachtig assortiment Momotaro koi kunnen scoren, met een variatie in de gosanke van kohaku tot sanke en showa, met een toemaatje van enkele waardevolle tancho. Het is nu éénmaal een feit dat de betere koi tegenwoordig naar de veilingen gaat, wat zich ook laat gevoelen in de prijs, het is niet anders.

Bovendien zijn de regels verscherpt en moet er meer en meer aandacht gegeven worden aan de  mogelijkheid om koi te laten verblijven in Japan. Ik begrijp hun situatie want ze kunnen niet iedere koi zomaar laten blijven in Japan, want dan zou iedereen dit wel willen doen. Daarom zijn er regels gesteld waar we ons aan moeten houden. Ik ga deze even verduidelijken zonder cijfers te geven, want het heeft geen nut om dit te koppelen aan aankoopprijzen.

Azukari systeem 1
Zowel bij Momtaro als Sakai gelden volgende regels voor de koi die voor een x-bedrag worden aangekocht: De kosten hiervoor zijn 50 000 yen ex BTW voor nisai.  Dit komt overeen met 490 euro inclusief BTW voor één zomerseizoen. Een zomerseizoen geld van mei tot en met december. Wat betreft  het winterseizoen wordt er 5000 yen per maand aangerekend, wat overeenkomt met 49 euro/maand. De prijs is wel afhankelijk van de koers van de yen. Deze is fluctueel en bedraagt momenteel 123.19 yen/euro. Ik gebruik 1 yen per euro om de kosten voor overschrijvingen naar Japan in te dekken.

Azukari systeem 2
Hier is er een verschil bij Momotaro en bij Sakai. Bij momotaro krijgen de koi een gratis mudpondjaar bij een bedrag hoger dan een x- aankoopprijs. Bij Sakai is er ook een gratis mudpondjaar bij bepaalde koi, maar de lat ligt daar hoger, namelijk het dubbele dan van bij Momotaro. Ik begrijp dat dit pejoratieve bedragen zijn voor de meeste koikichi, maar het is gekoppeld aan de voorwaarden van de kwekers waar ik het meeste mee werk. Wat andere kwekers als voorwaarden stellen is mij minder bekend, en moet ik navragen. 

Het is dus belangrijk voortaan te weten welke koi mogen blijven en welke niet. Ik begrijp hun beweegredenen en het is eigenlijk enkel in het voordeel van de koi die op de best mogelijke manier in Japan worden grootgebracht. Het is tevens een bescherming van hun kwaliteitsnormen en investeringen die ze moeten maken.

Eén van de redenen volgens mij is ook dat de meeste azukari bij deze kwekers voortaan in een serre worden gehouden en niet in de mudponds. Ik begrijp dat veel mensen een emotionele binding hebben met mudponds, maar het onderbrengen van azukari in hoogwaardige serres heeft bijzonder veel voordelen in verband met ziekte, sterfte, diefstal enz. Het resultaat is trouwens zeker niet minder, integendeel. Ik heb de laatste 15 jaar een bijzonder grote evolutie hierin gezien.Vraag dus altijd of azukari houden mogelijk is of  niet. In uitzonderingsgevallen kan ik altijd toestemming vragen !

De foto bijgevoegd is van de eerste veiling die ik deed bij Momotaro. Ondertussen is er bijzonder veel water naar de zee gevloeid, en na meer dan 100 veilingen ken ik het klappen van de zweep onderhand wel....

ROBERT KWAM ZIJN SHOWA VAN IZUMIYA OPHALEN

Door alle drukte zou ik het bijna nog vergeten, maar gisteren kwam Robert ook nog zijn Izumiya showa ophalen. Aan alles komt een einde, zo ook aan de Izymiya reeks, alhoewel er nog een aantal rondzwemmen. Geleidelijk aan vinden ze toch een plaatsje bij een nieuwe eigenaar die meer tijd heeft dan ik om ervoor te zorgen.

 

Laat Een Reactie Achter

5 reacties

Johan

Zou mooi zijn als er naast de prachtige Momotaro selectie nog een paar fraaie sakai aankopen bij komen.

Alhoewel ik zelf toch meer een Momotaro fan ben. Betere ervaringen mee maar we wachten de maandag af.


Jeroen

Leuk nieuwsitem weer. Ik hou van de veilingen omdat ik dan naar al die mooie koi kan kijken hahaha.
Ik las in het item dat bij azukari diverse beweegredenen zijn voor een serre waarvan 1 diefstal. Nu heb ik dat nog nooit eerder gehoord en mij altijd afgevraagd of er dus wel een koi uit een mudpond zijn gestolen.

Mvg jeroen

William William

diefstal weet ik niet, wel roofdieren, en niet te vergeten overstromingen waar de koi gretig gebruik van maken en weg zijn ze.


The Untouchable

Alsook heel goede en beloftevolle azukari koi (van meestal Europese eigenaars) die af en toe bij de ikeage zogezegd niet uit de mudpond komen, wegens gestolen, geroofd, verloren of welk sinister dan ook. Kan natuurlijk altijd gebeuren in natuurvijvers. Maar toch, het sterke vermoeden duikt dan vaak op dat de betreffende koi zo goed en hoogwaardig uit de mudpond gekomen is dat deze alsnog voor een veel hogere prijs aan een Aziaat kan verkocht worden, terwijl de initiële eigenaar zich met een aalmoes (meestal vervanging door een mindere koi) moet tevreden stellen. Dit zijn werkelijk publieke geheimen die zich zouden voordoen bij azukari, vooral dan bij zuiderse kwekers, maar of dit ook met de werkelijkheid overeenstemt is bijlange niet zeker. Bewijs het maar eens, die Japannerkes zijn veel te slim om het bewuste potje gedekt te houden of om het achterste van hun tong te laten zien. Ook dit hoort dus bij de koihobby, want voor die Japannerkes geldt maar één regel, en dat is die van het geld. Just my 2 cents!

Butcher

@The Untouchable Is jammer genoeg,dikwijls het geval,denk ik.


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur 
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74