Is showa een belangrijke koi ?

Is showa een belangrijke koi ?

De meeste mannen houden in de beginfase van de koihobby meestal van showa of Showa Sanshoku genoemd. Vermoedelijk door hun krachtige uitstraling. Als de koihobby echter evolueert slaat de liefde voor showa dikwijls om naar Sanke. Kohaku daarentegen is altijd een dankbaar alternatief, en blijft één van de belangrijkste koi. Deze 3 samen wordt de Gosanke groep genoemd, of een term die de 3 belangrijkste variëteiten onder één noemer samenbrengt.

Maar waar komt de showa eigenlijk vandaan ? De Showa is voor het eerst gekweekt in 1927 door Jukichi Hoshino in Niigata, door een Ki Utsuri (geel/zwarte koi) met een Kohaku (wit rode koi) te kruisen. In begin was het rood eerder lelijk geel en het zwart had een slechte kwaliteit. 

Pas in 1965 slaagde Tomiji Kobayashi de variëteit te verbeteren door een vrouwelijke Showa met een mannelijke Sanke en een mannelijke Yagozen Kohaku te kruisen. Het resultaat was een Showa die te evenaren is met de huidige Koi.

Dit wat betreft de oorsprong van de showa. Er wordt mij echter nog dikwijls gevraagd wat precies het verschil is tussen een showa en een sanke, want voor velen die de koihobby beginnen is dat nog steeds niet duidelijke. Een kleine uitleg !

Heel eenvoudig, een showa is een zwarte koi met wit en rood, de sanke een witte koi met zwart en rood. Wit wordt shiroji genoemd, rood is beni en zwart is sumi. De (borst)vinnen bij een Showa wordt het zwart op de borstvinnen Motoguro genoemd deze begint bij de aanzet, en vormen als het ware zwarte vlekken. 

Sumi- (zwarte) strepen op de borstvinnen is een kenmerk van Sanke en wordt tejime genoemd. Bij een Showa "steken" de sumi(zwart)-patronen de zijlijn over, bij Sanke mag dit echter niet. Op het hoofd hoort bij een Sanke geen zwart te zitten, bij een Showa is dit wel toegestaan en erg gewild. Dit zijn zowat de belangrijkste verschillen.

Dit filmpje is van gisteren bij de aanbieding van de showa en maakt veel duidelijk hoe een showa dient te zijn. Gelukkig werden er toch nog enkele showa verkocht, maar meestal online en niet ter plaatse, wat toch een evolutie is die spijt opwekt. De tijden zijn wat verandert, maar we zullen mee moeten gaan met onze tijd, niets aan te doen.

Bram en zijn vrouw kwamen voor een showa, maar gingen met een mango naar huis. Hij had zo graag een mango, dat sprak uit alle boekdelen, en normaal zou ik de mango absoluut niet verkopen. Ik had deze al een paar keer geweigerd te verkopen, maar jonge mensen met het koivirus moet je koesteren.

Ik wist trouwens niet dat de mango zo populair waren, want had ik dat geweten, dan had ik er meer aangekocht. In ieder geval iets waar ik  in de toekomst rekening mee moet houden en misschien toch meer moet focussen op de mango. Ik vind het mango trouwens een sympathieke naam voor een koi. 

Mag ik mijn sanke eens zien die hier nog altijd verblijft ? Oeps, dat is een ander verhaal. Ik zal proberen of ik hem kan scheppen, dat zal niet meevallen in de niet heldere vijver. Maar het geluk was aan mijn zijde en ik had hem te pakken bij mijn eerste poging. Ik blij want ik stoor ze momenteel niet graag.

Beiden waren ze in de wolken met hun aankoop van sanke 2006031. Hij mag ook gezien worden. Einde van de maand zal de temperatuur uitgeschakeld worden, zodat dit naar de buitentemperatuur gaat. Tussen 1 en 15 oktober gaat de uitvaart van deze geweldige reeks tosai plaatsvinden. Ik ben benieuwd naar de uiteindelijke resultaten. Altijd spannend na maanden zorg eraan besteed te hebben. 

Een krachtexplosie van 74 cm, een sanke van Sakai vond ook zijn weg naar huis. Een plezier om naar te kijken. Ik hoop dit jaar nog een aantal van deze kleppers op de kop te mogen tikken, maar eenvoudig is dat niet !

Ietsje kleiner maar zeker waardevol is deze eenvoudige kohaku van Momotaro. Waarom zeg ik eenvoudig ? Gewoon omdat het patroon redelijk eenvoudig is, maar wel van bijzonder  goede kwaliteit met beni dat dik op de koi ligt. Dit zijn kohaku die door de tijd meer aan spankracht winnen.

Als ze groeien, wat hopelijk het geval is, zullen deze koi het wit of het shiroji omhoog duwen als het ware. Hierdoor komen de rode vlakken iets hoger liggen, ondersteunt door waardevol shiroji wat de kohaku veel meer aanzien zal geven. Ze stralen ook een bepaalde rust uit die door velen geapprecieerd kan worden.

Smaken verschillen en zeg nu zelf ! Laat ons gelukkig zijn dat smaken verschillen, anders zou het een makkelijke handel worden. We komen in de laatste fase van de nazomer heb ik het gevoel. Het einde van de zomer is in zicht. Laten we er nog even van profiteren.

Ik ben vandaag open van 10.00 tot 12.00 uur.

 

Laat Een Reactie Achter

2 reacties

mark

555


rob

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml