Tijden veranderen

Tijden veranderen

Moet ik mij aanpassen is de vraag. Tegenwoordig krijg ik op zondag meer klanten dan op zaterdag. Een evolutie die ik eigenlijk niet verwacht had. Misschien is het beter om op zondag nog iets langer open te houden.

Het is een normale zaak dat er natuurlijk veel zelfstandigen op zaterdag moeten werken en niet in de mogelijkheid zijn om langs te komen. Ik ben dan wel op afspraak altijd aanwezig door de week indien gewenst, maar dat is toch nog iets anders.

Het zorgde gisteren anders voor een leuke zondag, en dat is in deze tijden niet te verwaarlozen. Ik heb niet veel koi meer, maar datgene wat ik nog heb rondzwemmen mag meer dan getoond worden, ik ben er nog altijd blij mee, ondanks het feit dat er op dit moment weinig animo in het koigebeuren is. Ik probeer de vlam in de pan te houden, maar dat is niet zo eenvoudig. Zouden de mensen misschien op nieuwe aanvoer wachten ? 

Het zou kunnen, maar de kaarten worden twijfelachtig geschud, en de vraag is nog maar wat er kan en mag. Velen hopen dat de prijzen in elkaar zakken, maar ik denk dat dit ijdele hoop is, de Japanners kennende. We gaan het in ieder geval zien, de klok tikt verder en de deadline voor de nieuwe aanvoer komt dichterbij. 

Ondertussen heb ik toch een aantal filmpjes mogen maken voor klanten die nog op zoek zijn naar goede koi. En geloof me, die zitten er zeker en vast nog. De kortingen hebben tot mijn verbazing weinig resultaat opgeleverd, maar het zij zo. Goede wijn behoeft geen krans, en de wijn wordt beter en beter, dit kan ik je garanderen.

Theo is op zoek naar nieuw materiaal voor zijn vernieuwde vijver. Ik weet wat hij wil, en Ben is zijn vertrouwenspersoon. Het is zijn taak om de koi te laten zien waar hij een zwak voor heeft, en waarvan Ben denkt dat ze in de toekomst zullen evolueren zoals Theo zijn koi graag ziet.

Eén van deze koi wordt door Ben als de beste uit de serie van de mannelijke tosai gezien, en dat is deze sanke. Ik ben het volledig met Ben eens, maar ik weet dat Theo iets anders voor ogen heeft. De kwaliteit wordt niet betwist, maar het is vooral de size die het hem doet. Wij weten nu al hoe deze sanke zal worden. Het doet me herinneren aan die sanke van Torazo. Misschien mooi om dit even te laten zien qua ontwikkeling Theo, dan begrijp je misschien wat wij bedoelen:

Sanke 1104018 bij aankoop

Sanke 1104018 in 2018, de laatste keer dat ik ze gezien heb, 77 cm. Hou dit beeld maar voor ogen.

Als je koi van 85+ in je vijver hebt rondzwemmen, en er komt een ding van 50 cm bij, dan wordt het moeilijk. Dat koi van 50 cm ook na enkele jaren geduld ook 80+ kunnen worden, wordt even vergeten, maar er zijn mensen die graag tosai naar jumbo laten opgroeien, ondanks het feit dat dit toch een bepaalde kennis met zich meebrengt.

Nu is het zo, dat ik zeker weet dat als deze sanke bij Ben in de vijver zou zitten, je na 2 of 3 jaar met grote ogen zult kijken hoe deze evolueert. Het wordt stilaan tijd dat ik nog eens op bezoek ga bij Ben om de jaarlijkse update van zijn koi te laten zien.

Een sanke die meer verdient, dat kan ik je garanderen, is een sanke die vrij druk is, maar als je deze koi de tijd zou geven, weet je niet wat het gaat worden. We kochten hem of haar toen ze 24 cm was. Peperduur was het woord, en de verwachtingen waren uiteraard dat het een vrouwelijke koi zou zijn.

Ze behoorde tot een groep bijzonder dure tosai, iets wat ik niet makkelijk meer zal doen, want de kans op geld verliezen is bijzonder groot. Nu moet ik wel zeggen dat er uit deze serie prachtige koi zijn uitgekomen, die ondertussen al een thuis gevonden hebben.

Het vertrouwen in deze sanke blijft echter groot. Met zijn 66 cm is deze mannelijke sanke iets gestroomlijnder, maar als je deze grootte hebt als 25 maanden oude koi, dan behoor je tot de echte groeikanonnen. Je kan niet en groot en breed worden. Onze hoop is natuurlijk dat hij door blijft groeien en nadien zijn breedte zal uitspelen. 

Het patroon is meer dan goed, maar het is niet de gewenste sanke met de zwarte atarashi patronen die populair zijn. Het vertrouwen dat het sumi in de winter nog dichter bij elkaar zal komen is aanwezig, maar het zal een drukke sanke blijven. Maar wat is er mis aan een drukke sanke ? De huidkwaliteit is in ieder geval meer dan goed, zeker de groei in acht genomen !

Kleine koi die beperkt in groei zijn hebben uiteraard minder moeite met hun huidkwaliteit te verhogen ten opzichte van een koi die gestaag groeit, dus daar moet je ook rekening mee houden. Ik geef deze sanke nog graag enkele jaren de tijd om verder te evolueren, en  we zullen dan nog wel eens zien.

Het was in ieder geval geen spek voor de bek van Theo, maar dat wist ik al. Daarom dat ik een bowl met pracht showa liet zien. Als je hier niet uit kan kiezen, dan houdt het op. Dan is het voor mij einde verhaal. Alle 5 top showa en sanke die iedere eurocent meer dan waard zijn. 

Een sanke die een bepaalde zekerheid uitstraalt, en die aansluit bij de wensen van Theo was deze 27 maanden jonge sanke van 66 cm. Deze had alles wat beantwoorde aan de wensen van de klant in dit geval, buiten de prijs natuurlijk. Er werd echter nog geen beslissing genomen, maar  ik weet dat de juiste beslissing zal genomen worden als het zover is.

Tussen de soep en de patatten nog een plezierige showa voor de toekomst laten zien. HIj staat nog in promotie tot seffens, want dat gaat de promotie eraf, ik ben nog niet helemaal zot ! Als je deze evolutie bekijkt en je ziet dat ze qua ontwikkeling veel in haar mars heeft, dan mag je een bepaalde zekerheid inkleuren.

Het ding was slechts 51 cm toen ik ze aankocht, en ze bleek na een paar maanden naar 59 cm te zijn gegroeid, dan weet ik in ieder geval voldoende. De meeste mensen zoeken naar wat is, en niet naar wat gaat komen. Nu dit zijn zo van die gevallen. Al deze koi die ik nu getoond heb zijn allemaal koi die de moeite waard zijn om bij te houden en er tijd in te steken om verder te ontwikkelen.

Waar ik heel blij mee was gisteren, was het bezoek van Michel en Hilde soms ook HIlde en MIchel genoemd. In mijn ogen 2 koikichi met een hart voor koi en vooral voor de schoonheid van koi. Ik was eigenlijk vereerd om ze te ontvangen.

Ze waren op zoek naar enkele showa van Izumiya om verder op te laten groeien bij hun, en daar was ik bijzonder blij mee. Zij konden de waarde van deze showa inschatten en ondanks het feit dat kiezen altijd een moeilijke zaak is, kwamen ze uiteindelijk toch tot een keuze.

Ik heb een filmpje gemaakt van alle gepresenteerde showa met uiteindelijk hun keuze. Stiekem was ik wel blij dat ze een koi uit mijn selectie gekozen hebben om verder te laten opgroeien. Ook zie je in dit filmpje de nog overblijvende showa waaruit ze 2 exemplaren gekozen hebben.

Het zou fijn zijn als er nog mensen binnenkort de evolutie van hun showa van Izumiya zouden laten zien om een vergelijk te kunnen maken. Hopelijk zijn er enkelen die de moeite nemen om in het najaar hier een update van te geven. 

Ik ben zelf in ieder geval zeker gecharmeerd van deze showa. Ik heb er wel teveel van aan moeten kopen, dat is niet mijn gewoonte maar dit heeft zijn redenen. Er zijn er nog een 40-tal over en ik ga er nu zelf energie in steken om ze verder te begeleiden. Michel en Hilde hebben me ook beloofd om regelmatig een update te geven. 

Alles samengenomen was het een bijzonder fijne zondagmorgen met fijne mensen. Laat ons het najaar nog positief afsluiten, het zou een mooi einde van een moeiijk jaar zijn.

 

Meer afbeeldingen

Tijden veranderen: afbeelding 1
Tijden veranderen: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

1 reactie

Kondho

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml