KHV en CEV zijn negatief

KHV en CEV zijn negatief

Gisteren is de uitslag binnengekomen van de controle op KHV en CEV. Gelukkig bleken deze negatief te zijn en kunnen we toch de zekerheid bieden op dit onderdeel, wat toch een belangrijk gegeven is. KHV  is vrij bekend, maar CEV ook wel de slaapziekte genoemd is iets minder bekend.

Ik heb er vroeger al eens een stuk over geschreven, maar ik zal het nog eens herhalen om de nieuwkomers verder in te lichten.: 

CEV is een ziekte bij koi waar het laatste jaar redelijk veel over te doen is, en in de meeste gevallen een onbekende faktor is in de koihobby. Om problemen tegen te gaan wordt dit virus normaal behandeld als de koi nog klein zijn, zodat de koi er na verkoop immuun voor zijn.

Helaas is er de laatste tijd meer en meer sprake van deze ziekte. Mijn vriend Nishikawa legt het zo goed mogelijk uit in zijn video boodschap, die ik graag opvolg, en soms zeer interessant zijn. Bekijk het filmpje hieronder.

Bij deze aandoening, die met name in Japan en soms ook in Europa wordt gezien, zonderen de dieren zich doorgaans af en liggen en rusten zij opvallend veel. Wanneer de slaapziekte te lang aanhoudt en er niet tijdig wordt ingegrepen, kunnen getroffen dieren aan deze aandoening overlijden.

Dankzij de ingestelde therapie, waarbij de temperatuur stabiel op 20 ºC worden gehouden en er eventueel ook zout aan het water wordt toegevoegd, is genezing zeer goed mogelijk. Echter, op latere leeftijd krijgen zij vaak te kampen met een reactivatie van het virus.

Dit uit zich veelal in een pokachtige, witte bult op de huid, vinnen en/of mond. Soms betreft het slechts een enkele, ronde en wasachtige plek, soms ook groeit het over de gehele vis uit in een onregelmatige, dikke waas. Normaal gesproken hebben de vissen hier geen last van.

Wanneer de woekering echter gaat groeien op plaatsen die van levensbelang zijn voor de Koi, zoals bijvoorbeeld op de lippen of bij de kieuwdeksels, dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Immers, de ademhaling of de opname van voedsel komen hierdoor in de problemen.

Het onderzoek of de controle die wie ieder keer laten uitvoeren als de koi binnenkomen zijn een waarborg voor de klanten. Het is een financiële kost, maar daar staat zekerheid tegenover. 

Bekijk hier het filmpje van NIshikawa.

 

2
2
19
3
2
3
5
0

Laat Een Reactie Achter

3 reacties

Peter VDB

Dat is goed nieuws. En informatie waar we weer wat wijzer zijn uit geworden.
Bedankt 👍


Johan D

Komt het hier nog regelmatig voor Luc
Is het bij u ooit al positief geweest bij deze tests

interkoi

Ik heb ooit een dubbele checkup moeten doen, maar die werd bij een tweede controle goedgekeurd. Dus nee, ik heb het gelukkig nog nooit gehad.


inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml