Onverwacht, toch spectaculair

Onverwacht, toch spectaculair

Het spannende aan de koihobby is het onverwachte. Er zijn dingen die kunnen gebeuren, zowel in negatieve maar ook in positieve zin. Een aantal dagen geleden kreeg ik het bericht aan, waarover voorheen al sprake, van Kotaro dat één van de showa zijn beni was verloren, maar dat er een prachtige shiro utsuri was overgebleven.

Ik heb de moeite gisteren gedaan om deze showa eventjes te filmen in nieuwe blauwe bakjes die ik aangekocht had om de tosai te fotograferen en te filmen. Het resultaat is zeker en vast de moeite om naar te kijken en we zullen er de volgende weken redelijk veel plezier van hebben, want er komt het één en ander binnen.

Maar laten we eerst het filmpje van "onze tategoi" eventjes bekijken. Na meting bleek de shiro 25 cm te zijn, een mooie maat, waarbij je er van kan uitgaan dat ze tot de sub jumbo stal kan gerekend worden. 

Als je deze showa, nu shiro utsuri bekijkt, dan zie je een perfect sumi dampatroon dat bijzonder gewild is door de koikichi. Qua bouw zit de tosai stevig in elkaar met nog een redelijk kandij-achtige kop, maar dat is niet ongewoon voor jonge koi.  De huid is nog dun en zal opdikken met het ouder worden zodat het shiroji ook zal verbeteren.

Het motoguru in de vinnen is sierlijk verdeeld langs beide zijden zodat het de perfectie benadert. Het sumi dat begint op de neus maar nog niet verder is doorgetrokken beloofd spannend te worden. het is mogelijk dat er zich een menware vormt naar het  punt in het midden van het hoofd, maar ik ben geen helderziende en kan dus niets beloven.

Een deel van het onderliggende sumi zal ook nog verdwijnen door het opdikken van het shiroji. Het is in ieder geval geen afgewerkt product !  In mijn ogen is hier sprake van een tategoi ! Wie zal zich hiertoe laten verleiden om deze een toekomst te geven. Ik durf er momenteel nog geen prijs op plakken.

Een gelukstreffer of niet ? Ik ben er in ieder geval dik van onder de indruk. Ik zal ze op de eerstvolgende veiling die binnenkort plaatsvind te koop aanbieden tegen een menselijke beginprijs en hopelijk is het stof voor de online bieders om er op te reageren. 

Na 14 dagen quarantaine zijn de tosai ook voldoende bekomen en is het tijd om een algemene controle uit te voeren. Een werkje dat intens is, maar in mijn ogen noodzakelijk. Dat heb ik gisteren even gedaan. Hierbij moet ik vermelden dat al deze koi binnenkort online worden aangeboden. Natuurlijk mag je ook ter plaatse komen kijjken en kiezen wat altijd nog beter is !

Ik heb de koi die ik gecontroleerd heb even afzonderlijk gefilmd. De kohaku bij elkaar, de sanke bij elkaar, de showa bij elkaar en tenslotte een aantal tancho sanke bij elkaar. Ik zet ze hieronder even op een rijtje.

Kohaku van Momotaro - 20 - 27 cm

Sanke van Momotaro - 20-25 cm

Tancho sanke van Momotaro - 27-33 cm

Showa van Sakai FF - 18-26 cm

Al deze tosai werden aangekocht en persoonlijk geselecteerd tijdens de voorbije veilingen. De meesten zullen binnenkort aangeboden worden door afzonderlijke foto's en filmpjes, en zo gauw het weer het toelaat zullen ze zo snel mogelijk buiten gezet worden. Dit vind ik nog altijd essentieel voor een goede ontwikkeling.

 

3
3
24
5
5
3
4
0

Laat Een Reactie Achter

4 reacties

Phil

Het is lijk een snoepwinkel voor een klein kind.
Daar zitten prachtige visjes tussen😍😍


Polleke

Ja dat word nog lachen met de tosai , maar we gaan ons best doen . 

Matthijs

Beetje verdoving erbij voor de foto’s :-)

Johan

@Matthijs Voor de fotograaf :)


inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml