Klanten met kennis van zaken

Klanten met kennis van zaken

Er was aangekondigt dat het zou stormen tussen 10.30 uur en 13.00 uur, en pas waren Johan en Karin aangekomen of het onweer barstte los.

Dan maar verhuizen naar ons winterstekje, en met de komst van nog een aantal bekenden hebben we daar dan maar geschuild tot de stortbui over was.

Dat is natuurlijk het nadeel om de vissen buiten te hebben zitten, maar weegt het nadeel op tegenover de voordelen ? Ik geef er nog steeds de voorkeur aan dat de koi buiten zitten, ondanks het feit dat het onderhoud van de vijvers veel intensiever is.

Het was een gemengde groep gisteren, en het sappige dialect van Aalst gaf toch een speciaal tintje aan het gezelschap. Zelf heb ik er niet zoveel problemen mee, maar voor onze Nederlandse vrienden geloof ik toch dat het soms wat moeilijk is om te begrijpen.

Ze kwamen echter niet voor de gezelligheid, maar ook voor de vissen veronderstel ik. Zaterdag is bowlingdag, voor de rest worden de koi de ganse week gerust gelaten. Ze mogen wel iets doen voor de kost en de zorgen die ik er mee heb.

Het lijkt er wel op dat de koi iedere week beter en beter worden in mijn ogen. Het is in ieder geval telkens een lust om in de bowls te kijken, en ik denk niet dat ik overdrijf als ik zeg dat de omstaanders hier volledig mee akkoord waren.

Af en toe is het wel wat ingewikkeld om de vissen te bowlen, mijn uitleg te doen, en dan nog filmpjes en foto's te maken tussendoor, maar af en toe steek ik mijn camera maar in de handen van iemand die in de buurt is.

In het eerste filmpje begint het met een een knoest van een koi, namelijk de laatste shiro van de veiling van Momotaro, een zalige koi om te zien, inclusief het koi dat ze momenteel meedraagt. Wat een verschijning....

Zet er dan een bijzonder aangename showa bij en het is een bowl van plezier. Na dit koppeltje heb ik nog eens gestoeft met Jerommeke (stoefen = opscheppen). Het is en blijft een indrukwekkende verschijning die meer en meer voldoening schenkt.

Tja, het was weer werkendag vandaag, en ik heb alles samengevat in één filmpje, maar geloof me, het is werkendag. Op aanvraag van de aanwezigen nog even een sanke van Yamamatsue en de showa van Momotaro laten zien, gevolgd door de beste sanke van Momotaro, en volgens Matthijs de beste koi in deze vijver....Ik weet het Matthijs....

Er blijft nog een vraagteken over het kata sumi bij deze sanke. Er is een onderliggende verdonkering te bemerken op de schouder, die mogelijk een kata sumi vlek wordt. Er is een discussie dat het ofwel een donkerrode schub is, of sumi dat opkomt. lk hou het op een kata sumi vlek, want ik ken Momotaro ondertussen en ik weet hoe dit kan evolueren, en ik denk dat ik gelijk heb. De sanke heeft echter de kata sumi vlek niet nodig om een volwaardige sanke te zijn.

Na de sanke nog enkele kohaku Momotaro en daarna van Taniguchi gebowld. De monsters van Momotaro hebben geen uitleg nodig, en de majestueuze nidan kohaku van Momotaro trok onmiddellijk de aandacht van Leo, en zal binnenkort dan ook naar onze Noorderburen vertrekken. De Taniguchi zijn vissen die ik als tosai heb gekocht en ondertussen in Arendonk verder zijn ontwikkelt. Als ik ze zo in de bowl zie zwemmen dan kan ik toch niet anders dan even te glimlachen van geluk met al dat moois. Wat ben ik een gelukkig man, om iedere zaterdag toch weer te kunnen genieten. Wat vind jij ervan Polleke ?

Matthijs werd in de vijver met de vijvervissen telkens afgeleid door deze mannelijke kohaku van Taniguchi, die ik dan ook graag liet zien. Na meting bleek deze 57 cm te zijn. Matthijs schatte 55, en ik 58, dus de winst was voor mij. Ik had duidelijk het gevoel dat er toch veel sympathie uitging van Matthijs voor deze kweker, en terecht.

Ik ben het volledig met Matthijs eens, en kan soms niet begrijpen waarom een koi met een body zoals deze, een patroon om verliefd op te worden, en een huidkwaliteit om van te dromen, niet meer in de aandacht komt. Beide koi zijn meer dan hun geld waard, en verdienen beter dan bij mij rond te zwemmen.

Het laatste filmpje was misschien het belangrijkste onderdeel voor Matthijs, want uit deze selectie, zal hij zijn kohaku kiezen. Ik denk dat er een kleine liefde openbloeit voor de Taniguchi koi, want ik zie zijn oogjes blinken.

Zijn keuze werd na eliminatie van de anderen gemaakt, en diegene die er overblijft zwemt nu in de regio Zwolle rond. Een goede en terechte keuze van een koi waar je nog heel veel plezier aan zal beleven. Achteraf kreeg ik te horen dat ze 40 cm werd gemeten. Deze was bij aankomst in April 28 cm. Het filmpje werd binnen gemaakt en dan zie je ook het kunstmatige licht. Het hi was door het binnenzitten wat teruggevallen, maar na controle bleek dat het hi nog overal onder de schubben sterk genoeg was.

na aankomst in Zwolle, kreeg ik nog een mail aan van Matthijs dat het hi in volle zonlicht stukken beter was dan in de hal. Daarom dat het ook zo belangrijk is om je vissen buiten te zien, en niet binnen...

In de loop van volgende week gaan deze tosai naar buiten om krachten op te doen en hun hi terug te versterken. Ze krijgen een eigen vijver, en als ze nog iets minder schuw worden, zal het een lust zijn om in deze vijver te kijken.

Ik denk dat ik in grote lijnen het dagoverzicht heb geschetst en misschien ben ik hier en daar wat koi vergeten te vermelden, maar het voornaamste hebben jullie gezien. Augustus komt eraan, en de koi hebben nu nog 2 volle maanden om van de zomer te genieten. Profiteer van deze periode om nu je koi te kopen voor het najaar....

Meer afbeeldingen

Klanten met kennis van zaken: afbeelding 1
Klanten met kennis van zaken: afbeelding 2
Klanten met kennis van zaken: afbeelding 3

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137