Langzaam naar de winter toe

Langzaam naar de winter toe

Het was nog lekker warm in Japan, maar hier gaan we stilaan richting overkappingen.

Bij Ronny zou de overkapping nu al moeten geplaatst zijn, hopelijk stuurt hij me een update met foto's van de professionele overkapping die gelegd wordt door vijveroverkappingen.nl, de specialist in degelijke overkappingen.

Over het algemeen denken de mensen er te laat aan om een overkapping aan te kopen. Sommigen hebben er de kap al op liggen, sommigen wachten nog eventjes. Ik wacht ook nog eventjes, alhoewel ik bij de verwarmde vijver, mijn eigen systeem overkapping, die trouwens nog altijd voldoet, vermoedelijk volgende week ga installeren, ik zie wel…

Het was weer een tijdje geleden dat ik open gehouden had op een zaterdag, en het deed me deugd om nog eens wat koi te bekijken en te bowlen. Het was drukker dan verwacht en iedereen wou wel eens een bowl goede showa bekijken. Dat zijn over het algemeen geen problemen, want ik heb er nog voldoende rondzwemmen, en Lore vond de spikkeltjes wel mooi….gelukkig…

Als de vraag valt welke men eruit zou kiezen, dan wordt het gewoonlijk wat stil, en dan is het moeilijk om een echte keuze te maken. Ik moet wel toegeven dat Joyce een goed oog heeft voor koi…

De verwarmde vijver is ondertussen weer opgewarmd naar 18° en ik het aantal koi is tot een minimum beperkt. De bedoeling is om eerst de nieuwe bewoners op te vangen, en een aantal van de jumbo koi (8 stuks) na een tijdelijke quarantaine, en eventueel na geplande opendeurdagen eind november of begin december daar naartoe te brengen zodat ze meer plaats hebben.

18° is tegenwoordig mijn doelstelling. Ik heb het gevoel dat de koi niet meer verwachten en dat ze zich uitstekend voelen in deze temperatuur.

Op deze manier ga je de groei niet forceren, zodat ze nog een langer leven tegemoet kunnen zien, en toch blijven ze goed rondzwemmen. Nadat ik zelf jarenlang groeivijvers heb uitgetest in de jaren 2009-2010, ben ik tot het besef gekomen dat verwarmen in het eerste levensjaar van tosai naar nisai geen probleem is, en dat je dan ook de beste resultaten mag verwachten, maar nadien wil ik ze toch liever een normaal karperleven laten leiden, zodat ze zo natuurlijk mogelijk worden grootgebracht. Na een geforceerde groei komen ze toch tot een stilstand eens ze bij de klant zitten, en dat is geen loze praat...

Ik besef meer dan iemand anders hoe de wens is van de meeste mensen om een 80 cm koi in hun vijver te hebben, maar geef de koi de tijd en de gelegenheid om te ontwikkelen zonder schade te berokkenen. Neem een voorbeeld aan Martin, aan Ben, aan Polleke, aan Rudie, met andere woorden aan alle mensen die de koi de nodige tijd en omstandigheden geven om te evolueren. De genen en de kennis is belangrijker dan het forceren van koi.

Het is zo makkelijk om een tosai met de goede genen van 35-40 cm naar 60 cm door te laten groeien, je houd het niet voor mogelijk. Goede genen, veel eten en een temperatuur van 24-26° doet wonderen. Iedereen kan het…het is geen kunst.

Ik herinner me nog de tijd dat men van een jumbo tosai sprak, toen een tosai op 9 maanden 28 cm moest zijn om als jumbo te worden aanzien. Die dagen zijn ondertussen al lang voorbij.

Op dit ogenblik zijn er al tosai van 40-45 cm en het spel kent geen einde zolang de vraag naar grote koi gestimuleerd wordt. Ik ben ook gefascineerd door jumbo koi hoor, maar ik besef ook dat tijd een belangrijke faktor is in het ondersteunen van een goede levenskwaliteit van je koi.

Mijn temperatuur is 18° continue….niet meer niet minder, en het is vooral de constante temperatuur die ze kunnen waarderen.

Nog een belangrijke oproep

Ik heb de vraag al eens gesteld om een filmpje op te sturen van de koi uit de Momotaro contest, je weet wel de sanke die in maart werden geselecteerd. Ik heb er ondertussen nog maar 4 van de 10 bij elkaar getrommeld.

Als je nog mee wil doen, wil je dan ten laatste deze week nog de filmpjes opsturen, zodat ik een vervolg kan breien aan dit hoofdstuk ! Zoals je weet krijgt de winnaar een waardebon van 500 euro, een toch niet te versmaden prijs. Dit is bij deze dan ook de laatste oproep.

Meer afbeeldingen

Langzaam naar de winter toe: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240