Lekker ontspannen rondzwemmen

Lekker ontspannen rondzwemmen

Een show is een heel gedoe voor de koi. Ik kan me goed voorstellen dat ze zich na hun thuiskomst veel prettiger voelen.

Je kan het goed zien tijdens de show. Nog onwennig in het begin, maar vrij goed zwemmend wordt hun gedrag steeds minder naar gelang de show duurt. Het begint met een beetje schuren, wat vinnetjes knijpen, soms wat hangerig naar lucht happen, een onplezierig gevoel. Alhoewel de verzorging optimaal is, er regelmatig verversingen worden doorgevoerd, blijft het een stresserende bedoeling voor de koi. Na 3 dagen in hun nieuwe habitat moeten ze dan nog eens in die plastic zak om god weet waarheen gevoerd te worden.

Ik probeer me soms zelf in te beelden hoe het voelt om zonder enige vorm van mogelijke verdediging in een plastic zak gezet te worden, en daarna in een doos geduwd....geen plezierig gevoel, maar we gaan ervan uit dat koi deze beleving anders meemaken dan wij. Dit wil niet zeggen dat ze geen gevoel hebben, want ze weten donders goed dat ze dit NIET willen.

Het doel heiligt echter de middelingen, en na de verzorging die wij ze toch het ganse jaar geven, mogen de koi zich ook eens voor ons uitsloven, niet ? Voor de eigenaars is het soms even stresserend als voor de koi, want zelf ben ik maar al te blij als de koi terug in hun eigen omgeving zitten, vragend dat ze me vergeven voor mijn egoistisch gedrag, en dat ze zich aub rustig willen aanpassen zonder complicaties.

Ieder zal vermoedelijk zijn eigen systeem hebben voor de opvang van de showkoi. Persoonlijk zet ik ze in de grootst mogelijke vijver, in mijn geval een bak van bijna 40 m³, en breng het zoutgehalte stapsgewijs op 3 dagen naar 6%. Dit zorgt tevens voor ontspanning en geeft ze een lichte bescherming. Daarnaast doe ik een relaxerend produkt in het water waarvan de koi lekker rustig wordt. Dit produkt wordt veel gebruikt in Japan tijdens de transporten. Supplementair zoveel mogelijk zuurstof erinpompen. Dit doe ik met de aerator met een pijp naar boven te plaatsen, zodat er een kwak water in de vijver plenst die volop zuurstof genereert.

Daarna is het een kwestie van iedere dag goed kijken dat ze goed blijven zwemmen, geen infecties opkomen zodat alles genormalisseerd wordt. Na een dag beginnen ze al beter te zwemmen en dan begin ik te voeren. In het begin zo weinig mogelijk, want ze hebben al 14 dagen geen eten gehad, en na een tweetal dagen wordt het leven weer normaal. Als ik zie dat ze aan de algjes beginnen te knabbelen aan de zijkanten, hun lijfjes naast elkaar, hun kopjes aan de wand, dan is mijn stressperiode ook weer voorbij.

De genomen foto's zijn de dag na aankomst genomen, evenals de bijgevoegde filmpjes.

Terug thuis_01[

Terug thuis_02[

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml