Licht in de duisternis

Licht in de duisternis

Na een lange periode van duisternis, heb ik verleden week het licht aangestoken om te proberen de groeivijver helder te krijgen.

Geen simpele sinecure want de zweefalgen waren bijzonder dominant. Bovendien had ik een misrekening gemaakt in het bepalen van de sterkte van mijn UV-lamp.

Misrekening zeg je ? Hoe bedoel je ? Wel heel eenvoudig, als de UV-lamp niet voldoende zweefalgen vernietigd produceren ze nog altijd meer dan er verwijderd wordt, en blijft de soep groen.

Daarom dat BIO-UV even aangepast moest worden en het resultaat laat zich nu merken. Nog enkele dagen denk ik en we kunnen de koi terug spotten.

Om jullie een idee te geven van de sterkte van een UV of Amalgaan lamp: er wordt aangenomen dat er 4-5 Watt nodig is voor 1 kuub water. Als de vijver 40 kuub is, en je wil resultaat dan moet je normaal gesproken 200 Watt UV voorzien.

Dit zijn natuurlijk toestanden die als algemene normen worden aangenomen, want alles is natuurlijk afhankelijk van periode etc….

In ieder geval: dit is het resultaat op dit ogenblik, en voor zover ik het kan zien, ziet het er goed uit.

Als ik het goed bijgehouden heb zitten er nu 26 koi in deze 40 kuubs vijver, waarvan de temperatuur altijd op 25° heeft gestaan sinds medio mei. Ondertussen heb ik de temperatuur op 24° gezet.

Het belangrijke in deze is dat de temperatuur constant is, en vooral dat de koi stressvrij zijn. Wat ik wel bemerk is dat de koi niemand vertrouwen, want als ze zien dat er iemand in de buurt is, duiken ze weer de duisternis in.

s’Morgens als ik heel rustig ben zie ik de beste resultaten, want dan zie ik ze spontaan aan de zijkantjes hun voedingssupplementen opslobberen.

Wat ik trouwens zie stemt me tevreden. Ik zie dat er een gradatie zit in de ontwikkelingen wat betreft de grootte. Er zitten er tussen die flink gegroeid zijn, er zitten er tussen die minder gegroeid zijn.

Het merendeel van deze azukari waren tosai, met enkele nisai van Momotaro en een enkele van Sakai. Het uiteindelijke verdict zal rond 15 oktober plaatsvinden, want dan zal ik ze voor de eerste keer opnieuw bowlen.

Ik heb vroeger… lang geleden al meer groeiprojecten gehad, maar door omstandigheden is dat al enkele jaren gestopt. Nu doe ik het terug op een andere schaal met meer ervaring en meer controle, zonder de koi echt te forceren, en ze gewoon rustig hun gang te laten gaan. Ik hoop dan ook uit de grond van mijn hart dat het een gunstige evolutie is.

Tussendoor heb ik nog een aantal deugdelijke koi gebowld die de moeite zijn om te bekijken. 3 Kohaku, een tancho sanke, een sanke en 2 showa delen deze bowl. De koi hebben een grootte die varieert tussen de 40-50 cm. Het zijn nog jonge koi, dus doorgroeien is altijd een optie.

Er is nog voldoende materiaal beschikbaar dat meer dan goed is. In ieder geval zien de koi er goed doorvoed en gezond uit. De keuze in gosanke is primair zoals altijd bij Interkoi.

Ondertussen ben ik mij aan het voorbereiden om naar de show in Arcen te rijden. Johnny, mijn vertrouwbare hulp komt even mee inpakken en dan zijn we onderweg.

Hoge verwachtingen heb ik deze keer niet. Normaal kan ik wat voorzichtige voorspellingen doen, maar deze reis is het een sprong in het onbekende.

BELANGRIJKE MEDEDELING

Wegens de show in Arcen zal ik niet open zijn in Arendonk dit weekend. Gelieve hier rekening mee te houden.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137