Narita Opensales

Narita Opensales

Het was me het dagje wel vandaag. Het is hier al flink donker en ik zit in de Nozomi mijn verhaal te schrijven tijdens mijn reis naar Okayama.

De shinkansen is een luxe waar wij Europeanen alleen maar jaloers op mogen zijn. Je krijgt pas vertrouwen als je eerst zelf vertrouwen kan geven zeg ik altijd, en vertrouwen geven ze hier met het treinsysteem in Japan. Op de minuut op tijd, ik kan er niet genoeg op drukken.

Maar we zijn hier vandaag bij Narita. Het stond al lang op mijn verlanglijst om Narita te bezoeken, maar het was er nog niet van gekomen. Ik heb er al wat bowls van gekocht, maar Ryuki heeft me pas beginnen in de gaten te houden toen ik enkele malen wat Momotaro koi bij hem afsnoepte. Niet dat hij dat erg vind, maar dan beginnen ze je toch te kennen.

Verleden jaar had hij al enkele malen kennis gemaakt, maar nu nodigde hij me persoonlijk uit om even langs te komen, want hij had opensales, en uiteraard hoe meer volk, hoe liever hij heeft.

Chique bedoening hoor !

Wat moet je je nu voorstellen van de opensales, wel dat gaat als volgt. Hij gaat alle kwekers af en selecteert die koi die kans maken om op de shows te kunnen winnen. Deze koopt hij zelf aan, prepareert ze verder in zijn vijvers, en houd dan opensales om ze aan te bieden aan mensen die interesse hebben om een bepaalde show mee te doen.

Narita is ervoor gekend om bijzonder goede vijvers te hebben. Blijkbaar heeft hij daar bijzonder veel naam mee gemaakt. In zijn aangename hal, staat het vol met vaten, en in die vaten zitten de koi van de desbetreffende kwekers.

Aan de zijkant van het vat hangt hij de foto's van de koi met daarbij de lengte, soort en prijs. Als de opensales begint, gaan alle mensen rond het vat staan en één voor één toont Ryuki San de foto en vraagt wie interesse heeft om die koi aan te kopen. De mensen die hun hand opsteken worden geteld, en dan moeten ze een lepeltje trekken. Wie het lepeltje met het rode uiteinde trekt, is de winnaar van die koi...

Zelf heb ik 3 keer geluk gehad en de koi getrokken die ik graag wilde. Blijkbaar heb ik 3 goede getrokken want de aziaten zetten soms een zuur gezicht op. Ik denk dat er naar schatting 150 koi aanwezig waren, waaronder bijzonder kleine. Op een uur of 3 was de hele santeboetiek ten einde en konden we gaan eten.

Toevallig zag ik nog een vijver met een heleboel interessante doitsu showa van Marushin, koi waar ik altijd iets mee heb, omdat ik ze zelf mooi vind, en bovendien volgens Paul de beste doitsu showa kweker van Japan. Na wat onderhandelen en wat handgeklap werd de deal gesloten met een stevige handdruk, zodat hij me niet zou vergeten. Plots zag ik nog een sympatieke kohaku zwemmen, niet de superbeste, maar je weet wel, van die koi die je aanspreken.... Bleek het een kohaku van 71 cm van Tamaura te zijn, en alles wat ik van Tamaura koop is eigenlijk al goed geweest.

Die onderhandeling duurde wel wat langer, zeker 5 seconden, maar ik heb ze op de kop getikt. Ik denk dat ze meer dan geschikt is voor iemand die een koi zoekt met veel uitstraling, niet teveel op de foutjes let, maar een koi die nog veel in petto heeft. Ik hou van dit soort koi. Yonsai en 71 cm is ook niet niets, en ik denk dat er nog wat toekomst in zit als er mee gewerkt wordt.

Om één en ander wat duidelijker te maken, heb ik een filmpje gemaakt dat 13 minuten duurt. Bekijk het maar eventjes, en zeg me wat je ervan vind.

Tijdens de opensales heb ik wel 3 exeptioneel mooie koi kunnen aankopen. Alle 3 gaan naar de Wakagoi show eind deze maand. Ze zijn wel zeer prijzig, en worden verkocht aan inkoopprijs + zeer kleine commissie en de kosten. Open kaart systeem. Wel niet verschieten van de prijs, maar het is een unieke mogelijkheid om een topprijs te behalen in Japan.

Ryuki bood tijdens de opensales mee op deze koi, om te laten verstaan dat hij deze zelf wel zou willen houden om op de Wakagoi show in te zetten. Ik had echter het geluk om de 3 beste, jazeker, de 3 beste koi te trekken onder de 13 andere mensen die ook deze koi wensten aan te kopen. Ik had het lepeltje met het rode bolletje….de tancho....

Ryuki kon het niet nalaten om tegen iedereen te zeggen dat ik veel geluk had vandaag. Alle 3 de aankopen hebben een goede kans om een dikke eerste plaats te halen. Wie dus de grote faam wil genieten, heeft nu de kans om te scroren. Zijn naam zal eeuwig geroemd worden in de koiwereld, zij het tegen een kleine aderlating.

Ondertussen is het hier bijna 8 uur s'morgens en ben ik mij klaar aan het maken om naar Momotaro te rijden. Het is tijd om de mudpondvissen op foto en op film te zetten. Geniet nog van de filmpjes en van de foto's, ik heb er ook van genoten.

Profiteer ook van de prijzen, want die verdwijnen morgenavond Japanse tijd.

Even een woordje uitleg. Tijdens mijn japanreis worden de koi aangeboden aan de laagste prijzen. Je moet begrijpen dat ik probeer zoveel mogelijk geld in te zamelen, want dit soort reizen doe ik 4 keer per jaar en die kosten geld. Eenmaal in Arendonk mag je verwachten dat er minimum 10% bijkomt en bij sommige meer. De enige optie die ik kan geven is dat je de aankoop mag annuleren als de koi niet overeenkomt met je wensen. Voor het betaalde bedrag mag je dan een andere koi uitkiezen. Het is geven en nemen, maar ik denk dat er altijd wel iets goeds zit tussen dit mooie aanbod.

Meer afbeeldingen

Narita Opensales: afbeelding 1
Narita Opensales: afbeelding 2
Narita Opensales: afbeelding 3
Narita Opensales: afbeelding 4
Narita Opensales: afbeelding 5
Narita Opensales: afbeelding 6
Narita Opensales: afbeelding 7
Narita Opensales: afbeelding 8
Narita Opensales: afbeelding 9
Narita Opensales: afbeelding 10
Narita Opensales: afbeelding 11
Narita Opensales: afbeelding 12
Narita Opensales: afbeelding 13
Narita Opensales: afbeelding 14
Narita Opensales: afbeelding 15
Narita Opensales: afbeelding 16
Narita Opensales: afbeelding 17
Narita Opensales: afbeelding 18
Narita Opensales: afbeelding 19
Narita Opensales: afbeelding 20
Narita Opensales: afbeelding 21
Narita Opensales: afbeelding 22
Narita Opensales: afbeelding 23
Narita Opensales: afbeelding 24
Narita Opensales: afbeelding 25
Narita Opensales: afbeelding 26
Narita Opensales: afbeelding 27
Narita Opensales: afbeelding 28
Narita Opensales: afbeelding 29
Narita Opensales: afbeelding 30
Narita Opensales: afbeelding 31
Narita Opensales: afbeelding 32
Narita Opensales: afbeelding 33
Narita Opensales: afbeelding 34
Narita Opensales: afbeelding 35
Narita Opensales: afbeelding 36
Narita Opensales: afbeelding 37
Narita Opensales: afbeelding 38
Narita Opensales: afbeelding 39
Narita Opensales: afbeelding 40
Narita Opensales: afbeelding 41

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137