Nitraathars

Nitraathars

Toch nog even iets over die nitraatharskorrels. Nitraat is het eindproduct van de stikstofcyclus. Nitrosomas bacteriën zetten ammoniak om in nitriet en nitrobacter bacteriën zetten nitriet om in nitraat.

Nitraat is een meststof voor planten en algen. Uitbundige tot explosieve algengroei is o.a. het gevolg van een grote nitraatproductie in de vijver enerzijds en een geringe nitraatconsumptie (planten) anderzijds. Bij gebrek aan planten of in situaties waarin planten afsterven (najaar) of nog tot groei moeten komen (voorjaar) maken algen gebruik van de voor hen voordelige omstandigheden. Hoge nitraatwaarden zijn op langere termijn nadelig voor de gezondheid van de koi. Ze kunnen er zelfs door sterven. Weliswaar zijn koi tolerant ten opzichte van kortstondige, hoge nitraatwaarden (tot 300 mg/l), op langere termijn veroorzaakt nitraat stress en een verhoogde vatbaarheid voor ziekten. Symptomen zijn o.a. bloeddoorlopen vinnen en huid, ontstoken monden en kleurafname. Koi worden lusteloos. Bovendien is nitraat de grootste, natuurlijke groeiremmer.

Alle reden dus om het nitraatgehalte in het vijverwater regelmatig te monitoren en maatregelen te treffen als de waarden hoog blijven. Het streven is maximaal 15 mg/l, waardoor er wellicht wel een fraai algentapijtje aan de vijverwanden ontstaat (en dat is prima), maar explosieve algengroei aan banden wordt gelegd.

Nitraathars is een ionenwisselaar, waarmee vele koiliefhebbers zeer goede ervaringen hebben. Het zijn kleine kunstharsbolletjes (tot circa 0,5 mm grootte) die via adsorptie selectief nitraat aan het water onttrekken.

De fabrikant claimt zelfs een nitraatverwijdering tot 30 gram per liter harskorrels. Niettemin propageer ik altijd het motto: meten is weten. Elke vijver is anders en elke filter presteert anders.

Invloeden van de chemische samenstelling van het water op de functie van ionenwisselaars zijn niet altijd even duidelijk, maar ze zijn er wel.

Door regelmatig het nitraatgehalte te controleren, wordt vanzelf duidelijk hoeveel liter nitraathars u nodig heeft, wat het precieze effect is op het nitraatgehalte en wanneer het punt van verzadiging daar is. We kunnen de nitraatharskorrels in netzakjes in een langzame waterstroming hangen. Mijn voorkeur gaat echter uit naar aparte cartridges of patroonfilters waarhet water via een pomje langzaam doorheen stroomt.

De hars is vrij eenvoudig te regenereren met een zoutoplossing van een half pond zout per liter hars gedurende een dag of twee. Het geeft een koffiebruine drab af. Een bruissteentje houdt het water in beweging en ondersteunt het proces.

Momenteel zie ik de draadalg in de vijver weer langzaam groeien. Wat mij betreft prima, maar zodra de polycarbonaatplaten eraf zijn, filter ik toch een poos het water over deze nitraatharskorrels (mooi Scrabblewoord). Controle is immers de sleutel.

Rini Groothuis

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml